Będę musiał więcej jeździć - gazować, czy sprzedać? Focus.

02 Cze 2019, 21:17

Cześć, Panowie. Normalnie bym nie pytał, tylko pewnie sprzedał, ale... Miałem szczęście do tego mojego fokusika (mk1, 1.6 zetec) i trochę szkoda sprzedawać. Nie dość, że jest ladnym czarnym sedanikiem, to za dbanie o niego odwdzięcza się niezla bezawaryjnoscia.

Z tym, że trochę mi się zmienia w życiu. Dotychczas mało jeździłem (ok 5 tys rocznie) i smiganie na benzynie było znosne. Jednak od niedalekiej przyszłości czeka mnie przynajmniej raz w miesiącu dodatkowe 500 km i tu już będzie płacz przy tankowaniu pewnie.
Dlatego pojawia się pytanie - jeśli autko się trzyma w miarę, to ryzykować gazowanie, czy jednak iść w sprzedaż i kupić coś, co lepiej znosi gaz?
Na nowe auto miałbym pewnie max z 10k, więc też nie poszaleje. Co myślicie?

Pozdrawiam i miłego wieczoru wszystkim :)
Wodny90
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 Zetec
Paliwo: Benzyna

03 Cze 2019, 08:46

Wodny90 napisał(a):Na nowe auto miałbym pewnie max z 10k, więc też nie poszaleje. Co myślicie?
W tym przypadku myślę że jeżeli Focusa masz w tak dobrym stanie jak opisujesz to warto założyć mu instalację LPG ale w sprawdzonym warsztacie. Przed jej montażem sprawdziłbym luzy zaworowe (tam są chyba szklanki).
Co do samego montażu LPG w tym silniku zdania są podzielone ale ludzie którzy jeżdżą i pamiętają o przeglądach chwalą sobie i nie mają raczej problemów.

Przypuszczam że jak założysz gaz to będziesz jeszcze więcej jeździł ale licząc minimum wychodzi 12tyś. km na rok. Zrobiłem ci taką kalkulację na naszym forumowym kalkulatorze kalkulator/lpg/1/5-2/2-45/2600/12000/7-5/15/ oczywiście możesz sobie zmienić te dane które podąłem i sprawdzić jak wyjdzie. Generalnie zwrot instalacji nastąpi po około 1,5 roku ale im będziesz więcej jeździł tym ona szybciej się zwróci :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2019, 19:48

Wodny90 napisał(a):to ryzykować gazowanie

czym ryzykujesz przy dobrej instalacji gazowej i odpowiednim składzie mieszanki z możliwością niewielkiego dotrysku benzyny w celu obniżenia temperatury spalania?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Lip 2019, 09:00

A ja podejdę do sprawy z innej strony. Teraz robisz 5 tys km rocznie, po dołożeniu 500km/mies dalej nie będą to wielkie przebiegi i instalacja nie prędko się zwróci. Radzę zostać przy obecnym aucie w benzynie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2019, 18:05

Jeżeli gaz do ZETEC, to musi być montowany w konkretniej firmie. Konkretna, czyli taka, która zna się na gazowaniu tego silnika i robią instalacje konkretnie, a nie na sztuki.
Panuje opinia, że silniki Forda nie nadają się do gazu. I prawda i nie. Widziałem już kilka silników zagazowanych, zazwyczaj na STAG-ach i za bardzo nic im się nie działo.
Ale jednak jest ryzyko - głównie chodzi o smarowanie układu zasilania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...