Benzyna do 4 tyś, golf?

25 Lis 2015, 17:05

Bry.
Szukam auta do 4-5 tysi, benzyniak (ewentualnie zagazowany, ale raczej benzyna, bo odpadają mi kilometry codziennie, więc diesel ani inne cuda nie mają sensu).
Ostatni rok jezdzilem roverem 400 2.0 dieslem i było bardzo przyjemnie, ale cóż... zima jest, a ja jeżdzę do roboty prawie 10 kilometrów zamiast 3 najprostszą drogą, więc wypadałoby przerzucić się na benzyniaka.
Na razie na oku ogłoszenie z bliskich okolic:
[link do oferty na Olx wygasł]

Wymogi:
-bena/lpg
-jakiś życiowy silnik, max 2.0 (żeby dało się tym jeździc, oporowe opcje jak 1.0 tylko w bardzo uzasadnionych przypadkach)
-w miarę sensowne wyposażenie

Mechaniką się zajmuję i jako - tako ogarniam, więc wóz do ewentualnego dopieszczenia. Wymóg - dostępne części łatwo i przyjemnie (bo z r400 mam dość szukania jakichś pierdół już...) i w miarę tania eksploatacja.
Golf z mojego miasta, trochę zwieśniaczony, ale wszystko jest do ogarnięcia - zrzuciłbym bra i wydech na jakiś cywilizowany podmienić, ponoć serwisowany, klima działa, do tego dość bogate wyposażenie, a cena całkiem atrakcyjna jak dla mnie.
Jakieś opinie, sugestie, porady?
ewentualne propozycje ze śląskiego, 4-5 tyś budżet.
Poszukujący
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Lanos
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
0

25 Lis 2015, 20:11

Coś tanio jak na GTI. Jak z twojego miasta to podjedz obejrzeć i sprawdź dokładnie blacharkę w szczególności takie gumowe korki w podłodze jest ich kilka w podwoziu do tego progi i doły przednich błotników i zobacz przy okazji jak się czuje wydech. Jak będzie ok to sprawdź jak mechanicznie wyglada sprawa na jeździe próbnej wkręcaj silnik dosyć wysoko na pewno wyżej niż 2tys obrotów bo jakoś przy tej granicy drugi czujnik ciśnienia oleju się załącza i jak jest problem z ciśnieniem oleju to włącza się brzęczyk może to być uszkodzony czujnik albo pompa oleju (ja bym odpuścił) i sprawdz zawieszenie pamiętaj że przy niektórych naprawach trzeba ustawić zbieżność a to dodatkowe koszta.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Rok produkcji: 1999
0

25 Lis 2015, 20:51

No właśnie jak na GTI to jest dosyć tanio (pewnie przez lekko wiejski tuning, ale to jest to ogarnięcia niewielkim kosztem akurat). GTi w oryginale koło 6-7 tysi chodzą, ale te po tjunach z reguły są sporo tańsze, a czasem można o dziwo niedojechane egzemplarze trafić.
Sprzedający twierdzi, że z blacharki jedynie tylne nadkole ma niewielki purchel rdzy, jednak na żywo się temu przyjrzę.
Brzęczyk? Nie ma kontrolki czy czegoś takiego? Bo z brzęczykami wiemy jak jest - można je pewnie łatwo odpiąć :D
Z zawieszeniem to wiadomo, generalnie od dawna już większość napraw robię sam - dlatego też chcę coś popularnego i maksymalnie prostego w serwisie, bo wybitnie zaawansowanego sprzętu nie mam.
Wóz jest z mojego miasta, więc w sobotę planuję tam podjechać na oględziny i popatrzeć jak to faktycznie na żywo wygląda i jak jeździ.

Myślałem też nad tymi ogłoszeniami:
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj przyznam, że kusi mnie tylni napęd od dawna już.
[link do oferty na Olx wygasł] - a coupe jakoś kusi bryłą i ogólnie dosyć wysoką niezawodnością tych aut. Szkoda, że klimy nie ma.
Poszukujący
Nowicjusz

0

25 Lis 2015, 21:30

Silniki 2.0 150KM od bmw są pancerne ale znając życie są zajeżdżone, audi ok. Tego brzęczyka nie da sie od tak wyłączyć.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Rok produkcji: 1999
0

