Będą kary za kradzież filmów z serwisów internetowych?

25 Cze 2011, 00:27

Walka z piractwem idzie nie w tym kierunku w jakim powinna. Firmy i koncerny medialne zamiast wyjść naprzeciw użytkownikom, to rzucają im kłody pod nogi.

Użytkownicy internetu już dawno pokazali np. dystrybutorom filmowym w jaki sposób chcą wchodzić w posiadanie filmów. Chcą ściągać przez internet i oglądać w domu. Nikt już nie będzie biegał do wypożyczalni DVD.

Tymczasem mimo, że ktoś płaci abonament, mimo, że płaci za kablówkę, to gdy wchodzi na stronę iTVP.pl, Telewizja Polska żąda od niego dodatkowej opłaty za obejrzenie powtórki np. "Ma jak miłość". Często kwota w wysokości 3-5 zł za 24 godzinny dostęp. Jednocześnie operator nie gwarantuje dobrego strumienia transmisji danych i uniemożliwia ściągnięcie pliku na dysk.

Czym różni się ściągnięcie odcinka serialu z internetu od nagrania go podczas emisji w TV na kasetę VHS, lub płytę DVD? Niczym. Dawniej ludzie też tworzyli własne biblioteki ulubionych seriali, czy filmów. Teraz wykorzystują do tego internet.

Wszelka forma walki z takim "domowym" piractwem jest skazana na porażkę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Cze 2011, 11:03

To głownie chodzi o rozpowszechnienie tego a nie domowy użytek. Wiem, że we Francji rząd jakoś rozwiązał problem piractwa u nich podobno nikt niczego nie ściąga z sieci? Nie wiem czy chodzi o kary, słyszeliście o tym?
marek32
Nowicjusz

25 Cze 2011, 13:15

Spotkałem się już z takimi kontrolami po domach. Dwóch facetów chodziło, pukali do drzwi i na dzień dobry pytali czy w domu jest komputer. Myślałem początkowo, że to jakaś ankieta czy coś, bo byli w mojej miejscowości tylko raz (i nikt ich nie wpuścił :D ) jednak jakże wielkie było moje zaskoczenie gdy tych samych dwóch panów spotkałem pół roku później na kontroli legalności oprogramowania w pracy.
Piractwo w Polsce było jest i będzie, bo ceny oprogramowania nie są proporcjonalne do polskich poborów. Poza tym ludzie gdyby tylko zmienili przyzwyczajenie nie byłoby problemu z piractwem (mowa o systemach operacyjnych i programach komputerowych). Małym nakładem pracy można żyć w zgodzie z prawem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Cze 2011, 09:55

o tym nie widziałem ale przypuszczam, że jakby ktoś wpuścił ich do domu i miał na kompie ściągnięte filmy to były duże problemy.
marek32
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...