Który Ford?

23 Sie 2019, 14:18

Witam, chciałbym zmienić swoje Mondeo MK3 1.8 b 2001r. na nowsze auto.
Na auto mogę przeznaczyć 18tys zł.
Tu pojawia się pytanie czy szukać Mondeo MK3 z końców lat produkcji czy już patrzeć na Mondeo MK4? Ewentualnie może S-Max? Zależy mi na aucie dosyć przestronnym (mam 193cm wzrostu) oraz wygodnym i ekonomicznym tzn zależy mi na 6b skrzyni biegów.
Dużo słyszałem o TDCI w MK3, że lepiej kupić z uszkodzonym układem CR i zrobić go samemu, ale czy warto?
Oczywiście w MK4 jak i S-Maxie patrzyłbym raczej wyłącznie na 2.0 TDCI z DPF, ale MK3 na diesla i benzynę (taka która mogę zagazować).
Rocznie pokonuje ok. 18-20 tys km i ponad 85% trasy to drogi wiejskie i szybszego ruchu, a zazwyczaj jeżdżę z kimś więc chciałbym żeby pasażerowie też podróżowali wygodnie.
Butelka
Nowicjusz

23 Sie 2019, 14:38

Butelka napisał(a):Dużo słyszałem o TDCI w MK3, że lepiej kupić z uszkodzonym układem CR i zrobić go samemu, ale czy warto?
na pewno będziesz miał pewność ze Tobie nie padnie, druga sprawa że w 2005 roku w tych silnikach została zastosowana inna pompa wtryskowa ktora nie opiłkuje. Na mk4 niestety masz za mało kasy ale byłby to lepszy wybór.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sie 2019, 15:01

Szkoda, bo akurat spora część ludzi była przekonana, że za tą kwotę już da się kupić normalny egzemplarz.
Skoro 18tys zł to za mało na MK4 to może MK3 z 2,5 lub 3,0 benzyną która zagazowac?
Butelka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porsche 550 Spyder
    Tworząc Porsche 550 Spyder, projektanci niemieckiej marki nie zaprzątali sobie głowy wyglądem. Zadaniem tego niewielkiego auta było po prostu wygrywanie wyścigów. Pomóc w tym miał 1,5-litrowy bokser umieszczony ...