25 Lis 2015, 21:43

Tylko z 2.0, 2.5 i 2.8 był problem z pekaniem głowic jak sie silnik zagrzał, to jest główny problem z tymi jednostkami.
Coupe z racji raz, że ocynku, więc z blacharka nie ma problemu, jednostka też pancerna, lpg w sumie ni mnie ziębi ni grzeje - szkoda tylko, ze bida wyposażenie trochę, ale to jednak coupe - te auta coraz drożej chodza jakby nie patrzeć.
R400 mi znajomy podrzucił: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ale chyba sobie odpuszczę kolejnego Rovera, mimo całej sympatii :) Za duzo załatwiania pierdołowatych części gdzieś po poszukiwaniach na drugim końcu śląska.
Parę Golfów 3 jeszcze znalazłem, od 1.6 do 2.0... tylko strasznie drażniące jest to przekonanie, że to jednak burakowóz, nie wiem też czy warto się w to bawić - najnowszy rocznik golfa za miesiąc z hakiem będzie miał 2 dychy na karku...
W BMW e36 myslalem też o 1.6 (bo w tej kasie tego sporo jest jakby nie patrzeć), tylko nie wiem jak to się będzie odpychać - niby te 100 koni ma, ale buda do lekkich też nie należy...
Poszukujący
Nowicjusz

0

25 Lis 2015, 22:21

GTI za 3k? Zobacz na liczbę wyświetleń i nikt tego nie wziął jeszcze?
Audi malowane z lewej strony,połowa boku ma inny odcień lakieru..
Megane tragedia jaka wieś i auto jest już znane na różnych profilach fb :mrgreen:

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - wiem że komis ale od prawie 20lat w jednych rękach tylko z prawym tyłem coś było..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

26 Lis 2015, 00:14

O tej hondzie, mazdzie i vectrze tez myslalem.
Z audi ciezko cos powiedziec o tym aucie ze zdjęć, bo jest mokre, swiezo po myciu? Pisałem o więcej zdjęć.
Megana z Jaworzna wygląda dosyć ciekawie, tylko wystawiona dzisiaj a też już ma prawie 2 tyś wyświetleń natrzaskane :D
Ten golf z kędzierzyna już 2 czy 3 raz chyba wystawiany jest, tak mi się wydaje (albo ciągle to samo tylko schodzi z ceny), trochę kawałek mam, ale w weekend jest to temat do ogarnięcia jak będzie wolne jakieś ;)
A może przekornie - calibra: [link do oferty na Olx wygasł] blacharka wygląda na zadbaną o dziwo, no i bez wieśtjunu. Automat - nie wiem czy dobrze, czy źle, ale ta skrzynia raczej nie pozwoli zakatować silnika.
Zamiast megany miało być to: [link do oferty na Olx wygasł] (źle pokopiowałem linki), R400 co znajomy mi podrzucił, trochę się cykam tego silnika, bo upg się lubi sypać.

Jutro będę dzwonił do typów od tej meganki czy dalej stoi, bo jak taka perełka za 3 klocki to się nie zdziwię jak im zeszła od ręki.
Poszukujący
Nowicjusz

0

26 Lis 2015, 13:01

Megane była wystawiona z 2-3tygodnie temu a ogłoszenie dziś pewnie zostało podbite.

Calibra bardzo ładna ale prawie 4000wyświetleń i nic? W dodatku pytanie czy to nie jest przerobiony anglik,na masce i na kierownicy są znaczki Vauxhalla.
Rover jako taki,można obejrzeć ale nie ma się co napalać.

A co powiesz na taki pocisk?
co prawda handlarz ale auto stoi pare metrów od mojej firmy (na zdjęciach nawet wjazd do mojej firmy :mrgreen: ) i wizualnie bardzo ładnie się prezentuje,technicznie wiem że przez ostatni rok stało nieużywane ale chłopaki z serwisu coś ostatnio z nim działali bo stało na warsztatowym parkingu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

26 Lis 2015, 18:29

Cali dzisiaj się sprzedała, megana zresztą też.
Pocisk fajny, ale w seju czuję się klaustrofobicznie strasznie.
Dzisiaj znajomy mi podesłał golfa:
plus, że komisiarski - może mógłbym w rozliczeniu swój wóz zostawić i odpada problem z bujaniem się ze sprzedażą generalnie.
Fajnie, że zagazowany, na minus przebieg (ale co dzisiaj nie jest kręcone).
Nie wiem czy te nadkola to seryjne plastikowe są, czy dokładane, ale blacha wygląda rozsądnie, prawy przód tylko budzi podejrzenia. No i tanio, nawet jak na komis, więc pewnie żłopie olej jak frytkownica w mcdonaldzie.
Poszukujący
Nowicjusz

0

26 Lis 2015, 20:04

Było wiele razy o tym komisie w zasadzie to szrocie.. większość aut jest w tragicznym stanie a obsługa beznadziejna chamstwo na porządku dziennym..

Tutaj masz ładną Calibrę z klimą [link do oferty na Olx wygasł] i Rover [link do oferty na Olx wygasł] tylko ktoś się machnął w mocy bo 1.6 miało 111km.
Barol
Awatar użytkownika

0

26 Lis 2015, 22:55

A to dobrze wiedzieć o tym komisie, bo chciałem się wybierać jutro obejrzeć.

