Bardzo duzy problem z oc i rejestracja

20 Maj 2009, 20:51

Witam, mam duzy problem opisze sprawe od początku w lutym 2008 kupiłem auto na umowie jest wartośc auta wpisana 2900 zł wiec powinienem zapłacic 2% podatku i teraz pierwsze pytanie co w przypadku jesli tego niezrobiłem jakie kary sa naliczane czy są to tylko odsetki ustawowe czyli ok 10-15T% rocznie czy jakies wieksze kary bo kwota która powinienem zaplacic to ok 60zl wiec z odsetkami ustawowymi nie bedzie to duza kwota jesli tak jest ze tylko te odsetki ustawowe są naliczana, kolejna sprawa auta nie przerejestrowałem do dzisiejszego dnia na siebie a od października 2008 roku stoji pod domem ponieważ wygasło oc ( wypowiedziałem na czas takze poprzedni ubezpieczyciel nie powinien sie do mnie odezwać niebawem) no i taka sprawa chciałbym teraz przepisać ten samochód na osobe z rodziny najblizszej np umowa o darowiźnie wiec ze nie płaci sie podatku chyba od tego i pytanie jak jest z oc bo wiem że są kary bardzo duze za brak ciągłosci w oc ale auta nie przerejestrowałem na siebie i nim nie jeżdze poki co od października chciałbym przepisać to auto na osobe z rodziny przerejstrowac go juz na tą osobe i wykupić ubezpieczenie w jakiej kolejności powinienem to zrobić żeby nie wpasc w jakies tarapaty zwiazane z brakiem ciaglosci oc itp czy da rade w ogole tak zrobić żeby sie fundusz gwarancyjny nie przyczepił bo to są koszty z tego co mi wiadomo 500 euro wiec tyle co to auto jest teraz mniejwiecej warte;/ prosze kogoś zoorientowanego czy da rade z tej sytuacji jakos wybrnąć bez jaksi wiekszych kar auto chce przepisać na kogos z rodziny najblizszej ze wzgledu na tansze własnie oc znizki itp, troszke długi post wyszedł ale mam nadzieje że komus bedzie chciało sie przeczytać i poradzić cos co mam robić w takiej sytuacji pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
tmkksc
Nowicjusz

21 Maj 2009, 08:55

1. płacisz 2% podatku i wypełniasz druk PCC-3, jest na to 14 dni. Na pewno trzeba będzie zapłacić ustawowe odsetki. Urząd może nałożyć Ci karę, żeby tego uniknąć składasz pismo - czynny żal, treść poniżej:

W związku ze składaną w dniu ……(piszesz, co składasz) zgodnie z art. 16 § 1 i 4 Kodeksu karnego skarbowego zawiadamiam o popełnieniu czynu zabronionego, polegającego na nie złożeniu w terminie (wymieniasz dokument) . Termin złożenia (wymieniasz dokument) został przekroczony.

Wobec powyższego składam w załączeniu (wymieniasz DOKUMENT) oraz zawiadamiam jak na wstępie, co pozwala mi wnioskować, że zgodnie z wymienionymi wyżej przepisami składając niniejsze zawiadomienie wyrażające czynny żal nie podlegam odpowiedzialności karnoskarbowej z mocy ustawy, jaką jest Kodeks karny skarbowy.

Z poważaniem
------------------------

2. OC
na pewno musisz wykupić OC, będzie sprawdzane w urzędzie komunikacji.
Myślę, że jest obojętne czy zrobisz to przed czy po darowaniu samochodu ważne żeby było to wykupione.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Maj 2009, 15:08

DariuszSawicki napisał(a):1. płacisz 2% podatku i wypełniasz druk PCC-3, jest na to 14 dni. Na pewno trzeba będzie zapłacić ustawowe odsetki. Urząd może nałożyć Ci karę, żeby tego uniknąć składasz pismo - czynny żal, treść poniżej:

W związku ze składaną w dniu ……(piszesz, co składasz) zgodnie z art. 16 § 1 i 4 Kodeksu karnego skarbowego zawiadamiam o popełnieniu czynu zabronionego, polegającego na nie złożeniu w terminie (wymieniasz dokument) . Termin złożenia (wymieniasz dokument) został przekroczony.

Wobec powyższego składam w załączeniu (wymieniasz DOKUMENT) oraz zawiadamiam jak na wstępie, co pozwala mi wnioskować, że zgodnie z wymienionymi wyżej przepisami składając niniejsze zawiadomienie wyrażające czynny żal nie podlegam odpowiedzialności karnoskarbowej z mocy ustawy, jaką jest Kodeks karny skarbowy.

Z poważaniem
------------------------

2. OC
na pewno musisz wykupić OC, będzie sprawdzane w urzędzie komunikacji.
Myślę, że jest obojętne czy zrobisz to przed czy po darowaniu samochodu ważne żeby było to wykupione.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Dziękuje bardzo za pomoc, takie pytanie składam to pismo razem z pcc-3 i wtedy płace to juz razem z ustawowymi udsetkami tam ktos mi je wylicza czy płace wtedy tylko te 2% wartości auta z umowy i czekam az przyjdą odsetki do uregulowania ? czy to pismo daje gwarancje braku jakis wiekszych kar związanych z nedopełnieniem terminu ? nastepne pytania związane z OC czy jesli wykupie nowe i dopiero pozniej zarejestruje auto juz na dziadka bo chce mieć znizki itp to czy wtedy nie przyczepi sie ten fundusz gwarancyjny ? auto stało nie przerejestrowane a wiem że tylko auto zarejestrowane ma obowiązek ciągłości w oc wiec nie wiem czy coś mi grozi z tego tytułu czy nie ? ktoś moze sie wypowiedzieć zorientowany w temacie ? pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedzi
tmkksc
Nowicjusz