Badanie techniczne

23 Lut 2011, 23:32

Witam wszystkich.
Ostatnio podczas badania technicznego miałem dziwną sytuację. Samochód przeszedł badanie, ale nie został dopuszczony do ruchu. Dostałem papierek że nie dopuszczają samochodu do ruchu i że jeżdżę na własną odpowiedzialność.

Dodatkowo wykonujący badanie zakomunikował mi, że muszę dokonać odpowiedniej naprawy i zgłosić się do niego by powtórzyć badanie. Powiedział że jeśli zgłoszę się z naprawionym samochodem w ciągu 14 dni to nie będę drugi raz płacił za badanie.

Powiedział też, że nie mogę wykonać przeglądu gdzie indziej bo wbił samochód do ogólnej bazy danych i nikt mi przeglądu nie zrobi.

Teraz pytania:

Czy w takiej sytuacji mogę wykonać badanie techniczne tylko w tej samej stacji kontroli w której samochód nie przeszedł pozytywnie pierwszego badania?

Czy jest jakaś ogólna baza gdzie wpisuje się wyniki badań technicznych?

Jak nazywa się instytucja która nadaje uprawnienie do przeprowadzania badań technicznych warsztatom samochodowym?
nowy9999
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

24 Lut 2011, 00:04

nowy9999 napisał(a): Samochód przeszedł badanie, ale nie został dopuszczony do ruchu.

Moze raczysz wpisac z jakiego powodu.... :?: :?: Przeciez na zaświadczeniu masz chyba wpisany powod...
nowy9999 napisał(a):że muszę dokonać odpowiedniej naprawy i zgłosić się do niego by powtórzyć badanie. Powiedział że jeśli zgłoszę się z naprawionym samochodem w ciągu 14 dni to nie będę drugi raz płacił za badanie.

W pelnej wysokości ale za usterki wymienione w zaswiadczeniu to zaplcisz...Cena usterek nie moze przekroczyc wartości OBT...
nowy9999 napisał(a):Czy w takiej sytuacji mogę wykonać badanie techniczne tylko w tej samej stacji kontroli w której samochód nie przeszedł pozytywnie pierwszego badania?

Tak...
nowy9999 napisał(a):Czy jest jakaś ogólna baza gdzie wpisuje się wyniki badań technicznych?

Mozna powiedziec ze tak.Na dzień dzisiejszy jeszcze w powijakach ale jest...
nowy9999 napisał(a):Jak nazywa się instytucja która nadaje uprawnienie do przeprowadzania badań technicznych warsztatom samochodowym?

Warsztatom sam.nikt nie nadaje uprawnień i nie mogą wykonywać badań tech.pojazdów.Uprawnienia takie maja jedynie SKP a nadaje im Starosta...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Lut 2011, 11:35

nowy9999 napisał(a): Samochód przeszedł badanie,

nowy9999 napisał(a):ale nie został dopuszczony do ruchu.

Jedno wyklucza drugie
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2011, 12:21

PrezesArtek napisał(a):Jedno wyklucza drugie

Ja sądzę ze jednak nie.To ze pojazd przechodzi OBT to nie znaczy ze kazdy zasługuje/spełnia war.tech./czy tez powiem inaczej kończy sie wpisem w DR...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

24 Lut 2011, 14:59

Można to rozumować na dwa sposoby osobiście uważam, że jak przeszedł badanie techniczne to i został dopuszczony do ruchu, ale można też uważać tak jak na pisałeś, że przeszedł badanie/ścieżkę diagnostyczną ale coś znaleźli i nie dostał pieczątki.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2011, 19:35

PrezesArtek napisał(a): że przeszedł badanie/ścieżkę diagnostyczną ale coś znaleźli i nie dostał pieczątki.

O tym własnie myslałem.W jakim by stanie nie był jezeli klient zyczy sobie wykonanie OBT ja nie mam prawa odmówic.Natomiast wynik końcowy jest wtedy-zawsze sprawa otwartą.... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...