Calibra faktycznie zacna, chyba się przejadę po wypłacie na oględziny (tylko kierowcę muszę sobie znaleźć ewentualnie ze sobą). Kwesita tego czy się nie sprzeda do tego czasu.
A ogólnie jakiś komis godny polecenia tak ~20km od bytomia? Cos gdzie nie sprzedają samego złomu w cenie aut? ;)
Od prywaciarzy to co dzwonię to albo sprzedane, albo jadę kawał drogi a potem na miejscu się okazuje, że np. uszczelka głowicy klejona na czerwony silikon, ręce opadają.
Jakis smieszny golf: [link do oferty na Olx wygasł] ale za to w cenie złomu :D
E36: [link do oferty na Olx wygasł]
Merol: [link do oferty na Olx wygasł] - cos porzezbione pod maską chyba?
Vectra [link do oferty na Olx wygasł] - wyglada na zdrową, z gazem, i w śmiesznej kasie - ciekawe tylko jakie wyposażenie, pewnie bieda.

A R400 chyba sobie odpuszczę, musiały być naprawdę mocno doinwestowany żeby się interesować z mojej strony (a to nie w tej kasie). Mimo całego sentymentu do tej marki, bo moim r400 robiąc 20 tyś było naprawdę bardzo przyjemnie ;)
Poszukujący
Nowicjusz

0

27 Lis 2015, 09:17

Ten Golf ma autentyczny przebieg i nie wygląda żle :shock:
E36 nie najgorsze ale ponad 4000wyświetleń i nic?
Mercedes padło..
Vectra miała coś z tyłem (brak znaczków i klapa wygląda na malowaną) do tego prawe tylne nadkole z rudą która była ratowana domowym sposobem..
Barol
Awatar użytkownika

0

27 Lis 2015, 12:13

Golf się mojej matce spodobał nawet, więc też pewnie jako opcja do rozważenia - ale nie dla mnie 8)
Tą E36 był oglądać dzisiaj rano mój znajomy, 'niewielkie ogniska korozji' to praktycznie całe nadkola tył do roboty, no i pewnie automat też młodych gniewnych odstrasza.
[link do oferty na Olx wygasł] - importowana nubaroo w automacie i nawet sensownych pieniądzach jak to się mawia, do tego z symbolicznym przebiegiem - i wygląda raczej na oryginał. Tylko silnik trochę ryzykowny, lubią się panewki obracać w tych jednostkach przy ~250 tyś przebiegu (ale tutaj połowa tego, jak ori to nie będzie źle). W DU dość długo siedziałem, więc plusy i minusy tej marki 'raczej' znam. A HB to rzadkość, bo nie były oferowane oficjalnie na polski rynek, tylko zachód (tak jak i automat zresztą).
Poszukujący
Nowicjusz

0

27 Lis 2015, 19:40

Powiem szczerze że pierwszy raz słysze o panewkach w tym silniku :shock: przy odpowiednim traktowaniu spokojnie robią 400-450tysięcy bez remontu.
Hatchback u nas w kraju akurat nie jest rzadkością.
Barol
Awatar użytkownika

0

27 Lis 2015, 20:09

Sporo tego zajeżdzonego jezdzi, nuby były tanio kupowane i robione pod taksy. Panewki tam sie glownie sypia jak sie meczy silnik na niskich obrotach z duzym obciazeniem - co niestety u polaczków jest czeste, bo to 2.0 lubi sobie łyknąć, zwłaszcza po mieście. A potem jezdzą ludzie 50km/h na 5 biegu a silnik przy 1300 obrotów płacze :D
Na forum daewoo spoooro sytuacji z panewami było w tych jednostkach - ale tutaj się o to nie martwie zbyt, bo jest automat, który nie pozwoli zakatować silnika. Ciekawe tylko jak pod maską.
Nuba ma zasadniczo jedną wadę - hample tył, zwłaszcza tarcze kotwiczne, których cena powala (~400 zł na stronę...) i to jest minus, ale jakby ogólnie zadbana była to why not.
Z dzisiaj żadnych ciekawych ogłoszeń nie było, golfa z bytomia oglądałem po południu i 'mocno taki se', ruda na progach a właściciel jakiś dresik, więc pewnie przykatowany lekko. Silnik zapocony cały, więc odpuscilem sobie nawet jazdę próbną. W robocie jeszcze coś pooglądam to najwyżej jutro podrzucę.

Kurde, jak ja nie lubię auta kupować, niby tego jest pełno, ale 95% to straszne strucle.
Poszukujący
Nowicjusz

0