BARDZO DUŻY PROBLEM Z ZAREJESTROWANIEM SAMOCHODU!!!

08 Sty 2010, 01:50

Witam,
Kupiłem samochód mazda 323f.
Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt iż nie moge go zarejestrować.
Zaczne jednak od początku. 18 listopada pojechałem obejrzeć samochód by go kupić. Spodobał mi się więc go zakupiłem. Byłem bardzo zadowolony, załatwiłem wszystkie papiery i pojechałem do wydziału komunikacji. Tam mina mi zrzedła gdy usłyszałem iż nie moge zarejestrować pojazdu. Powód był taki że kupiłem samochód od kolesia który nie przerejestrował samochodu i poprostu go sprzedał mi. Koleś ten kupił samochód od komisu więc dostał fakture i umowe kupna samochodu od Państwa na których jest zarejestrowany samochód, które sprzedało pojazd do komisu (niestety umowa ta, było to ksero z odpisem notarialnym). Wydział komunikacji domagał się dokumentu prowadzenia działalności owego komisu lub orginału umowy kupna sprzedaży właścicieli którzy sprzedali pojazd do komisu. Dzwoniłem najpierw do komisu z zamiarem pojechania do nich i odebrania tego dokumentu. Pan w słuchawce przekonywał mnie żeby nie jechać ponieważ on to wyśle pocztą. Zgodziłem się. Zadzwoniłem też do osoby od której kupiłem pojazd i poinformowałem go o tym fakcie. Czekałem tydzień, półtora i nic więc wziąłem telefon i zadzwoniłem znów do tego komisu. Pan w słuchawce mnie przepraszał i mówił że poinformował o tym żone i miała wysłać ale być może nie wysłała więc obiecał się tym zająć jak wróci do domu. Oczywiście o tym fakcie poinformowałem również pana od którego zakupiłem pojazd i prosilem również o interwencje z jego strony. Tak mijały kolejne tygodnie i nic. Zdenerwowany pojechałem znów do wydziału komunikacji z nadzieją iż uda mi się obejść ten mało dla mnie znaczący papierek. Niestety nie mogłem również zarejestrować pojazdu. Więc zadzwoniłem do komisu aby pani z wydziału komunikacji z nim porozmawiała. Pani opowiedziała panu w słuchawce o co chodzi a ten nie chciał z nią rozmawiać więc pani dała mi słuchawkę. Pan z komisu zaczął mnie oskarżać że go strasze, jednak rozmowa jakoś się ułożyła i powiedział że zlecił to swojej księgowej i miała wysłać ale może nie wysłała i obiecał że dopilnuje by to wysłać. Oczywiście mówił także że nie ma faksu i tych dokumentów faksem również nie wyśle tylko pocztą. Rozmawiałem z panem od którego kupiłem samochód także obiecał że się tym zajmie. Tak mijały kolejne tygodnie i nic.
Wkurzony zadzwoniłem przed świętami do pana od którego kupiłem samochód i poinformowałem go że tak nie może być i jeśli tego nie rozwiąże do końca roku to albo zwróci mi pieniądze (czyli zostanie rozwiązana umowa) albo sprawa zostanie skierowana do sądu. Obiecał po raz kolejny że tym się zajmie. Tak minęły święta i zastał nas nowy rok i nic. Więc zadzwoniłem dziś i powiedziałem że czekam do końca tygodnia i koniec. Ale najwidoczniej pan od którego kupiłem samochód nie robi sobie z tego nic.
Prosze pomóżcie mi co mam robić?
Nie mam już do tego siły a minęły już prawie dwa miesiące od kupna pojazdu
1) Gdzie mam się z tym zgłosić jak co bo nie mam pojęcia?(Do jakiego sądu, czy może najpierw na policje)
2) Bardzo mi zależy na tym a nie mam pojęcia co robić
POMOCY
rambo55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

08 Sty 2010, 10:33

Pojedź osobiście do komisu i poproś, żeby dali Ci kopię wpisu do ewidencji potwierdzoną za zgodność lub wypożyczyli Ci oryginał umowy.

