Stożkowy/sportowy filtr powietrza-co daje?

23 Lip 2011, 20:54

Chcę sobie kupić stożkowy filtr powietrza: czy po założeniu takiego filtra poprawi się w jakiś sposób osiągi silnika lub usprawni jego pracę?
Czytałem gdzieś że zakładając stożkowy filtr powietrza trzeba samochód kręcić na wysokie obroty bo od dołu będzie mu ciężko, no i taka zabawa (założenie stożka) skraca żywotność silnika...
Czekam na opinie wtajemniczonych :D
Ostatnio edytowany przez shorty1988, 24 Lip 2011, 19:03, edytowano w sumie 1 raz
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r
  • 24 Lip 2011, 09:55

Stożek ułatwia silnikowi zasysanie powietrza, spróbuj oddychać mając założoną na głowę firankę, a zawinięty ręcznik. Także silnik dostaje więcej powietrza, wiec lepiej spala się paliwo co daje odczycie przyrostu mocy. Wadą jest to że filtry te przepuszczają drobne zanieczyszczenia, co prowadzi do szybszego zużywania się pierścieni, tłoków i tulei silnika.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

24 Lip 2011, 11:02

Sam stożek może dać lub zabrac moc ale teoretycznie w twoich odzczuciach nic sie nie zmieni.Ja używałem stożka simoty ale mialem odizolowany go od silnika by nie zasysał ciepłego powietrza(im cieplejsze powietrze tym mniejsza zawartośc tlenu w nim a czym mniejsza zawartosc tlenu tym gorsze spalanie i mniejsza moc)mialem też doprowadzona rurę ze zderzaka by lapał zimne powietrze.Jedynie co ci się zmieni to dzwięk silnika bo zasysajć powietrze stozek fajnie ryczy
    Zazul
    Początkujący

Miejscowość: żary

24 Lip 2011, 16:20

w takim razie dam chyba sobie spokój, a powiedzcie mi co daje zmiana samego filtra na filtr sportowy (nie mówię już o stożku) np firmy K & N? Podobno przepuszczają więcej powietrza nie zagrażając silnikowi (bo są normalnie w plastikowej obudowie-jak w każdym aucie) tylko kosztują 4x tyle co zwykły filtr powietrza :( stosował ktoś to?
    shorty1988
    Początkujący

Miejscowość: Rawicz
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

29 Lip 2011, 11:41

ja mialem filtrona a zalozylem 2 razy drozszego manna i wg mnie różnicy niema ŻADNEJ a w cenie jest jak nic
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
      Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...