29 Lip 2011, 14:07
pacjent volvo v40 1996 1,8
oto sprawy które chcialem ostatecznie zamknąć tz naprawic
1/ bardzo ciezko działające sprzeglo tz wciska sie bardzo ciezko i jak silnik jest wylaczony to podczas wciskania slysze wyraźnie skrzypienie, piszczenie oraz jak ruszam z 1 biegu to w momencie półsprzegla czuje pulsacje jakby kola buksowaly cos takiego podobnego a kola nie buksują
2/ czy trzeba wymieniac plyn chlodzący? co ile? po co? wg instrukcji nie trzeba to trzeba czy nie trzeba?
3/ ile kosztuje orientancyjnie wymiana pl chlodzącego plus odpowietrzanie?
4/ to samo co w punkcie 1 tylko odnosnie pedalu gazu wystarczy narmarować linke? gdzie? a moze wymiana? czy cos innego?
5/ silnik wg mnie reaguje z lekkim lagiem na wcisniecie pedalu przyspieszenia jest cos z linką gazu?
6/ dlaczego jak odpalam zimny/cieply silnik to on wskakuje na 1500-2000 obrotów i spada do 1100 na zimnym i 750 na cieplym dlaczego odrazu nie wskoczy na 1100 lub 750 obrotów? dlaczego jak staje na swiatlach to czasami obroty sie wieszają i nie chcą spasc do 750 tylko mam 1000 albo 1500 obrotów i wyje mi auto?
7/ jak auto zimne tz odpalane rano to jak wrzucam R to slysze GŁOŚNY zgrzyt jak ch...a jakbym sprzegla nie wciskal do tego jak auto stoi to jedynki nie wrzuce bo cos blokuje wiec musze ruszyc minimalnie z 2 i odrazu 1 wbic albo ruszyc do tylu lekko i 1 wbic, albo zgasic silnik 1 wbic i odpalic to samo z R zeby nie zgrzytnął musze silnik gasic i wrzucać R i odpalac co ciekawe po 2-3km jazdy wszystko sie naprawia tak ze dziala idealnie i nic nie zgrzyta lub minimalnie R ale na zajutrz rano wszystko wraca jak po staremu
8/ zauwazylem ze jak odpalam 2-3 i kolejny raz w danym dniu to jakby auto ledwo co odpala tz kreci czy to normalne? dodam ze odpalam zawsze na wlaczonych swiatlach mijania bo mam je wlaczone na stale a akumulator ma ponad 4lata (14,5V na jalowych odbiorniki off, 14,4V na jałowych mijania on, 12,25V rano przed odpalaniem)
pozdro