Benzyna 1.6 do 30k

18 Lut 2012, 17:31

Witam forumowiczow
Szukam pomocy w podjeciu ostatecznej decyzji, ktore auto kupic
Dylemat dotyczy 4 modeli :
1. mazda3
2.ford fucus
3.kia ceed
4.hyundai i30

Jezeli mialbym kierowac sie emocjami to celowalbym w mazde , niestety rocznikowo jest to najstarsze auto w tej kwocie.
Nestepnymi w rozwazaniach sa focus i ceed , oba auta bardzo odpowiadaja mi bryla z reszta jak wszystkie ktore tutaj wymienilem :)
NAjwiekszym minusem w focusie jest dla mnie wnetrze, ceed tu bardziej do mnie przemawia.
No i hyundai , sam nie wiem co mam o nim myslec - lepszy srodek od focusa i chyba ceeda . Bryla tez przyjemna , jednak marka auta mnie troszke odpycha.
Prosze o jakies sugestie i podpowiedzi w podjeciu ostatecznej decyzji
yogi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

18 Lut 2012, 18:24

Jeśli podoba Ci się Hyundai w środku jak i na zewnątrze to myślę, że nie masz co się obawiać tego auta tylko ze względu na znaczek na masce, bo wiadomo w PL koreańskie auta to wg stereotypów najgorsza tandeta ;) Jednak dla przykładu jednostki napędowe tych aut są bardzo udane. Sam mam Hyundaia 13ty rok i nic sie z nim nie dzieje. Poza brakiem renomy marki i wyśmiewaniem tych aut przez zagorzałych fanów niemieckich marek nie odstają od innych samochodów.
Ford będzie się najlepiej prowadził ale przy tym silniku to chyba nie ma aż takiego znaczenia. Mazda podobnie, bo oba auta posiadają takie samo podwozie ale do mazdy części są o wiele droższe niż do forda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lut 2012, 19:31

czyli rozumiem , ze nie ma z w/w aut ktoregos , ktorego powinienem unikac ?
Mazda rocznikowo bedzie o 2-3 lata starsza od konkurencji - rocznik 2006-07 max -to bedzie juz 6 letnie auto , hmmm
Konurencje moge juz szukac : forda zlapie nawet 2008, 2008-2009- ceed, i30
Zdaje sobie sprawe ,ze duzo zalezy od danego egzemplarza i jego stanu , a nie od rocznika .
ALe jednak mam dylemat , czy lepiej kupowac swiezsze autko i odpuscic sobie mazde ??
Czy jest cos w wymienionych samochodach co powodowaloby, ze powinienem szczegolnie szukac tego samochodu ?? awaryjnosc , komfort jazdy , eksploatacja itp.
Czy moze jest jeszcze jakies autko , ktorym warto sie zainteresowac ?
yogi
Nowicjusz

19 Lut 2012, 11:26

Jeśli bierzesz taki samochody jak Ford Focus, Mazda 3 czy kia ceed to dlaczego nie zastanawiasz się nad Toyotą Corollą? Samochód bardzo dobrze wykonany, bezawaryjny i mało tracący na wartośći:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub następca corolli, czyli Auris:

[link do oferty na Allegro wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

19 Lut 2012, 11:34

Właściwie to jeszcze mógłbyś się rozejrzeć za Fiatem Bravo :)
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

19 Lut 2012, 11:39

Pomyśl nad Leonem
Wszyscy wiedzą że zbiegają się laski,gdy widzą śmigło na rancie maski.
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GKW
Prawo jazdy: 06 05 2011
Auto: Toledo III
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...

