Bardzo Ważne !

15 Lut 2010, 16:11

Cześć. Jestem na forum po raz pierwszy. również nie wiedziałem gdzie napisać i umieścić tą wiadomość więc postanowiłem ,że umieszczę ją tutaj(chwilowo) a kiedy dowiem się co i jak osobiścię skasuje temat. A więc mam 18 lat i kompletnie nie znam się na samochodach ,niedługo chciałbym zrobić prawko ale to trochę bez sensu bo po co robić prawko jak mi coś się w samochodzie zespsuje a ja nie będę wiedział co i będzie pojeżdzone ;/ dlatego chciałbym się was zapytać gdzie mogę zacząć zdobywać informacje o samochodach itp(stronki www) z góry dzięki ;)
awokadosbmw
Nowicjusz

Miejscowość: Łęczna

15 Lut 2010, 17:21

Nie lepiej znaleść jakąs robote na wakacje w jakimś warsztacie samochodowym?? Zawsze sie coś podłapie,ja sam jestem na poszukiwaniu jakieś roboty własnie w jakimś warsztacie samochodowym,nawet moge trzymać śrubokręt byle bym coś podłapał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2010, 17:49

Ludzie to mają problemy.. Najpierw zdaj prawko! Myślisz że to Ci pójdzie tak łatwo?? Zejdzie Ci trochę, przez ten czas nauczysz się podstaw "samochodu" i podstaw jazdy, jak zdasz egzamin będziesz mógł się poruszać po drodze...

Co do nauki mechaniki to zależy jakim samochodem będziesz jeździł. Jak to będzie jakiś nowszy rodziców to tam nie będzie się miało co psuć - czasem jakiś duperel, a wtedy radzisz sobie tak że opisujesz objawy, ktoś Ci diagnozuje i stara się wytłumaczyć naprawę, w zależności od trudności robisz sam albo dajesz do mechanika i patrzysz jak on to robi.

Jak chcesz kupić starszy samochód za grosze to i naprawy będą ciągłe, ale też zwykle łatwe w samodzielnej naprawie.

Ogólnie żeby samemu myśleć o naprawach musisz mieć garaż i kanał, do tego masę narzędzi które sukcesywnie można kupować w ramach przydatności (np. spalisz świece - kupujesz klucz do świec) ale podstawowe musisz mieć od razu.. Najpierw się zastanów czy chcesz być mechanikiem i ostro uczyć się tego fachu, czy umieć jako tako coś zrobić w samochodzie.. To drugie, uwierz że przychodzi samo z czasem.. ale trzeba mieć warunki garażowe.

Edit:

Czytając Twój post jeszcze raz napisałeś trochę jak 13latek.. :/ Informacje o samochodach ze "stronek www" -> chyba zasadę działania silnika, sprzęgała itp.. nie masz chyba na myśli że bedziesz szukał tutków np. wymiany termostatu i z obrazków starał się zrozumieć o co biega? Jak coś Ci siądzie w aucie to dopiero możesz szukać takich opisów.. i na żywo realizować.

Jeśli nigdy nic w życiu nie naprawiłeś to cieżka droga przed Tobą..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

15 Lut 2010, 18:33

Co do prawka to różnie może być mam np dwóch kumpli jeden zdał prawko w 3miechy a drugi męczy sie już ponad 2lata :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 18:53

barol91 napisał(a):Co do prawka to różnie może być mam np dwóch kumpli jeden zdał prawko w 3miechy a drugi męczy sie już ponad 2lata

O ja cie kręcę ale ten twój kolega jest uparty :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

15 Lut 2010, 19:10

Prawko ? myślę,że nie pójdzię mi tak łatwo ale jak to się mówi dla "chcącego nic trudnego"
Napisałem post trochę jak 13-latek ? możliwe nie jestem zbyt mądry :)
Poprostu chodzi mi o to ,żeby na drodzę jak coś mi nawali to ,żebym mniej więcej wiedział co i przynajmniej spróbował to naprawić ,nie chce być mechanikiem ale nie chce być też ciemny jak dwunasta w nocy i właśnie się pytam czy istnieje jakas stronka www z informacjami o czesciach samochodu o samych samochodach modelach itp. tyle z mojej strony :)
czekam na sensowne odpowiedzi pozdro :)
awokadosbmw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 Lut 2010, 19:21

samurajsj700 napisał(a):

no bo jak sie takie błędy popełnia jak on to nie ma co sie dziwić :roll:
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 19:26

barol91 napisał(a):no bo jak sie takie błędy popełnia jak on to nie ma co sie dziwić :roll:

A jakie popełnia :?: :mrgreen: :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna

15 Lut 2010, 19:57

priv :wink:
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 23:36

noo dobra dzięki wszystkim tym którzy udzielili mi wskazówek :) pozdro :)
awokadosbmw
Nowicjusz

16 Lut 2010, 00:41

Witam Wszystkich

Ja proponuję po prostu pobawić się trochę przy samochodach rodziny/ znajomych, I z czasem przyzwyczajenia i pewne obycie z samochodami wejdzie w krew.
Pyzatym czytać czytać i jeszcze raz czytać
samochody.it
Nowicjusz

Miejscowość: Slask

04 Mar 2010, 12:09

samurajsj700 napisał(a):
barol91 napisał(a):Co do prawka to różnie może być mam np dwóch kumpli jeden zdał prawko w 3miechy a drugi męczy sie już ponad 2lata

To co powiesz na 26 egzaminów :P ? Oczywiście nie o mnie chodzi :twisted:
RyWe
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

04 Mar 2010, 16:00

To jeszcze nic,rekord jaki narazie słyszałem to 750razy zdawała kobieta część praktyczną (testy) aż wkoncu zdała i w dodatku w Polsce a wiec jak widać zdarzają sie różne przypadki i powiem szczerze że ten co zda za którymś razem w wiekszosci przypadków nie jest gorszym kierowcą od tego który zda za 1 czy 2.
Barol
Awatar użytkownika

09 Mar 2010, 06:13

barol91 napisał(a): 750razy zdawała kobieta część praktyczną (testy) (...)

Kolego testy to część teoretyczna a obsługa, łuk, górka i miasto to część praktyczna.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van

09 Mar 2010, 06:50

Ups sorki masz racje,zawsze mi sie myli :roll: :???:
Barol
Awatar użytkownika