Bardzo proszę o pomoc - mazda.

18 Maj 2010, 14:05

Witam.

Mam do was dwa pytania.

Otóż.

Mam na oku taką mazdę - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jak myślicie, za taką cenę opłaca się ją brać?

Czy jej awarje mogą mnie wyczyścić z pieniędzy?

Moje drugie pytanie.

Nie znam się dobrze na samochodach, czy instnieje możliwość pojechania na stacje kontroli pojazdów i tam zostawić samochód na przegląd?

Chodzi mi o taki przegląd przed kupnem, żebym wiedział co jest do wymiany, co zepsute itd..

Jeżeli jest taka opcja, może orientujecie się ile to kosztuje?

Każda informacja jest dla mnie na wagę złota.

Pozdrawiam.
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

18 Maj 2010, 14:35

Mazda z linku jest na 100% powypadkowa i kiepsko naprawiona - proszę nie pisać że tego po zdjęciu nie da się ocenić bo ślepym trzeba być w tym wypadku aby tego nie zauważyć, przynajmniej sprzedawca nie pisze, że bezwypadkowy. Do tego modyfikacje mogą sugerować zajeżdżanie przez jakiegoś pseudo - sportowca ale tego udowodnić się nie da, tutaj tylko spekulacje. Generalnie silniki 1.5 są polecane i dobrze się sprawują, jednak nie wiem nic jak jest z 1.6
Natomiast co do przeglądu to jak najbardziej jest taka możliwość nawet to konieczne a za konkretne przetrzepanie samochodu max 200 zł.
Polecam jednak wziąć ze sobą kogoś kto zna się na rzeczy i potrafi poznać zajechane i powypadkowe auto bo dziś trzeba na to szczególnie uważać.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Maj 2010, 16:57

1651wyświetleń ogłoszenia o czymś świadczy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Maj 2010, 17:00

barol91 napisał(a):1651wyświetleń ogłoszenia o czymś świadczy.

o czym? :roll:

troche zlom, chociaz za 3000 tys trudno dobry rower kupic o aucie nie wspominajac
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

18 Maj 2010, 18:28

Że jak go jeszcze nikt nie kupił to coś musi być na rzeczy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Maj 2010, 18:30

[email widoczny po zalogowaniu]

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Twoja wiadomość Mi trochę otworzyła oczy.
Lecz szkoda, bo przyznam że ten samochodzik już mi się spodobał właśnie tym 'tuningiem'.

Reszta uzytkowników też jest tego samego zdania?

Liczę na pomoc.
Pozdrawiam!
seromontis55
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczony kierowca - mikrosen i zaśnięcie za kierownicą
    Pomimo tego, że zmęczenie lub zaśnięcie za kierownicą zajmuje w statystykach policyjnych w Polsce i na świecie dalekie miejsca w klasyfikacji przyczyn wypadków, to szacuje się, że w rzeczywistości stanowi istotną przyczynę ...
    AutoSalon - Bass i Tuning Show, Lublin 2012 / relacja
    W dniach od 21 do 22 kwietnia 2012 roku w Centrum Targowm Międzynarodowych Targów Lubelskich odbyła się kolejna edycja Targów Motoryzacyjnych AUTOSALON i Targi Tuningowe - Car Audio BASS&TUNING SHOW. Wiosenne ...

18 Maj 2010, 18:34

barol91 napisał(a):Że jak go jeszcze nikt nie kupił to coś musi być na rzeczy.

No ja mialem blisko 1000 wyswietlen w tydzien w seacie a byl w b. dobrym stanie i ktos go kupil :razz:
najczesciej swiadczy to o tym ze jest to najtanszy model/promowany na kilku forach/przez dlugi okres nie moze znalezc nabywcy(o to Ci chyba chodzilo) ale nie jest to regula i takie glupoty najlepiej pominac i skupic sie na ocenie auta na zywo bo zdjecia niewiele pomogaja
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

18 Maj 2010, 18:37

JerzyB333 napisał(a):najczesciej swiadczy to o tym ze jest to najtanszy model/promowany na kilku forach/przez dlugi okres nie moze znalezc nabywcy(o to Ci chyba chodzilo) ale nie jest to regula i takie glupoty najlepiej pominac i skupic sie na ocenie auta na zywo bo zdjecia niewiele pomogaja

tak dokładnie o to mi chodziło :smile:
Barol
Awatar użytkownika

18 Maj 2010, 18:42

Dzięki panowie :grin:

Mógłby Mi ktoś jeszcze powiedzieć czy wg. opłaca się rozglądać za tym samochodem za taką cenę?

Bo tak jak napisał " stasiowski121 " .

Że samochodzik był bity itd.. To trochę mi się odwidział :cry:

Także, co o nim sądzicie? Wart jest zainteresowania?
seromontis55
Nowicjusz

18 Maj 2010, 19:09

seromontis55 napisał(a):czy instnieje możliwość pojechania na stacje kontroli pojazdów i tam zostawić samochód na przegląd?

Tak.Z tym nie ma problemu bynajmniej u mnie...
seromontis55 napisał(a):Chodzi mi o taki przegląd przed kupnem, żebym wiedział co jest do wymiany, co zepsute itd..

Pod tym właśnie katem sprawdzamy samochod.Jezeli klient sobie zyczy robimy tez
pomiar geometrii komputerowej.Calość max kosztuje w granicach 150.- :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

18 Maj 2010, 19:15

Ja bym sobie odpuścił 323F za takie pieniądze ale to tylko moje zdanie.
Barol
Awatar użytkownika

18 Maj 2010, 19:24

Napisałem prawdę widoczną gołym okiem i nawet nie trzeba być wybitnym specjalistą aby to zauważyć. Widać gołym okiem. To po pierwsze.
Po drugie i zarazem z drugiej strony patrząc czego można się spodziewać po Mazdzie 323 za 3 tyś zł? 5 tyś zł to i owszem, można szukać czegoś takiego ale za 3 tyś to kupić kupisz ale później może okazać się zajechaną skarbonką i będzie Ci efektywnie czyścić kieszeń.
80% Samochodów w polsce to powypadkowe szroty zazwyczaj ściągnięte z zagranicy, wyklepane często "na odwal się", korekcja licznika i na sprzedaż już jest kolejna bezwypadkowa 12-15 - to letnia igiełka świeżo sprowadzona z przebiegiem 180 tyś na budziku z oryginalną książką serwisową również świeżo sprowadzoną ale z allegro.pl.
Pozostałe 20% samochodów tj. bezwypadkowe lub porządnie i profesjonalnie naprawione, krajowe, zadbane, bez korekcji licznika itd szybko znajduje nowych właścicieli i się odpowiednio ceni.
A o samochodach do 3 tyś na tym forum tematów jest kupę więc jak powiedziano szukajcie a znajdziecie - co tyczy się również poszukiwań odpowiedniego samochodu.
Pozdrawiam.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997