B1 i jazda osobówką, jak to jest?

21 Kwi 2014, 15:44

Witam, nie o mnie tu chodzi a oczywiście o braciszka przyjaciółki który ma 16 lat i już pali się do jazdy, poczytałem, pomyślałem i mógłby zrobić B1 i jeździć normalnym samochodem, ale z prawnym opiekunem który ma kat B min. 5 lat, prawda? ale dzieciak będzie głównie poruszał się sam, więc jak wygląda sytuacja w przypadku ewentualnego zatrzymania? mandat za brak uprawnień, odholowanie auta, zabranie syna na komende i odbiór przez opiekunów? czy jak to wygląda na dzień dzisiejszy? czy może lepiej darować sobie to prawko i jeździc normalnym od tak, bez prawka? tylko z dowodem swoim, dowodem rejestracyjnym i prawem jazdy właściciela samochodu dajmy na to rodzica? sytuacja będzie podobna czy będzie wtedy lipa?
Entuzjasta
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mercedes-Benz C63 AMG
Silnik: 6.2 V8 457KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

21 Kwi 2014, 18:57

Entuzjasta napisał(a):poczytałem, pomyślałem i mógłby zrobić B1 i jeździć normalnym samochodem, ale z prawnym opiekunem który ma kat B min. 5 lat, prawda?

A gdzieś ty coś takiego wyczytał :?: :?: :?:
Entuzjasta napisał(a):czy może lepiej darować sobie to prawko i jeździc normalnym od tak, bez prawka?

Pomysł nawet nie głupawy, ale bardzo głupawy i debilny, że się tak wyrażę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2014, 19:55

Entuzjasta napisał(a):zrobić B1 i jeździć normalnym samochodem

Nie rób jaj - jakim "normalnym" samochodem ?? Na normalny trzeba mieć 18 lat i PJ kat. B ..
Może zrobić B1 i jeździć tym co ustawa pozwala - quadem..
Entuzjasta napisał(a):czy może lepiej darować sobie to prawko

Tak, poczekać jeszcze troche i zrobić B jak normalny człowiek..
Entuzjasta napisał(a):z dowodem swoim, dowodem rejestracyjnym i prawem jazdy właściciela samochodu dajmy na to rodzica?

Takim "rodzicom" to bym zabierał PJ, auto i wysoką grzywnę zasądzał - oczywiscie nie mam do tego mocy, a szkoda...
Wyluzuj, ten twój "szwagier" niech se wypije melise co rano, na razie do szkoły niech jeździ na skuterku..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...
    Hybrydowa Toyota Yaris na polskim rynku
    Hybrydowa wersja miejskiej Toyoty Yaris w szybkim tempie zdobyła sobie uznanie polskich kierowców. Od debiutu w czerwcu br., polscy klienci zamówili już 292 sztuki Yarisa Hybrid. Plan sprzedaży Toyota Motor ...