Mazda MX-3

16 Sie 2008, 12:31

Witam!

Zamierzam kupić Mazde MX-3, tylko nie wiem jaką wersję wybrać 1.6 czy 1.8 V6. Który z tych modeli jest lepszy?? :?:
rafal12322
Nowicjusz

16 Maj 2010, 11:46

Siemano !! :wink:
Też zamierzam kupić ten samochód i mam ten sam dylemat :cool: Obiło mi się o uszy że
1.8 ich podstawowy problem to duże zużycie oleju (nawet 1 litr na 1000 km). Naprawa okazuje się nieopłacalna więc bezpieczniej jest więc wybrać trwalszy silnik 1.6 .
Ja myślę o ( roczniku 97 , 1.6 107KM)Miło byłoby jeśli by ktoś wyraził swoją opinie na temat tych 2 silników Pozdro :cool:
CzasnaZmiany
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

16 Maj 2010, 20:38

Sprawa ma się tak, że motory V6 Mazdy lubią oliwę, jeśli nie są dobrze traktowane. Tym samym lubią gubić konie mechaniczne po tylu latach eksploatacji. Miałem ten sam dylemat przy wyborze MX-6 i kupiłem jednak silnik rzędowy (dwulitrowy w moim przypadku). Taki też bym polecił w MX-3, ale trzeba wziąć pod uwagę jedną rzecz - może brakować mocy, jeśli ktoś ma ciężką nogę ;) Ja na szczęście nie mam tego problemu, więc moje 117 koni i 171Nm starcza idealnie.

ps. ustawiłem się z KL-em (2,5 V6) oraz z K8(1,8 V6) na kresce i oba auta odpadły. O ile KL się bronił dość mocno, K8 nie miał najmniejszych szans. Próbowałem się również z KF-em (2,0 V6) po remoncie i zebrałem sromotne baty ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...