Małe 2/3 drzwiowe auto ze sportowym zacięciem.

19 Lut 2012, 12:33

Witam,
jest to mój pierwszy post więc na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
Planuję zakup nowego auta, obecnie jeżdżę c-klasą 2001 z silnikiem 200 diesel.
Poszukuję czegoś mniejszego, najlepiej 2/3 drzwiowe Coupe.
W ciągu roku nie powinienem przekraczać 20 tyś km, nie ukrywam, że mam ciężką nogę i trochę się boje benzyniaków.
Z drugiej strony słyszałem, że przy podliczeniu wszystkich wydatków na takiego diesla (napraw itp) łączne koszty eksploatacyjne są porównywalne do benzyny przy takich przebiegach rocznych.

Zapatruję się na auto z salonu aczkolwiek biorę również pod uwagę autka od 2009 r.

Moje pierwsze typy i to z silnikami diesla i benzyną to:

Hyundai Veloster 1.6 benzyna 140 km
Renault Megane III Coupe 1.9 diesel 130 km

Ponadto z używanych zwróciłem uwagę na audi A3 i volvo C30, jednak tutaj nie mam bladego pojęcia jakie silniki brać pod uwagę.

Szukam czegoś z osiągami 0 - 100 = poniżej 10 sec i prędkość maks około 200 km/h.

Wiem tylko na pewno, że nie chcę żadnego samochodu z silnikiem 2.0 tdi 140 km. ( złe doświadczenia)
W grę również nie wchodzi nowa honda civic. (zbyt kosmiczny design)

Proszę o informację czy są jakieś inne ciekawe wizualnie modele, które będą godne uwagi, no i co najważniejsze w co uderzyć diesel czy benzyna.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
df123
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

19 Lut 2012, 13:05

Co powiesz na Scirocco 2.0 TSI, lub Honde CR-Z
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

19 Lut 2012, 13:26

Jak się rozglądasz za nowym Velosterem to pewnie masz z 90k na samochód? W tej kwocie wybór jest już naprawdę duży np:

Opel Astra GTC
VW Scirocco
VW Beetle
VW Polo GTI z 1.4TSi 180KM i DSG (6,9 sekund do setki) ew. Ibiza Cupra lub FR
Citroen DS3
Citroen DS4
Alfa Romeo Giulietta

A z takich mniejszych to może Mini np. Mini Coupe 1.6 122KM?
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

19 Lut 2012, 17:22

Również polecam Polo i Scirocco
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

19 Lut 2012, 19:48

Ja jestem za Velosterem, bo świetnie wygląda (np. w zielonym lub żółtym lakierze) i będzie żadkim widokiem na naszych drogach.
Jednak jego słabą stroną jest silnik, który nie pasuje wg mnie do tego modelu - troche za słaby ale nie powolny. W tej kwestii VW góruje jednak Scirocco dawno się już przejadł z wyglądu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Lut 2012, 22:17

Ford fiesta st
[link do oferty na Allegro wygasł]
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Porównywarka cen i okazje w sklepach motoryzacyjnych
    Specjalnie dla Was przygotowaliśmy porównywarkę pod nazwą "Okazje" na której znajdziecie produkty związane z motoryzacją w najlepszych cenach. Opony, felgi, kosmetyki samochodowe, nawigacje, rejestratory jazdy, ...

20 Lut 2012, 06:22

Masz moje marzenia kolego ;) :
BMW Z4 - zobacz koniecznie jesli lubisz szybka jazde z otwartym dachem (hard top, czyli kabriolet rowniez na zime) - jedyny minus, to 2miejsca, ale prowadzac takie auto zapomnisz o jego wadach ;)
W tym clipie w pierwszej minucie jezdzi z4:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

;)

Audi TT 2gen

VW Scirocco zwlaszcza modele z lemoniadowym lakierem ;) Ostatnio bardzo trendy.

Ja bralbym z4 bez namyslu, ale jesli musisz miec cos 4miejscowego, to TT - bedzie lepiej trzymala wartosc od scirocco podejrzewam.

ps. ciekawe jest rowniez Porsche Boxster ;) Robi niesamowite wrazenie na dobrej feli, ale mimo wszystko bralbym z4.
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe

20 Lut 2012, 22:26

jeśli chodzi o to ile kasy mam na samochód, bo kolega tutaj podał 90k na Velostera to troszkę dużo.

Patrzyłem pod kątem allegro a nie jakiegoś konfiguratora na stronach producentów.

Chciałbym się zmieścić w budżecie 80k. I to 40k płatne z góry reszta na kredyt.

Bardzo spodobał mi się ten Scirocco zielony na allegro, ponadto jeszcze trochę zostaje w portfelu.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzisiaj jadąc moją c-klasą zastanawiałem się jak to będzie przy spalaniu około 8 - 9 l na 100km.

Przyznam szczerze, że sam nie wiem w co wpaść, z jednej strony strasznie ciągnie mnie do diesli, chyba z sentymentu, z drugiej jednak strony czytając te wszystkie opinie o benzyniakach i dużo niższych kosztach napraw itp. człowiek chce spróbować czegoś innego.

Mam nadzieję, że rozumiecie co mam na myśli, są to pieniądze których nie chce wyrzucić w błoto, ale też nie chcę przy każdym dodawaniu gazu myśleć za ile minut kolejne tankowanie.

W każdym razie dziękuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam.
df123
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Lut 2012, 00:09

Wlasnie o ten kolor scirocco mi chodzilo ;) Niezly to prawda. A co myslisz o z4 i TT?

Z4 przyklad (popatrz tez na wersje z twardym dachem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

TT:
[link do oferty na Allegro wygasł]

I raczej nikt Ci takiego nie ukradnie, zbyt mocno sie wyroznia ;).

W kwesti napedu - ja jezdze od poczatku na benzynie, jak kolega dal mi sie przejechac dieslem, to dla mnie te auto kompletnie nie mialo polotu, po prostu zmulone bylo stosunkowo do mojej benzyny - zbyt spokojnie reagowalo na pedal gazu, slabo sie zbieral. Co do tankowania - jak jezdzisz glownie po miescie, to raczej diesel Ci sie nie oplaci, natomiast jak robisz duze trasy, typu handlowiec, to bierz diesla - czytalem gdzies artykul, ze jezdzac tylko po miescie, robiac male przebiegi diesel wychodzi drozej od benzyny - ja bym bral benzyne kolego, nie ma co sie bac ;)
...
numberOne
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 10 03 2011
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: mam
Typ: Sport/Coupe