Olej PMO

25 Wrz 2024, 17:46

Vectra B 2.2 dti

Zbliża mi się wymiana oleju . Wymieniam zawsze co 10tys oczywiście. Zawsze kupowałem w warsztacie Mobil 10w40 z beczki. Ale od kilku miesięcy jeżdżę do innego mechanika który ma olej PMO na sprzedaż z beczki. Czy faktycznie jest taki dobry tak o nim mówią?

Myślałem też nad innymi olejami:

Elf Evolution 700 turbo diesel
Valvoline Max Life
TotalEnergies Quartz 7000

Dlaczego też myślałem o zmianie oleju ? Szukając oleju przed wymianą samodzielnie natrafiłem na opinie że Mobil jest bardzo kiepski i za podobną kasę można znaleźć lepszy.

Silnik nie bierze mi oleju ani nic złego się z nim nie dzieje, ale jeśli jest lepszy olej w podobnych pieniądzach a nawet większych trochę to chętnie bym go zakupił.

Czy możecie mi doradzić? Dziękuję
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Wrz 2024, 21:06

Max Life używałem i nic się nie działo. Kiedyś był to bodaj najlepszy olej w swojej klasie cenowej. Jak jest teraz, nie wiem. Do swoich mitsu lałem Synpowera. Teraz też lałbym Valvoline, ale muszę lać Castrola z odpowiednią normą.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2024, 13:22

W przypadku twojego auta niczego to nie zmieni. Aby byl świeży. Nie warto przepłacać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Wrz 2024, 16:10

To prawda,podejrzewam,że ten silnik potrzebuje ciśnienia oleju jaki zapewnia olej 10W40,czyli ciśnienie zacne,Mannol Extreme 5w40 starczy,daje w temp.roboczej silnika czyli 100 st.c ciśnienie oleju na tym poziomie,zazwyczaj inne oleje nawet te b.drogie niższe,ciśnienie oleju to pierwszy parametr jakim należy się kierować,może być ciut wyższe,ale nigdy niższe,poza tym cena tego oleju,trzeba korzystać,olej ma parametry zacne,wszystkie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

04 Paź 2024, 11:40

Dzień dobry, w przypadku Opla, który jest zalewany 10W-40 zaproponowałbym zejście na zime z klasą lepkości do 5W-40. np. Castrol EDGE TURBODIESEL 5W-40. W okresie zimowym klasa lepkości 5W zapewni znacznie szybsze rozprowadzenie oleju po silniku w trakcie zimnych rozruchów.Warto wlewać Castrola z odpowiednią normą: trzymanie się zaleceń producenta co do jakości oleju jest kluczowe. W Dustera ten wymaga oleju RN17 bądź RN17FE. Oba te oleje są dostępne w Castrolu, oba spełniają wytyczne specyfikacji, która bada oleje bardzo konkretnie na silnikach właśnie Renault. Oleje Castrol GTX dedykowane do Renault osiągają b. dobre wyniki także w niezależnych testach na polskim YT.
BMakarski
Nowicjusz