"coś" fajnego [8000]

10 Lip 2014, 13:47

Witam,
Myślę o zmianie wozidła.
Obecnie codziennie siadam za kierownicą s40, 98r z podtlenkiem gazotu. Furze nie mam prawie nic do zarzucenia. Mimo tych kilkunastu lat rozpędza się do max. prędkości, jest lepiej wyposażony niż praktycznie nowa flota, z której korzystam w pracy. Do tego świetny zawias i super prowadzenie - do tej pory jeździłem tylko jednym FWD, które prowadziło się lepiej, a jeździłem wieloma.
Jedyny minus to słaby stosunek mocy do masy. W końcu to volvo, sinik dość wolno wkręca się na obroty, "męczy się" powyżej 4 tys.

Samochód potrzebny do:
-dojazdy do wspomnianej korpo po Krakowie. ~10 minut rano, ~20 min powrót
-mniej więcej raz w miesiącu trasa 350km w jedną stronę, 4 osoby+jakieś małe bagaże
-wiadomo jakieś zakupy, siłownia i inne głupoty
Czego oczekuję:
-sprawnego poruszania w trasie, łatwego wyprzedzania, średniej przelotowej na autostradzie 160-180 bez większej zadyszki
-luksus w naszym kraju - klima
-pewność prowadzenia w zakrętach, sztywne, acz wygodne zawieszenie
-ekonomia, rozumiana przez stosunek spalania do tego co samochód może mi zaoferować
-diesel/benzyna+lpg

Na co zwróciłem uwagę/co rozważam:

-s40/v40 z mocniejszym silnikiem

-e36 coupe m-pakiet/ e39, tylko z r6 pod maską. e36 to takie małe spełnienie marzeń, boję się tylko stanu technicznego, nie chcę wprowadzać na drogę kolejnego trupa. Przy e39 stać mnie praktycznie tylko na 2.0 a to może być za mało

-peugeot 406 coupe, piękne z zewnątrz, tragiczne w środku, niepraktyczne. Więcej o nim nie wiem

-Laguna II 1,9 dci. Co tak wpływa na cenę? stereotypy (które całkowicie olewam) czy ten silnik ma jakąś wadę

No i jeszcze faworyt, samochód, za którym zawsze się obejrzę, Alfa 156

Liczę na jakieś opinie o samochodach które wybrałem i pomoc.
Pozdr
SzpiceR
Nowicjusz

Auto: s40

10 Lip 2014, 13:56

AR odpuść bo to auto nie nadaje się do codziennej eksploatacji. Auto raczej dla fanatyka. 1.9 dci to najgorszy silnik w Lagunie jaki może być. Można ew zaryzykować takową w benzynie. Na Puga co najmniej 10k, e39 za taką kase bym nie szukał nawet. E36 ok, optimum to 325. Jeśli jesteś zadowolony z Volvo do kup drugie, tylko mocniejsze :ok: była tam jakaś turbobenzyna.
Ode mnie Toyota Avensis, Honda Accord
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lip 2014, 14:11

Accord odpada, za długo nie wytrzyma z ilością soli w krk, pozycja za kierownicą jest tragiczna, nie odpowiada mi długa przednia szyba, 2.0 136 ps jest za słabe na dole, a mocniejszy cięzko znaleźć. A na generację 1998+ kasy za mało

Avensis- nie chcę dziadkowozu (jaki mam obecnie), dlatego nie ma w zestawieniu np octavii

A swoją wypowiedz jakoś rozwiniesz i czymś poprzesz czy tylko powielasz?
SzpiceR
Nowicjusz

10 Lip 2014, 14:15

SzpiceR napisał(a):A swoją wypowiedz jakoś rozwiniesz i czymś poprzesz czy tylko powielasz?
Zależy którą wypowiedź :roll: czy o Twoich propozycjach czy moich
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 14:19

Moich, Twoje są tragiczne xD
SzpiceR
Nowicjusz

10 Lip 2014, 14:20

SzpiceR napisał(a):-Laguna II 1,9 dci. Co tak wpływa na cenę? stereotypy (które całkowicie olewam) czy ten silnik ma jakąś wadę

Ooo panie, nie bez powodu jest nazywany królową lawet :mrgreen:
e39 nie w tym budżecie, nawet 2.0
Pug 406 coupe też nie a poza tym ciasno jest w nim.
Jak chcesz coś pakownego, co w tej cenie będzie w bardzo dobrym stanie to od siebie proponuję Mondeo Mk2. Jeżdżę nim już jakiś czas i złego słowa nie powiem. Ostatnio rozrząd zmieniałem (komplet), wcześniej tylko pasek. To przy ~150k miał jescze oryginalne roki które są w dobrym stanie oraz oryginalną pompe wody w świetnym stanie, która bez problemu może przetrwać 2 kolejne wymiany rozrządu.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2014, 14:22

Koniu napisał(a):Mondeo Mk2
Zaraz dostaniesz litanię, że po krakowskiej soli zgnije w pół roku :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 14:30

W s40 podłoga się zaróżowiła czyli z fordem lepiej nie będzie :D

Myślałem o mk2, kiedy poprzednio szukałem samochodu, wtedy zdecydowałem się na volvo. Przesiadka do forda wydaje się być "krokiem w tył"

Najbardziej chodziło mi o Twoja opinie o AR, mogę powiedzieć, że od strony technicznej wiem o 156 bardzo dużo. Dochodzą do tego przeczytane setki tematów na forach, gdzie dyskusja jest w miarę konstruktywna, nie w stylu "słyszałem, że się psuje" i wyrobiłem sobie nieco inne zdanie.
Wytypowałem 1,8TS, 2,5V6 i 2,4JTD
Zawsze wychodziłem z założenia jak dbasz tak masz, do tej pory sprawdza się z każdym sprzętem.
SzpiceR
Nowicjusz

