Kontrolka z napisem BREMS - przy zapalaniu auta

20 Gru 2009, 17:17

Witam
Mam Audi A4 TDI 100km z 2001 roku dopiero od około miesiąca (to jest model po lifcie).
Kiedy zapalam samochód zapala się kontrolka czerwonego koła w środku z wykrzyknikiem i pod nią napis BREMS (na formach jest bardzo dużo tematów na temat zapalania się kontrolki BREMS LICHT, zaznaczam że tutaj jest napis tylko BREMS !!!)
Ta kontrolka mignie 3 razy z syganałem dźwiękowym po czym gaśnie.
Pojawia się jak już pisałem tylko w momencie odpalania samochodu i nie za każdym razem.
Powiedzmy że 6-7 razy na 10 odpaleń pojazdu.

Czy wiecie o co może chodzić ?
Wyczytałem w instrukcji do audi a4, ale wersji sprzed liftingu bo to wersji po lifcie nie mogę na Internecie zleźć, że chodzi o układ hamulcowy (poziom płynu hamulcowego lub coś z abs), ale z drugie strony piszę też w tej instrukcji, że to normalne zapalanie się właśnie tej kontrolki bo sprawdzane jest wtedy czy wszystko ok z hamulcami.

Jakie są wasze doświadczenie, wiedza w tej sprawie ?

Z góry dzięki za pomoc.
Thomeq
thomeq
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
  • 20 Gru 2009, 18:31

Sprawdź grubość klocków hamulcowych- możliwe,ze się koncza.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

22 Gru 2009, 21:06

piotrpz87 napisał(a):Sprawdź grubość klocków hamulcowych- możliwe,ze się koncza.

Sprawdzę, ale z wyczytałem w prawdzie w instrukcji do Audi A4 sprzed liftingu, że kontrolka od okładzin hamulcowych jest nieco inna, bardzo podobna do tej którą opisałem powyżej z tym że w środku w kółku nie ma wykrzyknika. Tak wiec już sam nie wiem.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 21:49 ]
    piotrpz87 napisał(a):Sprawdź grubość klocków hamulcowych- możliwe,ze się koncza.

Do piotrpz87:

Ta kontrolka wg instrukcji to poziom płynu hamulcowego (lub ewentualnie czas wymiany) albo ostatecznie ABS.

Do okładzin hamulcowych jest nieco inna kontrolka

[ Dodano: Sob Sty 09, 2010 15:35 ]
    Wymieniłem płyn hamulcowy i kontrolka już się nie zapala.
    Thomeq
    thomeq
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

09 Gru 2011, 17:22

mam ten sam problem ,ale ja doszlem ze to jest czujnik skretu pod tasma abs jest odpowiedzialny za esp ,po wykasowaniu bledu i tak sie zaswieca na zimnym silniku ,co z ty zrobic nie wiem
    markus1
    Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 2000
    Auto: audi a4 b6 1.9 tdi 131

09 Gru 2011, 17:27

raczej to nie beda klocki bo jest czujnik klockow plyn mam nowy wiec to tez odpada bardziej esp lub abs ,tylko dlaczego ten czujnik kata skretu nie dziala tylko chwilowo przy odpalaniu auta????
    markus1
    Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 2000
    Auto: audi a4 b6 1.9 tdi 131

10 Gru 2011, 02:08

wyłącznik świateł hamowania
    system sprawdza go tylko podczas uruchomienia pojazdu, sprawdź połączenia kabli (może na przykład brakować przeciwmgielnego, albo 3 światło stop nie całkiem łączy)
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
      Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...
      Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
      Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...