B. WAŻNE PYTANIE DOT. SPRZEDAŻY SPROWADZONEGO AUTA

21 Paź 2011, 21:01

Witam serdecznie
Wczoraj przywiozłem auto z niemiec, wykupiłem żółte na 5dni tablice LECZ na siebie a nie na działalność. Chcę auto sprzedać mam nawet kupca z tym że, nie wiem jakie musze uiścić opłaty w celu dalszego odsprzedania auta . Czy mógłbym prosić o napisanie jakie opłaty mnie czekają ? czy wgl jakieś czy kupujący wszystko ureguluje? nie cchę rejestrować auta , to pozostawiam przyszłemu nabywcy. Czy mogę sprzedać auta i w poniedziałęj dopiero akcyze opłącić ?

Jak zrobić aby było dobrze , a i czy opłaty skarbowe jakieśmnie czekają?

Pozdrawiam
kristope
Nowicjusz

Auto: Subaru

21 Paź 2011, 23:05

kristope napisał(a):nie wiem jakie musze uiścić opłaty w celu dalszego odsprzedania auta

1/ Akcyza
2/ US
3/ Recykling
kristope napisał(a): Czy mogę sprzedać auta i w poniedziałęj dopiero akcyze opłącić ?

Dzisiaj sprzedajesz a dopiero jutro dokonujesz opłaty.... :?: :?: Kolego,daty będą sie "gryzły"w dokumentach.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Paź 2011, 10:19

Aktualne opłaty za sprowadzone auto .Stan na dzień dzisiejszy.Wszystko wyglada nastepująco
1.urząd celny
koszta spedycyjne(pomoc w załatwianiu dokumentów,wypełnienie wniosku) : 20 zł
akcyza 3,1% wartosci rynkowej auta(ceny biora z jakiegos katalogu,więc i tak nie ma co bzdur w umowie pisać.) w moim przypadku było to 210 zl z opłata skarbową w wys 17 zl.
2.Tłumaczenie : 90 zł
3.Urząd skarbowy (skladamy wniosek VAT24 w celu uzyskania zaswiadczenia VAT25 na zaświadczenie vat25 czekamy jeden dzień,bądź odbieramy w tym samym dniu).Do wniosku dołączamy oplate skarbową,tłumaczenia,brief,umowe : 160 zł
4.Opłata recyklingowa z oplata pocztową : 502.50zl
5.Pierwszy przeglad: 98 zł
6.Opłata administracyjna w urzedzie komunikacji(za tablice miękki dowód i dowód stały) : 256zł
7.OC
Razem podstawy to ok 1400-1900 zł z oc za cały rok
Zazul
Początkujący

Miejscowość: żary

22 Paź 2011, 10:27

Czyli nie da rady sprzedać auta przed opłąceniem ? Szkoda musze czekiać zatem do poniedziałku

Dziękuję za odpowiedzi , opłacę akcyzę i US wystarczy zgadza się? czy opłata recyklingowa również jest wymagana?
kristope
Nowicjusz

22 Paź 2011, 10:53

Sprzedaj auto normalnie jako handlarz i niech klupujacy się martwi.Niech kupujący spisze umowe "bezpośrednio" z kims z za granicy,byłym włascicelem auta,a co do tablic to na przegladzie wpisze mu brak tablic a w urz komunikacji spisze stosowne oświadczenie
Zazul
Początkujący

22 Paź 2011, 11:39

OK, tylko że moje dane widnieją już w takim różowym papierku że tablice na mnie są z zagranicy . Chodzi o to , że widnieje chyba już w jakiejś dokumentacji. W przypadku takiego rozwiązania jak rozumiem akcyzy ani nic nie opłacać ?.i auto sprzedać bez tablic ? .
kristope
Nowicjusz

22 Paź 2011, 12:52

te tablice to sa na ciebie ale gdzieś tam w kraju ue tak?Mi sie wydaje ,ze tego nikt nie sprawdzi,a zawsze mogles wziąc auto jako użytkownik.Popytaj na stacji diagnostycznej albo jakiegoś handlarza,nie chcę cie wprowadzić w błąd
Zazul
Początkujący