Jak zacząć?

16 Lip 2011, 21:04

Cześć, mam pewien "problem" chciałbym zainteresować się samochodami. Mam 18lat, niedługo zrobię prawo jazdy i chcę wiedzieć co nie co jak będę planować kupowanie samochodu, nie chce jeździć z byle g*wnem do mechanika, wiedzieć co ma pod maską, wiedzieć jak coś się będzie działo, co się dzieje i z czym, nie koniecznie potrafić to naprawić ale mieć trochę wiedzy na ten temat bo na razie jestem zielony i źle mi z tym, zwłaszcza jak moi znajomi rozmawiają o samochodach/motorach a ja nie rozumiem o co chodzi. :(. Także moje pytanie to jak zacząć przygodę z motoryzacją/samochodami :) Jakieś gazety? Fora? Proszę o odpowiedź.
MuckyMuck
Nowicjusz

16 Lip 2011, 21:46

Ja smykałke do tego mam dzięki ojcu,on mnie wprowadził do tego świata,wytłumaczył co i jak,czasami w garażu z nim siedziałem i mu pomagałem przy aucie a teraz to głównie z kumplami coś podłubie albo u siebie czasem choć nie ma co do roboty bo wszystko igła jest..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lip 2011, 23:38

no tak, ale ja jestem zielony to jak moge zaczac od dłubania ?:D
MuckyMuck
Nowicjusz

17 Lip 2011, 08:41

Zacznij od jakichś podstawowych książek o motoryzacji
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Raz w tygodniu wychodzą gazety - Auto świat, Motor, Auto moto sport i podobne - wybierz jedną i kupuj na bieżąco ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Lip 2011, 09:02

Jak już kupisz konkretny samochód to kup do niego dedykowaną książkę z serii "sam naprawiam".
Wszystko prosto i przystępnie opisane.
Ja nie mam do tego smykałki podobnie jak ojciec, wymiana żarówki, oleju itd. oczywiście we własnym zakresie ale poważniejsze rzeczy wolę powierzyć mechanikom zamiast uczyć się na własnym aucie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000

17 Lip 2011, 09:11

No te Auto Świat czy Motor nie są głupie bo czasami mają fajne pomysły np raz było jak zrobić samemu elektryczne szyby w aucie choć niewiem czybym sie tego podjął.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota zmienia świat
    Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...

17 Lip 2011, 12:06

MuckyMuck napisał(a):no tak, ale ja jestem zielony to jak moge zaczac od dłubania ?:D

Umiec to chciec....A myslisz ze jak skończyłem samochodówkę to juz byłem wszechwiedzący na temat samochodów... :?: :?: Byłem prawie całkowicie zielony jak listek na drzewie w okresie wiosennym... :mrgreen: Czas zrobil swoje i chęci... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

17 Lip 2011, 13:12

Popieram seniora, czas i chęci to podstawa.
Gazety to nie jest najlepszy pomysł bo czasami piszą ta takie głupoty, że aż włosy na głowie stają a jak nie masz pojęcia w temacie to możesz się nieźle wpierdzielić.
Książki dedykowane do samochodu jak najbardziej polecam. Możesz także dorwać jakąś starą książkę z samochodówki gdzie jako przykład podawane są maluchy, polonezy i stary. Poznasz podstawy mechaniki i będzie ci się łatwiej orientować w reszcie tematu. Bo reszta to tylko mniejsze lub większe wariacje na ten temat.
Polecam także szukanie na naszym forum. Jest tu kilku użytkowników którzy naprawdę mogą pomóc i wiedzę mają ogromną 8)
Poznawaj swój samochód i baw sie dobrze bo nie tylko jazda samochodem daje przyjemność :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

17 Lip 2011, 14:46

Ps.Mucky-pamiętaj o jednym:2 godz.myśl a rob 5 min.Nigdy odwrotnie bo się n.........ś i i nic z tego nie wyjdzie... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

17 Lip 2011, 15:11

kup jakiegokolwiek prostego plaskacza/terenówkę do remontu i zrób mu mechanike zanim zrobisz prawojazdy :wink: 2 podstawowe zasady proste auto (dlatego propozycja terenówki) i miejsce gdzie spokojnie można dłubać przy aucie
ja zaczynałem w ten sposób 1 moje auto poskładałem sobie sam, bo dostałem w stanie ledwie przypominającym auto :mrgreen:
był to GAZ 69 i do tej pory żałuje sprzedania tego autka :cry:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Lip 2011, 16:25

A jakbyś miał jakieś pytania to pytaj dwóch moich przedmówców :wink:
I nie dyskutuj z nimi :!: :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

17 Lip 2011, 17:21

Dzięki wielkie za pomoc :) może skorzystam rzeczywiście z tych książek :)
MuckyMuck
Nowicjusz