Bardzo wygodny samochód do 35tyś zł

02 Lip 2015, 00:50

Witam, chce kupić komfortowy samochód do 35 tyś zł. Roczny przebieg będzie raczej mizerny do 15kkm więc interesuje mnie tylko silnik benzynowy o pojemności 1.8 do 2.0. Głównym kryterium będzie wygoda,a na drugim miejscu, ale równie ważna musi być bezawaryjność. Po zakupie nie będzie mnie stać na poważne i drogie naprawy. Jestem z Wielkopolski, ale mogę zrobić sobie wycieczkę do innych województw.

Przeglądałem forum jednak jak wiadomo każdy chciałby mieć indywidualny temat w którym Wy podejdziecie indywidualnie do danych potrzeb.

Natknąłem się na kilka interesujących mnie modeli:
-Ford Mondeo mk4
-Citroen C5 III
-Volkswagen Passat B6

Odpada Honda Accord VII ze względu na wygląd wewnętrzny...

Prosiłbym o jakieś przykładowe linki oraz o pomoc w wyborze odpowiedniego silnika do danego modelu.Chciałbym też wiedzieć na co najbardziej zwrócić uwagę przy zakupie. Dodam, że jak znajdę jakiegoś "pewnika" to i tak mam zamiar wynająć firmę która zajrzy w każdą dziurę tego samochodu, ale nie jest to tania usługa więc wolałbym trafić za pierwszym razem. Jestem otwarty na inne samochody niż te które podałem.

Bardzo dziękuje za pomoc w wyborze auta.
JakeSmith
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Lip 2015, 06:51

JakeSmith napisał(a):Natknąłem się na kilka interesujących mnie modeli:
-Ford Mondeo mk4
-Citroen C5 III
-Volkswagen Passat B6

Jeśli równie ważne co komfort są bezawaryjność i niskie koszty potencjalnych napraw brałbym Mondeo z silnikiem 2.0 (nie wiem czy na większą benzynę będzie wystarczający budżet). Auto duże, dobrze wyciszone, świetne miękko-twarde zawieszenie, precyzyjny układ kierowniczy, bardzo dobra opcja na dalekie podróże, no i jak to Ford - stosunkowo tanie części i mnogość serwisów, które mogą go naprawić. Chyba najbardziej udane auto Forda na rynku.
C5 jest może bardziej komfortowa, ale też nieco bardziej kapryśna, no i nie każdy podejmie się napraw bądź co bądź trwałej hydropneumatyki. Części do Citroenów, wbrew obiegowej, forumowej opinii, nie są tanie - to nie Renault.
W B6 brak dobrych benzyniaków i to w zasadzie tyle, chociaż pewnie forumowi antyVAGowcy rozwiną jego temat :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

02 Lip 2015, 11:15

B6 to najgorszy Passat, kiepskie wykończenie, brak silników, problemy z elektryką. Widziałem nawet przypadki z rdzą ale to już kwestia egzemplarza. :ok:
Ja mogę zaproponować Lagune III :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Lip 2015, 11:24

Co do Passata B6 to się zgadzam - w rodzinie był taki, który rdzewiał na dachu i wokół klamek (7-letni egzemplarz!).

Popieram Citroena C5 ze względu na zawieszenie, z zastrzeżeniem że auto to serwisuje się w serwisie ogarniętym w Citroenach, a nie u Pana Mirka w szopie. ;)

Laguna III również bardzo dobry wybór z silnikiem 2.0T, tylko unikać wersji z twardszym zawieszeniem.

Ode mnie Mercedes W211 z 1.8 Kompressor.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2015, 13:21

Co do B6 - jeździłem takim z tym że w 2.0 tdi 170km w automacie. Świetnie mi się nim jeździło, ale to był diesel, a ja potrzebuje benzyny. Napisałem o nim ponieważ mam dobre wspomnienia z tego samochodu mimo, że była to baaardzo krótka przygoda :) Skoro tak słabo wypada w benzynie to nie ma sensu nawet o nim myśleć.

Ford jest mega, mi się bardzo podoba, ale martwi mnie to, że w wlkp. nie ma żadnego interesującego mnie egzemplarza - 2.0 PB (przynajmniej na otomoto).
A co powiecie na temat 1.6 lub 1.8 ? Też tak samo niezawodne? Oraz jak sprawuje się 2.3 w automacie?
JakeSmith
Nowicjusz

02 Lip 2015, 13:28

JakeSmith napisał(a):A co powiecie na temat 1.6 lub 1.8 ? Też tak samo niezawodne? Oraz jak sprawuje się 2.3 w automacie?

2.0 to absolutne minimum do tej budy, jeździłem takim służbowo i jak dla mnie był za słaby, 1.6 to musi być kompletny dramat. Nie słyszałem o 1.8 w Mondku - wydaje mi się, że takiego silnika tam nie było (chyba, że masz na myśli diesla).
Użytkownik tomek70 jeździ Mondeo 2.3 i zdaje się, że jest z niego zadowolony - napisz do niego na priv.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...

