Szkoda całkowita jest ogłaszana prze ubezpieczyciela najczęściej wtedy kiedy naprawa auta staje się dla niego nie opłacalna czyli koszt naprawy przewyższa jakiś określony procent od kosztu wartości pojazdu. W niektórych przypadkach szkoda całkowita ma miejsce, kiedy naprawa wynosi 60% wartości pojazdu sprzed wypadku, a w innych może to być 70%, 80% czy nawet 90%.
Dawiiids napisał(a):Jeżeli policjant nie zabrał mi dowodu rejestracyjnego po prostu mi go oddał czy musze robić badanie techniczne pokolizyjne?
Z tego co wiem nie jest to wymagana w tym przypadku. Dowód nie został zabrany / zatrzymany więc samochodem możesz normalnie się poruszać po naprawie. Najczęściej na dodatkowe badanie techniczne wysyła właściciela policja w następstwie wypadku, w którym auto zostało znacząco uszkodzone.
Dowodu dodatkowego badania technicznego po naprawie może zażądać również wypłacający odszkodowanie ubezpieczyciel. Może się tak stać jedynie w razie uszkodzenia elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego. Użytkownik ma wówczas obowiązek przekazania firmie ubezpieczeniowej kopii dowodu rejestracyjnego ze stosownym wpisem lub zaświadczenia o wykonaniu badania.
Nie wiemy jakie masz auto i jak wielka była to szkoda bo czasem przy starszych autach wystarczy uszkodzenie drzwi z jednej strony i okazuje się że ubezpieczyciel stwierdza szkodę całkowitą. W takim przypadku technicznie samochód może być jak najbardziej sprawny i wystarczy tylko wymiana drzwi które nie mają tu wpływu na prowadzenie pojazdu.
Miałem kiedyś fajnego Nissana Sunny który był w bardzo dobrym stanie (cały w oryginale) i miał niewielki przebieg w dieslu ale miał już około 15 lat. Gość mi busem wjechał w tylne drzwi i lekko zarysował przednie, nic więcej się nie stało, konstrukcja samochodu poza tymi dwoma elementami nie ucierpiała ale ze względu na jego wartość rynkową ubezpieczyciel ogłosił szkodę całkowitą. Zostały wymienione drzwi i samochód jeździł dalej bez problemu. Nie musiał po tym przechodzić dodatkowego badania technicznego bo Policjant nie miał podstaw do zatrzymania dowodu bo szkoda w żaden sposób nie wpływała na stan techniczny pojazdu. Było to kilka lat temu ale do dzisiaj przepisy z tego co wiem nie zmieniły się znacząco w tym przypadku.