Pierwsze auto, dylematy i propozycje.

28 Sty 2023, 16:28

Dzień dobry :) Chciałabym kupić swój pierwszy samochód. Prawko zdane pół roku czyli świeżak. Parametry to tylko benzyna, przebieg max 200tys. Nie starsze niż 2009 rocznik. Auto do jazdy sporadycznej po mieście, 4,5 drzwiowe, raz w miesiącu dłuższą trasa. Fajnie gdyby było ciut wyższe, bo w okolicy sporo dziur. Jeśli chodzi o budżet to nie chciałam wydać więcej niż ok. 22 tys. Choc po kilku dniach oglądania coś czuję że może być ciężko. Byłam w kilku komisach, oglądałam też od osoby prywatnej co się okazała handlarzem :p. Kupno auta gorsze niż mieszkania. Zastanawiam się nad kilkoma autami i chciałabym prosić o poradę :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Auto serwisowane w salonie, sprzedaje osoba prywatna. Polskie, pełna historia. Jeździ dobrze, klima działa. Stan techniczny ok, choć auto mocno brudne, zniszczone w środku, sporo rys, zadrapań, lekka rdza przy klamce. Koleś opuściłby do 16,17 koła. Niby auto ok, ale stan w środku nie zachęca. Choć pojechaliśmy na mocno dziurawe drogi i nic nie odpadło.

[link do aaaauto.pl wygasł] Korsa super, z komisu. 23,5 koła. Przegląd zrobiony, ale bez kanału. Jechało się ok, ale hamulce było słychać na początku, rdza na klockach. Niby auto sprzedawane wsiadasz i jedziesz. Tylko nie wiem czy jest sens tyle wydawać.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Citroen też z komisu. Do tego na francuskich blachach, więc trzeba przerejestrować. Trochę się tego obawiam. Auto na żywo wygląda jeszcze lepiej. Nie ma się do czego przyczepić. Jeździ się też bardzo dobrze. Ogólnie myślałam na poczatku, że kupię do 18 koła + jakieś naprawy i będzie git. Ale jak tak oglądam w swojej okolicy( Łódź) to już zwątpiłam. Do tego każdy straszy, że po czasie na pewno coś wyjdzie. Wszelkie rady mile widziane :)
aguja20
Nowicjusz

28 Sty 2023, 17:51

Przy Twoich wymaganiach będziesz żałować kupna takich aut jak ten i20. Dla mnie by było szkoda kasy na takie auto ale to tylko moje zdanie. To auto typowo miejskie.

Corsa widać ze lepiuch ale po tym sprzedawcy nie można spodziewać się nic lepszego.

Citroën c4, trzymać się z daleka od tego modelu a od tego silnik uciekać szybkim krokiem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Sty 2023, 18:14

Dzięki za odpowiedź! A możesz powiedzieć skąd wiesz, że corsa lepiuch. Byłam oglądać w aaa z bardziej doświadczonym kierowcą i mocno polecał te corsę, żeby brać i już :p
aguja20
Nowicjusz

28 Sty 2023, 19:02

Widać po przodzie jak niechlujnie poskładany i multikolor tyle że to nie powód aby auto odrzucić ale lepiej się przyjrzeć. Napisz do mnie na pw bo myślę że mam dla Ciebie coś czego szukasz.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sty 2023, 20:55

Niektórzy to ale dar mają że po fotkach i to tak kiepskiej jakości potfią stwierdzić czy auto było składane i jak, może najlepiej od razu odległości w mm pomiędzy elementami blacharskimi?
Dla mnie normalnie wyglądająca Corsa, warto obejrzeć
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

28 Sty 2023, 21:26

Tutaj masz ładne I30.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2023, 22:55

Sprawdzę jutro tego Hyundaia.
Jeszcze wpadło mi w oko Renault Megane, 2010
166 083 Km, Benzyna , 1.6 16V Polski salon za 19 koła.
aguja20
Nowicjusz

