Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości

03 Mar 2023, 17:04

Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom.

1 bbl (baryłka ropy naftowej) = 42 galony amerykańskie =~ 159 litrów

Dokładnie: 1 bbl = 158,987295 l

Baryłka jest stosowana do pomiaru zarówno surowej ropy naftowej, jak i produktów rafineryjnych, takich jak benzyna, olej napędowy, czy olej opałowy.

Historia baryłki sięga XVII wieku, kiedy to ropa naftowa zaczęła być przewożona w drewnianych beczkach o pojemności około 42 galonów. W XX wieku, gdy standardy pomiarowe były już ustalone, baryłka stała się powszechnie stosowaną jednostką w przemyśle naftowym i handlu ropą naftową.

Stosowanie baryłki ma wiele zalet, między innymi pozwala na łatwe porównywanie cen i ilości ropy naftowej na rynkach międzynarodowych. Dzięki temu baryłka jest jednym z kluczowych wskaźników rynku naftowego i często pojawia się w wiadomościach biznesowych i gospodarczych.

Myślę, że taka informacja przyda się na forum związanym z motoryzacją bo co chwila słyszymy w mediach jak skaczą ceny za baryłkę na rynku paliw :ok:
Moskito
Początkujący

Zdjęcia: 17

03 Mar 2023, 18:27

Ja zawsze się zastanawiam jak to jest... jak baryłka ropy drożeje to na stacjach bardzo szybko podskakują ceny, jednak w drugą stronę to już tak nie działa bo ceny nie chcą spadać lub robią to z dużym opóźnieniem.
Ktoś wyjaśni dlaczego tak jest? Tylko ja tak to widzę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Mar 2023, 19:33

Nie wiesz o co chodzi Rokiko? Ja nie wiadomo o co chodzi to chodzi o :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kilka ogólnych informacji na temat wyboru opon zimowych
    Przede wszystkim ważne jest, aby upewnić się, że wybrane opony spełniają wymagania panujące w danym kraju dotyczące opon zimowych. W niektórych krajach obowiązuje oznaczenie "M&S" (Mud and Snow) lub symbol góry ...
    XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
    17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...