Baba kupuje auto - potrzebuje pomocy ;)

14 Cze 2010, 17:24

Witam potrzebuje pomocy przy zakupie auta, tzn właściwie, może kilku info które pomogą mi podjąć decyzję.
Szukam auta w dieslu, kombi - ew. duzy hatchback. Moje typy na ten moment to: (kolejność celowa)

1) Opel Signum 2003/04 rocznic - silnik 2,0 albo 2,2
2) Toyota Corolla 2003/4 rocznik - też silnik ten 2,0 (kombi)
3) Mazda 6 kombi 2004 rocznik
4) ostatecznosć to Ford Focus w kombi, lub Opel Astra III w kombi
5) brałam tez pod uwagę Renault Lagunę w kombi, ale opinia o Lagunie królowej serwisu troche mnie zniechęca...

Na pewno potrzebuję auta ekonomicznego ( w miarę możliwości ). Lubię auta o przestronnych wnętrzach, które mają trochę koni pod maską. Najbardziej wizualnie leży mi ten signum i mazda, corolla tuż za nimi, ale cenowo znowu kieruje się w strone signuma...
Nie wiem po prostu jak z użytkowaniem, awaryjnością, kosztami napraw itd.. bo kupic auto to nie problem, ale jeszcze trzeba je utrzymać...

Poradzicie coś?
Katja
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocek

14 Cze 2010, 17:44

cena?
jak ekonomiczny to czemu 2.0, kup se peugeota 307 1.6 hdi.
spartan
Nowicjusz

Miejscowość: malbork

14 Cze 2010, 17:59

Wiesz co Peugeoty jakoś mnie nie przekonują... być może ekonomiczność jest ich mocną stroną, ale już z dwojga złego wolę częściej zalewać, ale mniej odstawiać auto na serwisy.

Cena tak bym sie chciała zmieścić w granicach 25-27 tyś, może być mniej oczywiście
Katja
Nowicjusz

14 Cze 2010, 18:16

Mazda 6 w benzynie może Volvo v70?
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Cze 2010, 18:53

moze audi :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko z tym n-ginem moze troche spalic.
ten bedzie lepszy jesli chodzi o spalanie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
moze bmw:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ja byl bym za audi trzeba troche poszukac i dostanie sie a4 kombi 2004 z malym przebiegiem w cenie okolo 27k
spartan
Nowicjusz

Miejscowość: malbork

14 Cze 2010, 19:17

Mazda 6, Corolla, BMW 320d to dobre propozycje.

Unikaj Opla Signum jak ognia, to straszny niewypał, sąsiad mojej dziewczyny ma (od nowości) i po zimie robił układ kierowniczy za 4,5 tys. zł, teraz znów coś mu się stało i 6tys. zł poszło, planuje go sprzedać (ale jeśli chcesz to mogę się dowiedzieć za ile :D wprawdzie bezawaryjny nie jest, ale ma go od nowości więc wiem że nie bity, przebieg bardzo mały bo koleś się boi jeździć gdyż ma już swoje lata)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok 4MOTION
    Amarok jest najmłodszym modelem marki Volkswagen Samochody Użytkowe. Jego produkcja rozpoczęła się w 2010 roku w Argentynie, od maja 2012 roku samochód powstaje także w fabryce Volkswagena w Hanowerze. Dla Amaroka ...

15 Cze 2010, 05:58

A dlaczego nie Vectra..?
Dal mnie takie coś ze 150KM...
[link do oferty na Allegro wygasł]
:smile: :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Cze 2010, 07:03

Vectra też była początkowo, pózniej pomysł na Omegę 2003 rocznik. Często jeżdzę z psem- niedługo z dwoma, i nie chce już widzieć zwierząt na tylnym siedzeniu. Ale jednak troche duże te auta, jak popatrzyłam po bagażnikach, to Signumowski czy Corolli zupełnie by mi wystarczył, zawsze mogę złożyć siedzenie.

Nie ukrywam, że podobają mi się sylwetki hatchbacków, ale jednak przy psach jest ciut mały, dlatego pojawił się w moich planach Signum - on ma praktycznie te same silniki co Vectra, środek to jest to samo, tylko ten tył jest inny - krótszy no i dla mnie fajniejszy ;)
Katja
Nowicjusz

15 Cze 2010, 10:09

Mazda 6 najlepszy wybór
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1990

15 Cze 2010, 19:47

ACSznycel napisał(a):Unikaj Opla Signum jak ognia, to straszny niewypał

Przecież to nic innego jak Vectra C w hatchbacku :) Musiał mieć sąsiad jakiegoś wielkiego pecha, bo nie wiem co się musiało popsuć, żeby poszła taka kasa.

Mazda 6 to fajna opcja, ale za 25-27 może być ciężko o dobry egzemplarz, a jeśli już to w benzynie.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

15 Cze 2010, 22:06

unknownman napisał(a):
ACSznycel napisał(a):Unikaj Opla Signum jak ognia, to straszny niewypał

Przecież to nic innego jak Vectra C w hatchbacku :) Musiał mieć sąsiad jakiegoś wielkiego pecha, bo nie wiem co się musiało popsuć, żeby poszła taka kasa.

Mazda 6 to fajna opcja, ale za 25-27 może być ciężko o dobry egzemplarz, a jeśli już to w benzynie.

Własnie, tez tak sobie myslę, ze ten sąsiad musial mieć wyjątkowego pecha, bo raczej nie spotkałam się z negatywnymi opiniami na temat tego auta... w sumie to taka vectra... a ople do tej pory w mojej rodzinie służyły super.

Jeszcze jeden pomysł to Nissan Primera tez jakoś 2003-04 rocznik... troche kosmiczny środek, ale ponoć ciekawe autko.
Katja
Nowicjusz

15 Cze 2010, 22:12

Ja bym brał Signuma, to że komuś tam się popsuł to nic nie znaczy. Jak się komuś Q7 popsuje to też będziecie mówić żeby nie kupować? Nie ma co uogólniać. Signum jak Vectra C, jeździłem tym i tym bo mam w planach kupić, najlepiej 3.0 diesel wypadł w moich porównaniach i prawdopodobnie ten silnik kupię. 1.9 spali niewiele mniej a V6 o wiele ładniej się buja :)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

15 Cze 2010, 22:24

Signum nie jest czasem 4 osobowy?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

15 Cze 2010, 22:38

Kubuch napisał(a):Signum nie jest czasem 4 osobowy?

Nie-Signum to samochod 5 osobowy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

15 Cze 2010, 23:05

Kierunkowskaz napisał(a):Ja bym brał Signuma, to że komuś tam się popsuł to nic nie znaczy. Jak się komuś Q7 popsuje to też będziecie mówić żeby nie kupować? Nie ma co uogólniać. Signum jak Vectra C, jeździłem tym i tym bo mam w planach kupić, najlepiej 3.0 diesel wypadł w moich porównaniach i prawdopodobnie ten silnik kupię. 1.9 spali niewiele mniej a V6 o wiele ładniej się buja :)

3,0 to mnie troche przeraża(nie mam zniżek na OC, i chyba mogę pojemność też trochę odczuć o ile dobrze kojarzę), ale myślę o tym 2.2
Katja
Nowicjusz