Benzyna do 50k zł

09 Lip 2014, 14:22

Witam,

planuję zakup używanego samochodu w leasing i prosiłbym o jakieś polecenia dotyczące modeli.
Kwota: do 50 000zł brutto
Typ: Sedan/Hatchback (jeśli ktoś zna coś fajnego w kombi to też, lecz niezbyt mi się podobają i prawdopodobnie będą poleasingowe)
Paliwo: Benzyna/Benzyna+LPG (samochód i tak mam zamiar zagazować)
Dynamiczny silnik
Spora przestrzeń dla kierowcy (trochę kawał chłopa ze mnie :D)

Zastanawiałem się póki co nad Oplem Insignią, lecz czytałem, że ma trochę mankamentów, poza tym bardzo podoba mi się wnętrze. Zastanawiałem się też nad Mazdą 6, lecz czytałem, że poprzedniczka miała problemy z korozją (choć kupuję samochód w miarę świeży, więc będę wiedział co się z nim dzieje i będzie można w porę zareagować). Myślałem też nad Astrą IV, ponieważ seryjnie mają montowane instalacje LPG (jak z ich jakością?), lecz trochę przekracza już budżet. Szkoda, że nie ma w takich rocznikach Saaba 9-3 bo chyba na niego bym się zdecydował. Może Mondeo?

e: jeszcze interesowała mnie honda accord, ale to już niestety wyższy pułap
hehehe
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Lip 2014, 18:53

Jak używka to spokojnie za ta kase dobrego Accorda znajdziesz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lip 2014, 18:58

Jak ma być sporo miejsca we wnętrzu to Astre odpuść, w Insigni wbrew pozorom też nie za bogato, Mondeo okej, ale jak do gazu to 2.5T od Volvo. Z innych propozycji to może Hyundai Sonata?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2014, 10:15

@noisy: Zapomniałem dodać, że samochód musi być rocznik min 2010. Dzięki za link do tej strony.
@koniu: ten hyundai ma świetną linię nadwozia, dzięki ! Jak z jego awaryjnością, cenami części zamiennych? Jednostka od jakiegoś popularniejszego modelu jak przy Saabie 9-3? (niestety trochę przekracza budżet biorąc pod uwagę jeszcze dodatkowy koszt lpg, ale pomyślę). No i niestety widzę, że modele >2010 są na allegro sprowadzane ze Stanów. Ten np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] po VIN wyrzuciło mi już:

VIN: 5NPEC4AB1BH202890 has been identified as a vehicle listed in the VINCheckSM Salvage Records.

Date of loss: 2013-04-17
Cause of loss: Collision

Co do miejsca to bardziej chodzi mi o przestrzeń dla kierowcy, z tyłu tak, aby normalni ludzie mogli wejść niż pseudokanapa jak w tigrze :D (oczywiście to już skrajny przypadek). Głównie będę jeździł sam lub sam + 1 pasażer na przednim.

btw. Czy te małe silniki np. w Astrach z turbiną to nie jakaś przesada? Fakt, że na papierze fajnie bo ma koni dużo, ale czy te silniki nie będą trochę za bardzo wyżyłowane?
Ostatnio edytowany przez hehehe, 10 Lip 2014, 11:33, edytowano w sumie 1 raz
hehehe
Nowicjusz

10 Lip 2014, 11:04

Sonata jest wysoko w rankingach bezawaryjności w USA, silniki benzyowe są dobre, dobrze znoszą LPG. Części nie są przeadnie drogie.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 11:12

Nowa Sonata jest chyba na wtrysku bezpośrednim wiec z gazowania nici.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

10 Lip 2014, 11:18

Chyba nie wszystkie silniki. :wink:
[link do Otomoto wygasł]
Wydaje mi się że to prosta wolnossąca benzynka
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 11:30

Świetny jest ten hyundai, ale niestety już nie zmieści się w budżecie. Z instalacją to ponad 10k więcej.
hehehe
Nowicjusz

10 Lip 2014, 11:47

Hamerykanskie na pewno beda miały wolnossaka MPI, ale europejskie czyli i40 juz nie jest samo GDI. Niestety jak brać amerykanska wersje to należy kupic OBOWIĄZKOWO carfax i autocheck.
90% aut sprowadzanych do PL jest powypadkowych.
Moja Odyssey ściągałem właśnie ze stanów jako rozbitą (strzał w prawy bok) inaczej się całkowicie nie opłaca, a kupując w kraju można się nadziać na mega minę.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 11:48

To był tylko przykład, można się pokusić o sprowadzenie takiego :ok:
A starsza generacja? Tylko tu też sprowadzenie, dużo tego w Niemczech więc spoko :wink:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Albo coś z tych
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ciekawe czemu sprzedaje
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 11:56

No właśnie tak też myślałem bo import samochodu z USA to spora kasa i w innym wypadku niż wyklepanie pewnie by się nie opłacało.

Co do Sonaty to linia starszych modeli nie podoba mi się, co do Chevroletów to moja opinia o nich trochę upadła przez produkcję tanich samochodów coś pokroju Dacii (choć ten Malibu prezentuje się nieźle). Może się mylę, ekspertem nie jestem dlatego pytam o radę. Co do sprowadzania to taki zabieg nie wchodzi w grę. Jak napisałem w pierwszym poście to samochód będzie brany w leasing.
hehehe
Nowicjusz

10 Lip 2014, 12:20

Malibu to tańsza Insignia więc z Dacią nie ma co porównywać
Cruze to tńsza Astra.
Koniu
Forumowicz VIP

10 Lip 2014, 13:33

A coś takiego: [link do oferty na Allegro wygasł] ?

Jak te silniki turbo w oplach śmigają? Czytałem, że Insignie mają słabe lakiery przez te eko ograniczenia.
hehehe
Nowicjusz

10 Lip 2014, 13:58

W 2.0T w insigni jest bezpośredni wtrysk więc gazu nie założysz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

10 Lip 2014, 14:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ten pewnie poflotowy, raczej nie opłaca się kupować takich samochodów co?
hehehe
Nowicjusz