02 Lip 2015, 13:38

Co do tego 1.8PB to znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Rozumiem, że koleś się pomylił i wpisał złą pojemność? Jeżeli tak to mnie zmylił. Fakt, że nie natknąłem się na inną aukcje z pojemnością 1.8 potwierdza Twoje słowa :)
JakeSmith
Nowicjusz

02 Lip 2015, 13:49

A mam jeszcze jedno pytanie. Generalnie sprawa wygląda tak: Samochodu potrzebuje trochę na gwałt, bo aktualnie jestem bez (stary odmówił posłuszeństwa) a 25 lipca wyjeżdżam na wakacje, wszystko opłacone załatwione itd. jednym słowem nie do przesunięcia. Tych fordów szczerze mówiąc szukam już od jakichś 3 tygodni i nie mogę ich dostać. Sprawa wygląda tak: jeżeli do soboty nie uda mi się dostać żadnego w benie to chciałbym kupić w dieslu. Wiem że robię za małe przebiegi, ale jakby nie patrzeć do pracy mam ok 25km trasy i 5km po Poznaniu więc jest nawet kawałek, bo w dwie strony wyjdzie ok. 60km. W takim razie jakbym nie dał rady kupić tej benzyny to jakiego diesla wziąć?
JakeSmith
Nowicjusz

02 Lip 2015, 17:45

Niestety jak auto kupuje się aby szybciej to najczęściej trafia się trup.
2,0TDCI w Fordzie i 2,0HDI w Citroenie to ta sama co ważne udana jednostka.
W Passacie beznadziejne są benzyniaki i diesel 2,0TDI, którym jeździłeś - tykająca bomba, a raczej pompa :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2015, 18:08

Mazda 6 I z 2.0 ? W 2003 roku auto zdobyło drugie miejsce w konkursie Europejskiego Samochodu Roku.

uwaga na rdzę, reszta powinna być ok
Dyzio92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta mk4

02 Lip 2015, 22:49

Pojechałem do prywatnego forda 2.0 tdci - oglądałem, przejechałem się - auto wycyckane, wręcz bym powiedział śliczne. Według właściciela wymienił rozrząd 4 miesiące temu, samochód nie był "bity", ani "sklejany z trzech". Diesel ma przejechane 180kkm przy roczniku '08 oraz nowo nabitą klimę. Przegląd świeżo zrobiony.

Chyba jestem zdecydowany na tego diesla mimo, że bez wyjazdów na wakacje będę robić nim poniżej 15kkm ale za to jak już będzie jeździć to trasy w jedną stronę 30km. Powiedzie mi tylko czy kwota 31k zł za to auto o ile właściciel nic nie naciągnął to uczciwa kwota? Czy może za niska?
JakeSmith
Nowicjusz

03 Lip 2015, 10:48

JakeSmith napisał(a):Diesel ma przejechane 180kkm przy roczniku '08 oraz nowo nabitą klimę. Przegląd świeżo zrobiony.

Jeśli liczysz się z tym, że za rok-półtora (a przy wyjątkowym "szczęściu" szybciej) może Cię spotkać "przyjemność" wymiany/regeneracji wtrysków/koła dwumasowego/turbosprężarki/filtra cząstek stałych (co jest typowe dla każdego diesla przy przebiegu ok. 200 tys. km) i będziesz miał na to odłożone środki to czemu nie - wydaje mi się jednak, że na 15k km rocznie diesel zwyczajnie się nie opłaca. Mam wrażenie, że właściciel tego Mondka pozbywa się go w najlepszym momencie - cena jest dosyć niska jak na ten rocznik.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Lip 2015, 10:19

Liczę się z tym, ale jestem zmuszony kupić samochód w tym tygodniu. We wtorek jadę z tym fordem do firmy która dokładnie mu się przyjrzy - jak naściemniał to będę zbijał cene o koszty napraw :) Cóż innego mi pozostaje?

Zna ktoś może jakiś dobry serwis Forda w Poznaniu gdzie w miarę tanio i co najważniejsze kompleksowo mi go sprawdzą?
JakeSmith
Nowicjusz

04 Lip 2015, 10:21

Każde ASO ma usługę sprawdzenia auta przed zakupem. Kwestia 200-300zł :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

05 Lip 2015, 10:17

http://www.auto-watin.pl/
A swoją drogą, nie rozumiem bzdurnej gadki typu, że jak 12, 15 czy 20 tys km rocznie to diesla sie nie opłaca :? . Panowie czym to jest poparte?? Ok jeśli mowa o nowym, droższym aucie z salonu to może być nie opłacalne ze wzgledu na cene, ale w używkach argumentem może być tylko częstsze i droższe awarie diesla.
Ehh powielanie podsłyszanych gdzieś stereotypów polaka :unsure:
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg