Bardzo wysoka temperatura wody/silnika

30 Cze 2008, 22:17

Witam wszystkich. Od niedawna jestem posiadaczem hondy accord (98 2.0) dziś niestety pojawiła się mała awaria. Boje się, że może to być uszczelka pod głowicę. Temperatura wzrosła mi do maximum a po pewnym czasie para zaczęła wydostawać się spod maski. Myslałem, że to brak wody w chłodnicy bo coś ostatnio mi ciekło i nie mogłem zidentyfikować co, ale wodę w chłodnicy w zbiorniczku wyrównawczym mam ponad MAX. Na innym forum wyczytałem, ze powinienem mieć wody pod sam korek chłodnicy, ale u mnie jest dziwna sytuacja, że mam ponad MAX w zbiorniczku wyrównawczym, ale po odkręceniu korka chłodnicy jest tam sucho i mogę lać wodę.. wlałem trochę ale boję się, że będzie za dużo skoro w wyrównawczym jest ponad stan.Po ostygnięciu silnika mniej więcej do połowi skali temp. po uruchomieniu wzrosła bardzo szybko znowu do maximum. W oleju nie widzę, śladów wody, sama woda też wygląda ok.

co myślicie o tych płynach, które sa reklamowane jako uszczelniające głowicę po pęknięciu czy przy nieszczelności??? Mogę tego spróbować zamiast kosztownej naprawy? Chyba, że ktoś uspokoi mnie i powie, że to nie koniecznie uszczelka, dziś było gorąco i troszkę gazowałem, czy to możliwe, ze jednak mam za mało wody i mam jej dolać mimo że jest
ponad MAX?

przykladowy plyn uszczelniajacy:
[link do eBay wygasł]
citral
Nowicjusz

• 01 Lip 2008, 13:32

Jeśli przegrzałeś silnik to nie wykluczone, że przepaliła się uszczelka pod głowicą. Jeśli tak to jednym z pierwszych objawów byłby wzrost ciśnienia w układzie chłodniczym, czyli np. bąbelki w zbiorniku wyrównawczym lub syczenie przez korek. Kolejne to szybkie ubywanie płynu chłodniczego i nadmiar oleju w misce olejowej.

Przyczyną przegrzewania może być uszkodzony termostat.

A co do tych specyfików to też chętnie bym się dowiedział czy pomagają:D
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

01 Lip 2008, 15:45

Specyfiki tych dobrych firm,a co za tym idzie ich cena też nie jest niska faktycznie działają,ale tylko na jakiś czas.Zastosowanie tych specyfików jest dobre,jak jesteśmy gdzieś na wakacjach i nie mamy czasu oddawać samochodu do jakiegoś nieznajomego mechanika ani warsztatu,o którym nie mamy opinii.Ale prędzej czy później,silnik trzeba będzie zrobić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

08 Gru 2011, 20:20

Witam
    Miałem ten problem z Freelanderem użyłem K-SEALa i po problemie polecam.
    Nabyłem go na allegro [link do oferty na Allegro wygasł] lub na tej stronie gdzie pokazany jest filmik instruktażowy http://k-seal.blogspot.com
    Powodzenia
    TomaszekW
    Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1993
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
      Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...