REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Przy tej lepkości nic dziwnego.PhantomASA1 napisał(a):kiedyś kupiłem olej Orlen ,drugie tyle droższy 15W40,zastosowałem go latem jako płukankę,silnik zaczął zdecydowanie głośniej pracować
Spoko, tylko, że ocenianie oleju na ucho to tak jak ocenianie po tym jak smakuje.PhantomASA1 napisał(a):Mnie testy labolatoryjne nie interesują,muszę sam osobiście sprawdzić
Tylko nikt nic takiego nie pisałPhantomASA1 napisał(a):obalam bzdurne twierdzenia,ze ten olej nadaje się tylko do maszyn rolniczych
Zgoda, przy takich interwałach i w starszych konstrukcjach olej z pewnością się sprawdzi. Ogólnie zawsze lepiej dla silnika wymieniać tańszy olej, a częściej niż jeździć na dopasionym oleju w trybie LL.PhantomASA1 napisał(a):stosując olej 5 razy droższy nie wykorzystam potencjału tego oleju,teraz przy takiej cenie mogę wymieniać olej dwa razy do roku,czyli po ok.4000 km
Gdy mówiłem Ci, że różnica w spalaniu między lepkościami SAE30/40/50 to promile na granicy błędu pomiarowego, walczyłeś jak o życie. Teraz sam to potwierdzaszPhantomASA1 napisał(a):byłem pewien,że zużycie paliwa ogólnie wzrośnie,efekt przeciwny (...)
spadek zużycia paliwa przy takiej metodzie podczas siarczystych mrozów jest niesamowity,znalazłem sposób na diesla zimą,cena paliwa u nas opiera się już o 5 zł ,nie odczułem spadku zasięgu
Wrażenia słuchowe zawsze będą lepsze na świeżym oleju, poza tym zależne jest to od bazy i użytych pakietów, pierwiastków - fizyka. Sporo osób raportuje, że oleje na bazie PAO w wielu silnikach pracują bardziej twardo i metalicznie niż oleje hydrokrakowane (chociaż samo odpalenie jest gładkie dzięki świetnej pompowalności w niskich temp). Wg swoich kryteriów, Ty byś je odrzucił, a to najlepsze oleje dostępne na rynku.PhantomASA1 napisał(a):głośnosć pracy silnika to podstawowe kryterium jakim się kieruję,jeśli silnik pracuje głośno,to nawet gdyby olej nie wiadomo jak fenomenalnie wypadał w testach ,nie wiadomo jak wysokie miałby parametry,ja już drugi raz takiego oleju nie kupię,proste
Nie dramatyzujPhantomASA1 napisał(a):Silu,jestem zmuszony zrobić szach mat,pozostawiłem ten ruch na sam koniec
a pisał ktoś tak? Jeżeli tak, oczywiście przesadza. Ogólny przekaz po analizie był inny. Chociaż ja bym wolał dopłacić 10 zł do wspomnianego Lotosa czy Orlena.PhantomASA1 napisał(a):jaki błąd popełnili ci,którzy w tym teście stwierdzili,że nadaje się co najwyżej do maszyn rolniczych,lub płukanki silnika a najlepiej do smarowania zardzewiałych rynien?
Nie wiem co z tych baniek wyczytujesz, skoro nawet analiza laboratoryjna czy badanie spektrometrem nie jest w stanie pokazać wszystkiego, mimo że to najbliższe co mamy, może prócz wzięcia technologa danej marki na torturyPhantomASA1 napisał(a):Nie wzięli jednego pod uwagę,składu chemicznego,który jest taki sam na jakim bazuje Gulf oraz Elf,a cechuje on oleje,które gwarantują świetne własności przeciwzużyciowe i cichą pracę silnika,gdyby nie ten skład,tego oleju bym nie polecił,gdy biorę bańkę oleju do łapy,patrzę,czy olej zawiera te związki chemiczne
Nie jesteś w kompletnym błędzie, ale nie jest to takie proste. Przede wszystkim TBN nie jest wartością bezwzględną, wysoka wartość dobrze wygląda w specyfikacji, ale nie powinna być brana bez odniesienia do TAN, czyli liczby kwasowej. Druga sprawa, olej uznaje się do wymiany (między innymi) gdy TBN zrówna się TAN, czyli w momencie, gdy traci właściwości neutralizacji. W dużym uproszczeniu. Przebieg to nie jedyny czynnik do określenia interwału, do tego dochodzi charakter jazdy, np. miasto vs trasa, długie vs krótkie odcinki, środowisko jazdy, np. asfaltowe drogi vs drogi gruntowe i oczywiście samą jednostkę silnikową, obciążenie termiczne oleju itp.PhantomASA1 napisał(a):oleje o poziomie TBN 11-12 powinno się wymieniać po ok.8000km ,wysycenie TBN do poziomu 3 powoduje zaczynanie się odkładania nagarów.
grzesbeton napisał(a):jeśli wlejesz Qualitium Protec 5W-30 sugerując się tym, że Castrol, Motul, Mobil, Shell, Valvoline (bo z nimi też porównałem) też zalecają 30, to de facto będziesz miał lepkość za niską, szybkie zużycie, lub nawet zatarcie przez za cienki film.
Analogicznie: wlejesz 5W-40 bo tak zalecają inni producenci i będziesz miał miód wielokwiatowy w silniku
Silu napisał(a):Totalne bzdury. Jeżeli olej mieści się w widełkach SAE, to się mieści i tyle
PhantomASA1 napisał(a):i takim to oto sposobem,mój silnik będzie sobie pracował zimą na 5W30 a latem 5w40
PhantomASA1 napisał(a):Właśnie kupiłem do Forda ten olej,5W30 seria Protect,w tym tygodniu olej wymienię,podzielę się wrażeniami