OC a współwłaściciel

05 Lut 2011, 17:02

Problem: wysoka składka OC - mam niby już uskładane 10% zniżek, ale jak przeprowadziłem wstępną kalkulacje przez internet to wyszła mi składka rzędu 1100 PLN, czyli mniej więcej połowa wartości auta. A że niedługo będę musiał przedłużać umowę to wpadłem na pomysł żeby uszczęśliwić teścia (zniżki max.) darowizną.

Idealnie byłoby gdyby zniżki były jego, a staż leciał również mi, coś mi się obiło o uszy że takie coś było możliwe. Czy teraz też tak się da? Ewentualnie w jakich towarzystwach? I jak dużo grozi mi "papierkologii" i opłat w Wydziale Komunikacji (tablice byłyby te same, nie wiem jak to z dowodem - czy musiałby być wpisany teść na pierwszym miejscu, itd.)?
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

05 Lut 2011, 21:15

Nie wiem jak w innych towarzystwach ubezpieczeniowych ale na przykład w Allianz, Aviva czy Compensa możesz być właścicielem a teść współwłaścicielem a mimo to dostajesz wszystkie jego zniżki. A pierwsze co robisz to piszesz z teściem umowę darowizny i wpisujesz w rubryce że przekazujesz połowę wartości pojazdu. Jeżeli kwota jest stosunkowo niska, to teść nie zapłaci podatku od wzbogacenia. No i dalej się nie znam, bo ja zrobiłem darowiznę przed przerejestrowaniem.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

05 Lut 2011, 21:42

GB napisał(a): nie wiem jak to z dowodem -

Współwłasciciel zostaje dopisany w DR w rubryce "adnotacje urzędowe"na podstawie tego własnie aktu darowizny..
GB napisał(a):I jak dużo grozi mi "papierkologii" i opłat w Wydziale Komunikacji

Mysle ze nie wiele papierkow i suma opłat nie powali Cię na kolana... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lut 2011, 23:35

Smakoszek napisał(a): No i dalej się nie znam, bo ja zrobiłem darowiznę przed przerejestrowaniem.

Teraz też bym tak zrobił, ale jak to mówią "mądry Polak po szkodzie". Cóż, najwyżej nalatam się nieco więcej po urzędach, ale skoro Migi twierdzi że w Allianzie wystarczy teść jako współwłaściciel to nie wygląda to tak źle. Dzięki za wypowiedzi!
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

24 Lut 2011, 11:42

Tylko trzeba tez pamiętac o drugie stronie medalu. W razie stłuczki, czy wypadku z Twojej winy traci zniżki także współwłaściciel.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

24 Lut 2011, 20:18

To fakt, trzeba o tym pamiętać, dlatego tak często rodzice się nie zgadzają na zostawanie współwłaścicielami samochodów dzieci:)
kropek
Nowicjusz

Miejscowość: z kartki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus w Polsce. Jak to się wszystko zaczęło?
    Wymagający kierowcy ze Stanów Zjednoczonych mogą się cieszyć Lexusami od 1989 roku, ale w Polsce marka zyskała prawdziwą popularność dopiero w XXI wieku. Jak zaczęła się historia Lexusa w Polsce, gdzie zlokalizowany ...