Bez jednego z tych dokumentów nie wracaj.

Myślę, że nie powinno być problemu przynajmniej z wydaniem kopii wpisu do ewidencji działalności gospodarczej komisu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Sty 2010, 10:58

Witam,
Wydaje mi się jednak, że będzie problem z wydaniem dokumentów w komisie.
Przy każdej rozmowie z właścicielem z komisu dało się odczuć, że nastawiony jest do mnie olewająco i dlatego wiem, że pojade i wróce z niczym.
Właściciel nie wyda mi dokumentów a nawet będzie miał pretensje że przyjechałem bo będzie się tłumaczył że kupiłem samochód od kogoś innego.
(Już wiele razy jak rozmawiałem z właścicielem komisu informował mnie że nie musi mi wystawiać dokumentu bo kupiłem samochód od kogoś innego. Pan z komisu upierał się że sprzedając samochód dał owy papierek osobie kupującej i nie ma zamiaru wystawiać go dwugi raz. Lecz osoba kupująca nie potwierdziła tego faktu.)
Pozdrawiam
rambo55
Nowicjusz

08 Sty 2010, 11:18

Nie masz wyboru, pojedź tam i go poproś.

Zabierz ze sobą wszystkie dokumenty, pokaż, że nie masz tego i bez tego nic nie możesz zrobić a wydanie kopii zaświadczenia to przecież zwykła czynność sprzedawcy - firmy.
Ten co Ci sprzedał mógł to przecież zgubić i co wtedy? Też trzeba prosić o jeszcze jedną kopię.

W najgorszym razie jak tam będziesz to pojedź do urzędu miasta o poproś o odpis tego wpisu do działalności - powinni Ci dać.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

08 Sty 2010, 23:58

Ale jeżeli ja nie kupiłem samochodu z komisu tylko od osoby prywatnej to czy nie jest obowiązkiem tej osoby dostarczenie tego dokumentu w przeciwnym wypadku umowa kupna sprzedaży wygasa ponieważ nie dostałem wszystkich dokumentów?
rambo55
Nowicjusz

10 Sty 2010, 13:54

Tak, to jego obowiązek ale jak widać on się z tego nie wywiązuje. Oddanie samochodu z braku tego dokumentu może być trudne - np. sprawa w sądzie cywilnym - kilka lat...

Jak Ci zależy to weź sprawę w swoje ręce. Jak nie to spróbuj oddać samochód. Daj znać co powiedział sprzedawca.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8GR-FXS
    Silnik 8GR-FXS jest kolejną jednostką, którą w napędzaniu kół wspomagają silniki elektryczne. Sam motor wytwarza 299 KM, ale łączna moc układów, w których jest stosowany wynosi już 359 KM. Z takiego ...

12 Sty 2010, 17:59

a może poproś właściciela komisu lub poprzednich właścicieli o oryginał umowy a daj im kopię (nie rozumiem dlaczego nie dali Ci oryginału takiej umowy??). bo ktoś chyba musi mieć oryginał takiej umowy
grisza23
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

04 Cze 2018, 14:59

Witam. Mam bardzo duży problem z rejestracją pojazdu. Proszę o pomoc.
Auto marki audi a 3 zakupiłam w lutym z komisu. Przy próbie rejestracji wyszło na jaw ze przy pierwszej umowie nie zgadzają się dane kupującego. Po kontakcie ze sprzedającym wpisanym do tej umowy okazało się że na umowie która ją posiadam i a ktora posiada ten pan widnieje inny kupujący. Więc skontaktowalam się z panem kupujacym obiecał sprostować tą sytuację. Niestety od tamtej pory brak kontaktu między nami. Co dalej robić????
Agnieszka001
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 01 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi a2
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996