Rejestracja wyrejestrowanego auta 1983.

19 Kwi 2014, 19:44

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum i generalnie nie wiem czy utworzyłem go w dobrym dziale, aczkolwiek temat o którym pragnę napisać ma związek z naszym prawem.
Mój problem polega na tym, iż dawno temu mój Tato ,,zakupił" fiata126p od wujka rocznik 1983. Wujek go wyrejestrował i tak został do dziś w garażu (poza zawieszeniem dobry stan):D Z tego Co się dowiedziałem została za niego zapłacona jakaś mała kwota w US. przez mojego ojca ,który potem go nie rejestrował ani nic. Auto jeździło od pola do pola :D Moje pytanie brzmi :Czy można zarejestrować takowe auto? Wszystkie papiery mam (umowa, stary dowód rejestracyjny). Jeśli tak jakie są warunki?
Z góry dziękuję :)
Kubacior93
Kubacior93
Nowicjusz

Auto: Ford
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

20 Kwi 2014, 13:12

W tym przypadku pojazd wyrejestrowany nie może być ponownie zarejestrowany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2014, 21:29

Rozmawialem wlasnie z wujkiem. Zaszala mala pomylka auto nie zostalo wyrejestrwane . Wujek zglosil je jako sprzedane i tak zostalo do dzis . Czy aby je ponownie zarejestrowac musze oplacic ubezpieczenia za wszystkie ubiegle lata?
Kubacior93
Nowicjusz

21 Kwi 2014, 11:04

Kubacior93 napisał(a): Zaszala mala pomylka auto nie zostalo wyrejestrwane . Wujek zglosil je jako sprzedane i tak zostalo do dzis .

No to jak wujek zgłosił sprzedaż tego samochodu, to musisz kupić go od jego właściciela - czyli tego, komu wujek samochód sprzedał. Musisz spisać z tą osobą umowę KS i na jej podstawie możesz je przerejestrować na siebie.
Kubacior93 napisał(a):Czy aby je ponownie zarejestrowac musze oplacic ubezpieczenia za wszystkie ubiegle lata?

W dniu, jak auto przerejestrujesz musisz opłacić OC.
Nie jestem pewny co do nieopłaconego OC za poprzednie lata. Może ktoś się wypowie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2014, 20:40

Auto stoi na tate ,wiec problemu z tym nie bedzie;] Jutro bede w UK i sie zapytam co i jak ;] dam znac co sie robi z tym OC. Dziekuje za pomoc :)
Kubacior93
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółte światło na sygnalizatorze to już nie zielone!
    Co robią kierowcy, gdy zbliżają się do skrzyżowania, a światło zmienia się na żółte? Jest to pytanie które powinniśmy zadać również sobie będąc kierowcą. W praktyce wygląda to tak że jedni w pośpiechu ...