Sprowadzenie i rejestracja samochodu z Kanady

22 Mar 2012, 22:17

Witam, na wstępie przepraszam jeśli w ogromie informacji na forum nie doszukałem się odpowiedniego tematu lub działu. Było kilka zbliżonych ale żaden nie udzielił mi potrzebnych informacji.

Jestem obywatelem Kanady od ponad 20 lat, podjąłem decyzję o powrocie na stałe do Polski, a także o zabraniu ze sobą swojego samochodu. To Ford Edge z 2008 roku. Wiem że idzie za tym dużo formalności, i (za wyjątkiem kontenera, czyli fizycznego sprowadzenia) nie wiem jak mam się do tego zabrać. Czy mógłby ktoś podzielić się ze mną krok po kroku informacjami co i jak powinienem zrobić sprowadzając samochód z Ameryki? OC, przegląd(czerwone tylne kierunkowskazy), rejestracja, cła, tłumacze przysięgli, cła itp.

Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam :)
FordEdge
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Edge

28 Kwi 2018, 16:09

W zeszłym roku sprowadzałem taki samochód. Moją Z4, wszystkimi formalnościami i przystosowaniem samochodu do warunków europejskich zajęli się chłopaki z firmy brykizameryki.pl , którzy sprowadzali dla mnie samochód. Polecam, nie trzeba się niczym martwić.
rajsko0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW Z4
Paliwo: Diesel

31 Maj 2018, 23:34

przyznam szczerze, że nie wiem jak to wygląda w przypadku transportu swojego samochodu... Jednak kiedy ja chciałem kupić i sprowadzić samochód z Kanady to zgłosiłem się z tym do usaimport i to oni wzięli na siebie wszystkie formalności. Może i w takich przypadkach jak Twój też pomagają?
Romek1985
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1985
Auto: Ford Fiesta
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...