REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Poproszę konkrety, argumenty opracowania, przykłady, artykuły. Coś więcej niż nie, bo nie.MotoAlbercik napisał(a):A ja się nie zgodzę. A dlaczego? Skoro znasz się tak na olejach, jak wypisujesz, to powinieneś wiedzieć....Silu napisał(a):
5W30 oraz 5W40 mają tę samą lepkość na zimno, czyli 5W. Stawiają podobne opory.
Podasz jakikolwiek argument? Co jest zadaniem oleju według Ciebie? Uważasz za kolegą PhantomASA1, że funkcją oleju to obniżenie spalania paliwa?MotoAlbercik napisał(a):Silu napisał(a): Oleju nie dobiera się, by obniżyć spalanie (o 25% ) tylko, by smarował, chronił, chłodził i pochłaniał zanieczyszczenia
Moim zdaniem kolejna bzdura, tak jak z tymi testami na sucho...
MotoAlbercik napisał(a):Silu napisał(a):
Pogódź się z tym, że różnice w spalaniu różnych olejów to praktycznie błąd pomiarowy.
Wg m,nie kolejna bzdura.
Po pierwsze, to co wkleiłem to rezultaty praktycznych testów olejów silnikowych w silnikach samochodowych, żadna teoria. Po drugie nikogo ani niczego nie urażasz. Przyszedłeś i nazwałeś wszystko bzdurą bez żadnych kontrargumentów na zasadzie 'nie masz racji, bo nie'. Nie uraża mnie to, raczej zadziwia.MotoAlbercik napisał(a):Powiem szczerze, w miarę delikatnie, żeby nie urazić twojej wiedzy - z tego co wypisujesz, można wywnioskować jedno - znasz się na olejach, ale to tylko teoria.
Ta praktyka to rozumiem Fiat Panda kolegi?MotoAlbercik napisał(a):Z praktyką nie miałeś nigdy do czynienia i stąd różnica w waszych opiniach.
Silu napisał(a):MotoAlbercik, jesteś moderatorem. Proszę, trzymaj merytoryczny poziom dyskusji.
Silu napisał(a):Poproszę konkrety, argumenty opracowania, przykłady, artykuły. Coś więcej niż nie, bo nie.
Silu napisał(a):Podasz jakikolwiek argument? Co jest zadaniem oleju według Ciebie? Uważasz za kolegą PhantomASA1, że funkcją oleju to obniżenie spalania paliwa?
Silu napisał(a):Po pierwsze, to co wkleiłem to rezultaty praktycznych testów olejów silnikowych w silnikach samochodowych, żadna teoria.
Silu napisał(a):Ta praktyka to rozumiem Fiat Panda kolegi?
Nic mnie nie przekona, że białe jest białe i czarne jest czarne.MotoAlbercik napisał(a):Moim argumentem jest to, że siedzę w tym od dziesiąt lat i wiem to z własnego doświadczenia. I nie potrzebne mi są żadne argumenty, opracowania czy dowody pisemne teoretyków...
Nie, to nie jest logiczne. To jest jedna z większych bzdur, jakie usłyszałem od dawna w temacie olejów. To jest teza na poziomie: Celem posiadania samochodu jest kupowanie benzyny. Bo jak samochód jeździ, to ubywa benzyny, logiczne...MotoAlbercik napisał(a):Silu napisał(a):
Podasz jakikolwiek argument? Co jest zadaniem oleju według Ciebie? Uważasz za kolegą PhantomASA1, że funkcją oleju to obniżenie spalania paliwa?
Dokładnie tak. Olej nie tylko smaruje, ale również zmniejsza tarcie. A jak zmniejsza tarcie, to zmniejsza zużycie paliwa. Logiczne...
PhantomASA1 napisał(a):Gdy tylko przyszły zimne noce zauważyłem,że auto zaczęło mi spalać od razu znacznie więcej
Tak będzie, tylko mieszanka paliwowo powietrzna przy zimnym silniku będzie bogatsza inaczej silnik by zgasł na wolnych obrotach. Jak się rozgrzeje to obroty będą takie same ale mieszanka będzie już inna bo tym steruje komputer i tego nie zauważysz, jedynie po chwilowym spalaniu można to stwierdzić.PhantomASA1 napisał(a):po odpaleniu silnik pracuje dokładnie tak samo jak rozgrzany,czyli takie same obroty