REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Jasne, to trochę mówi o oleju i jego pompowalności, ale to nie tylko olej. Jakość filtra oleju czy wydajność pompy też ma znaczenie.PhantomASA1 napisał(a):jak szybko gaśnie kontrolka oleju tuż po uruchomieniu zimnego silnika,powinna natychmiast
Świeży olej zaraz po wymianie zawsze będzie przyjemniejszy dla ucha niż spracowany, nawet jeżeli jest gorszej jakości. Z resztą raczej tak jakości oleju nie badał. Bardzo często przeciętnej hydrokraki przyjemnie tłumią dźwięki silnika, podczas gdy praca na olejach na PAO może wydawać się bardziej metaliczna. Fizyka, kwestia bazy i użytych pakietów dodatków, nie ma nic wspólnego z ochroną silnika.PhantomASA1 napisał(a):interesuje mnie najbardziej dżwięk silnika po uruchomieniu
Różnica spalania między SAE30 a SAE40 ze względu na opory to praktycznie błąd pomiarowy. Procenty, nawet nie zauważyłbyś na komputerze. Powód musi być inny.PhantomASA1 napisał(a):teraz gdy zrobiło się chłodniej gdy dawniej na miejscu robiłem za 50 zł 200 km,tak teraz 130 km,taka różnica,wina oleju
Przecież napisałem, co uważam:PhantomASA1 napisał(a):Uważasz,że olej nie ma wpływu na zuzycie paliwa?!
Silu napisał(a):Różnica spalania między SAE30 a SAE40 ze względu na opory to praktycznie błąd pomiarowy. Procenty, nawet nie zauważyłbyś na komputerze
To Ty mi to wytłumaczPhantomASA1 napisał(a):No to wytłumacz mi jakim cudem mój Mercedes(...)
na tym w sumie można by zakończyć dyskusję. Te "suche badania" to praktyczne testy i pomiary w silnikach, które przyniosły konkretne wyniki.PhantomASA1 napisał(a):mnie suche badania nie interesują
Brak związku. Z resztą ledwo co mówiłeś, że u Ciebie pali mniej, to jak to jest?PhantomASA1 napisał(a):samochody spalają nawet o 50% więcej,niż podaje producent w katalogu
To prawda. Co nie zmienia faktu, że udział tego wszystkiego w obniżeniu spalania paliwa to mniej niż 1% (przy SAE 30 vs 40)PhantomASA1 napisał(a):tutaj chodzi o szybkosć cyrkulacji oleju,szybciej krąży w momencie rozgrzewania,szybciej nabiera temperatury,gdyż częściej posiada kontakt z rejonami od ,których może odbierać ciepło,potem jest skutek odwrotny,skuteczniej chłodzi
Szczerze mówiąc aż wstyd, że taki poziom merytoryki przechodzi na forum bądź co bądź motoryzacyjnym. Parę punktów i kończę temat.PhantomASA1 napisał(a):Ach,jeszcze,podajesz ciągle suche testy,powtarzam jeszcze raz,nie rozumiemy się,bo działasz w sferze suchych testów,popatrz ile silniki palą ,są filmiki na YT w momencie rozgrzewania się silnika,olej temp.roboczej nabiera dopiero po ok.20 km,przez ten czas silniki bardzo żreją,żreją i przestają żreć,jesli jeszcze na zimnym silniku pojedziesz od razu trochę szybciej,to paliwo niknie w oczach
Silu napisał(a):5W30 oraz 5W40 mają tę samą lepkość na zimno, czyli 5W. Stawiają podobne opory.
Silu napisał(a):Oleju nie dobiera się, by obniżyć spalanie (o 25% ) tylko, by smarował, chronił, chłodził i pochłaniał zanieczyszczenia
Silu napisał(a):Pogódź się z tym, że różnice w spalaniu różnych olejów to praktycznie błąd pomiarowy.