29 Sty 2023, 09:01

Jakiś link? Bo cena jedna z niższych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sty 2023, 11:19

Znalazłam na OtoMoto, ale teraz widzę że też aaa sprzedaje
[link do aaaauto.pl wygasł]

I jeszcze fiesta sprowadzona dwa lata temu z Niemiec.
[link do oferty na Olx wygasł]
aguja20
Nowicjusz

29 Sty 2023, 11:27

Megane.... hyhy śmierdzi gruzem z daleka, nawet na zdjęciach widać że mocny lepiuch a w realu będzie mocne rozczarowanie.
Już mówiłem te firma ma same złomy, nie warto się interesować.
Fiesta wygląda ok i jest to napewno model warty uwagi. Sam sprzedawca jest handlarzem wiec warto zbadać co było uszkodzone.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2023, 12:13

Kao napisał(a):Już mówiłem te firma ma same złomy, nie warto się interesować.

Firma ma auta, którymi ktoś do nich przyjedzie i zechce sprzedać/zamienić za coś innego

BTW do ogłoszeń z konkretnym egzemplarzem od aaa auto aż tak bardzo bym się nie przywiązywał. Jak kiedyś rozmawiałem z ich pracownikiem to okazuje się, że oni robią fotki a ogłoszeniami zajmuje się centrala. W praktyce auto na otomoto trafia ~2tyg od postawienia go na placu i czasami wisi 2 tygodnie po sprzedaży
Ostatnio edytowany przez franccc, 29 Sty 2023, 12:18, edytowano w sumie 1 raz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sty 2023, 12:18

Tak czy inaczej takie są realia, zawsze jak ktoś wrzuca jakieś linki od aaa to wyglądają jak gruzy.
Opinie tez nie wzięły sie z kosmosu.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Sty 2023, 12:19

Kao napisał(a):Opinie tez nie wzięły sie z kosmosu.

A ile znasz komisów z dobrymi opiniami? Poza ludźmi ściągającymi ~5 aut w miesiącu i sprzedającymi je grubo powyżej średniej
Jak się komuś 15 letnie auto psuje to przecież wiadomo, że wina sprzedawcy, w Polsce żyjemy.

BTW poczytałem trochę opinii, większość złych nie dotyczy stricte sprzedawanych aut czy ich stanu tylko ich skupu + braku dostępność egzemplarzy z ogłoszeń
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Sty 2023, 13:09

Takie gadanie.. U mnie w pracy są dwie dziewczyny z którymi pracuje na codzien i obie kupiły auta w aaa,jedna Fiata 500,druga Civica Ufo,nie wyglądają na gruzy i po nie wiem 1.5-2lat użytkowania nie słyszałem złego słowa na temat auta ani od jednej ani od drugiej tak więc kwestia jak się trafi i tak jak przedmówca wspomniał większość negatywnych opinii to brak auta z ogłoszenia na placu który w jakiś sposób jednak został sprzedany..

Fiesta na pewno warta uwagi.
Barol
Awatar użytkownika

30 Sty 2023, 09:48

Wczoraj nic nie oglądałam, bo zima wróciła i sypnęło śniegiem ;)
Tak się jeszcze zastanawiam czy nie podjechać do tego komisu. Też mają fiestę i sporo aut ok. 20 koła.
https://braciad.pl/auto/385

Tylko wszystko z Niemiec, do rejestracji w kraju.
W sumie skądkolwiek kupię to muszę przed zakupem dać do mechanika na przegląd żeby wiedzieć co jest do zrobienia. Tu tylko dochodzi koszt rejestracji i sprawdzenia papierów.

Wczoraj jeszcze dzwoniłam podpytać o Kia Soul, ale na wstępie usłyszałam że cena to promocja itp a koleś nawet nie wie czy klimka działa xD to sobie odpuściłam. A model fajny, trochę wyższy, w sam raz na wertepy.
aguja20
Nowicjusz