REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
No ale jest to jedno z kryteriów pozytywnego przejścia badania okresowego .Rokiko napisał(a):Badanie amortyzatorów to dla mnie wielka ściema
Zgadza się . jednakże nie aż tak duża różnica że stacja B gdzie robilem przegląd chciała mi dać negatywa .Rokiko napisał(a): Nigdy na dwóch stacjach nie wyszło mi podobnie bo kiedyś z ciekawości też sprawdzałem
I to jest bardzo dobry wynik . Mam nadzieję że nie spodziewałeś się że po wymianie maszyna pokaże 100 %. Wiesz przecież że nie pokazuje procentową sprawność amortyzatora a jeno zdolność tłumienia drgań przez niego . 75 % to bardzo dobry wynik . Powyżej 80 % to auta ze sztywnym zawieszeniem , sportowe . A z drugiej strony auta lekkie z du..y np. matiz 30 % z tyłu to normalna wartość . Ale tu nie chodzi o to . Chodzi o to że stacja A i C nie widzi problemu natomiast stacja B każe mi wymieniać amortyzatoryRokiko napisał(a): Co ciekawe raz jak miałem auto ze świeżo wymienionymi amorami i pojechałem z ciekawości sprawdzić to pokazało sprawność 60% na tylnej osi z różnicą stron około 5%. A z przodu było niecałe 75%.
Tu chodzi o podejście Diagnosty do tematu, a z drugiej strony sprawność urządzenia na którym testowane są amortyzatory. Jedno może mieć 10 lat, a drugie może być nowe i tu już mogą być różnice w konstrukcji i odczycie z takiego badania.bonifacy napisał(a):Chodzi o to że stacja A i C nie widzi problemu natomiast stacja B każe mi wymieniać amortyzatory
Tyle to wiembonifacy napisał(a):Mam nadzieję że nie spodziewałeś się że po wymianie maszyna pokaże 100 %. Wiesz przecież że nie pokazuje procentową sprawność amortyzatora a jeno zdolność tłumienia drgań przez niego .
Diagnosta opiera się o odczyty z urządzeń a toRokiko napisał(a):Tu chodzi o podejście Diagnosty do tematu
Chyba żartujesz . Waga w sklepie choćby miała 20 lat ma być legalizowana i ma pokazywać taką samą wagę jak nowa . Chyba byś się nie zgodził na różnicę i to znaczną przy zakupie np kaszanki . A co do stacji stare urządzenia to wymienić . Starte rolki do badania hampli to też akceptacja bo stare , 10 lat mają ? Jakieś tam mają normy , przepisy ect ....ect...Rokiko napisał(a):z drugiej strony sprawność urządzenia na którym testowane są amortyzatory. Jedno może mieć 10 lat, a drugie może być nowe i tu już mogą być różnice w konstrukcji i odczycie z takiego badania.