19 Lut 2012, 14:36

Odnośnie LEONa, jakość materiałów wnętrza jest dramatyczna, kolorystyka również dramat. Deska rozdzielcza jest tak twarda jak w LANOSie, można sobie zęby wybić :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

19 Lut 2012, 15:02

No to zamiast leona może golf V ??
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

19 Lut 2012, 16:50

jakość materiałów wnętrza jest dramatyczna - > czemu tak sadzisz?
kolorystyka również dramat -> nie rozumiem(chyba nie widziałeś wieczorem podświetlenia całej deski, środek jest idealnie spasowany kolorystycznie

Deska rozdzielcza jest tak twarda jak w LANOSie, można sobie zęby wybić : najgłupszy tekst jaki usłyszałem, deska jest idealnie wkomponowana i wszystko jest w zasięgu kierowcy, twarda nie jest , jest porównywalna do innych aut wiec nie gadaj głupot, jedynie do czego można się przyczepić ze jest prostopadła do drążka biegów (inne ułożenie w toledo,altei)

Może dodamy do polecanych aut jakiegoś forda który jest trwały, ma idealną deskę rozdzielcza i kolorystycznie jak tęcza :)HAHA
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lut 2012, 20:40

Nie ma co ukrywać, że materiały w Leonie nie są na wysokim poziomie i nawet w momencie wejścia na rynek niczym nie zachwycał. Ale wg mnie "miękkość" materiałów jest idiotycznym kryterium wyboru auta, ponieważ w czasie jazdy i tak nikt ich nie dotyka :lol:

Ja również dodałbym do listy Fiata Bravo z silnikiem 1,4 T-Jet 120KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lut 2012, 11:57

nie bylo mnie troszke , srki . Dziekuje za zainteresowanie
Leon nie podoba mi sie , wolalbym juz wtedy rozgladac sie za golfem V w 1.9tdi :)
NIE powiem , ze duze znaczenie ma dla mnie kabina , chce sie dobrze czuc w aucie - dlatego leon znowu odpada.
Wczoraj prawie kupilem mazde 3 2.0
Niestety, spoznilem sie , zostala sprzedana :(
MAm jakis senstyment do tych mazd - bylem sklonny dla niej poniesc wieksze koszta paliwa.
POdobno 1,2 litry max wieksze spalanie od silnika 1.6

Teraz skupiam sie na autach : toyota corolla benz ( dobry pomysl ), mazda 3 benz, golf 1.9 tdi

ogolnie ciezko znalesc rodzynka

edit: hmm , dochodzi jeszcze toyota auris :) chyba lepsze rozwiazanie niz golf V ;)
tylko ze silnik 1.4 z 90 km nie pasuje mi kompletnie , i chyba za drogie auto :(

Dobrze , czyli tak : szukam toyoty, mazdy , i jak myslicie golf v ??
yogi
Nowicjusz

20 Lut 2012, 16:46

S3AT napisał(a):jakość materiałów wnętrza jest dramatyczna - > czemu tak sadzisz?
kolorystyka również dramat -> nie rozumiem(chyba nie widziałeś wieczorem podświetlenia całej deski, środek jest idealnie spasowany kolorystycznie

Deska rozdzielcza jest tak twarda jak w LANOSie, można sobie zęby wybić : najgłupszy tekst jaki usłyszałem, deska jest idealnie wkomponowana i wszystko jest w zasięgu kierowcy, twarda nie jest

Kolego chyba nie wiesz o czym piszesz :idea: Spasowanie i kolory podświetlenia to nie jakość i kolorystyka materiałów do wykończenia a to akurat jest dramatyczne, twarde, bure i niemiłe w dotyku. Sam projekt auta ładny (poza toledo-moje zdanie) jednak jakość wnętrza pozostawia wiele do życzenia.

Czemu się czepiam twardej deski rozdzielczej ? ponieważ osoby które testują samochody typu FIAT DAEWOO/CHEVROLET nie pozostawiają suchej nitki na twardej desce, a w autach grupy VW jakoś o tym nie wspominaja.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

20 Lut 2012, 17:26

nie no ford ma lepsze nieprawdaż znawco ?
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lut 2012, 19:34

co ty sie tych fordów uczepiłeś? to, że są dla ciebie złe bo zaczynają sie na F to tylko pokazuje, że nie masz zielonego pojęcia o autach i realiach polskiego rynku
i jeśli chodzi o materiały to są lepsze więc nietrafiłeś...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Lut 2012, 19:50

zobacz sobie doły pary drzwi (tylna kanapa) ;] ( nie twierdze , że wszystkich Fordów)
Miłośnik BMW i SEATA
S3AT
Początkujący
Awatar użytkownika