10 Lip 2014, 14:32

SzpiceR napisał(a):Laguna II 1,9 dci. Co tak wpływa na cenę? stereotypy (które całkowicie olewam) czy ten silnik ma jakąś wadę

Katastrofalnie zły wybór. Silnik z papierowymi turbinami, sypią się panewki korbowodowe i korbowody, naprawa jest nieopłacalna. Nazywany dość często "bombą z opóźnionym zapłonem" :lol: Po za tym auto jest wypchane elektroniką składaną chyba przez somalijskich pięciolatków, praktycznie nie ma bata, by na desce nie świeciła się "choinka" lampek ostrzegawczych. Już bym chyba wolał Alfę 156, przynajmniej ładnie wygląda i fajnie jeździ.
SzpiceR napisał(a):peugeot 406 coupe, piękne z zewnątrz, tragiczne w środku

406 Coupe ma moim zdaniem bardzo ładne wnętrze, a fotele w wersji V6 ze skórzaną tapicerką w kolorze karmelu to jedne z najwygodniejszych i najbardziej eleganckich w jakich kiedykolwiek siedziałem. Tu polecam artykuł:
peugeot-406-coupe-vt72337.htm
Po za tym nie stać cię na żadne E39, a zadbanego E36, nawet w tym budżecie trzeba ze świecą szukać.
Proponuję Saab'a 900 polift lub 9-3 :ok:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

10 Lip 2014, 14:57

SzpiceR napisał(a):Najbardziej chodziło mi o Twoja opinie o AR, mogę powiedzieć, że od strony technicznej wiem o 156 bardzo dużo. Dochodzą do tego przeczytane setki tematów na forach, gdzie dyskusja jest w miarę konstruktywna, nie w stylu "słyszałem, że się psuje" i wyrobiłem sobie nieco inne zdanie.
Wytypowałem 1,8TS, 2,5V6 i 2,4JTD
Zawsze wychodziłem z założenia jak dbasz tak masz, do tej pory sprawdza się z każdym sprzętem
Alfa ma słabe zawieszenie i z racji wieku lubi się sypać elektryka. Wcale też nie jest super zabezpieczona przed korozją, lubi sobie podrdzewać. Benzyniaki nie nadają się do gazu ndiesle są ok.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2014, 16:59

Saaby zawsze mi się podobały, głównie ze względu na silniki i samolotową deskę;) Wolałbym jednak sedana, a na II trzeba podwoić budżet

"Alfa ma słabe zawieszenie"
Czy słabe hmmm, wielowachacz+dziurawe drogi. Nie dotyczy to tylko 156. Bardziej 166, gdzie przy tym samym zawiasie mamy większą masę. Zresztą to samo mam w volvo, ojciec w a6, do tego różne a4 i passaty b5, które są w tej naszej cebulandii symbolem niezawodności

"z racji wieku lubi się sypać elektryka"
Każdy samochód, który kupię będzie w podobnym wieku :D Zresztą szkoły w kierunku elektroniki kończyłem :ok:

"Wcale też nie jest super zabezpieczona przed korozją, lubi sobie podrdzewać."
To samo, nie jest to nowy samochód, trzeba się z tym liczyć

"Benzyniaki nie nadają się do gazu ndiesle są ok"

Jakoś utarło się stwierdzenie, że przy LPG najlepiej sprawdzają się niewyżyłowane silniki. Tutaj mamy TS -dwie świece na cylinder jakby ktoś nie wiedział i zmienne fazy rozrządu. Właśnie przez te swiece podnieśli stopień sprężania i wyrwali te spore jak na tamte czasy moce.
1.6 120 km odpada, brakuje mi w nim mocy - jeździłem
1.8 144km - najmniej awaryjny z TS, jeśli trafi się ładna sztuka to wezmę
2.0 155km - najbardziej awaryjny :P a szkoda bo moc i pojemność mi najbardziej odpowiada
2,5 V6 To już calkiem inna konstrukcja, prosta i bezawaryjna - w niego celuję

Zostają jeszcze diesle, pierwsze seryjne z CR. Były też montowane w kilku innych samochodach, nie przypuszczam, żeby od znaczka Alfy miały się psuć jakoś bardziej
SzpiceR
Nowicjusz

10 Lip 2014, 17:01

Jak Ci sie tak bardzo podoba ta Alfa i argumenty nie trafiają to kupuj. Tylko potem nie pluj jakie to awaryjne auto bo Cię każdy tu ostrzega..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lip 2014, 17:04

O Alfie w tej cenie można zapomnieć,naprawdę nie jest to samochód który spełnia Twoje oczekiwania. Nowsze Volvo jak najbardziej tak,powiedzmy od silnika 1.8 w górę i jeżeli wcześniej już miałeś styczność z tą marką to wiesz czego się spodziewać więc jak najbardziej :ok:
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

10 Lip 2014, 17:16

Masz rację, że nie spełnia wszystkich moich oczekiwań. Najbliżej jest chyba właśnie volvo t4, ale budżet nie wytrzyma zadbanego egz.
Ze wzg. na utarte opinie o 156 ceny są niższe, przez co mogę mieć młodszy i lepiej wyposażony sprzęt. Nie twierdzę, że są jakoś super bezawaryjne.
Jestem młody, nie mam żony, dzieci, praktycznie żadnych zobowiązań. Mogę robić co chcę i kiedy chcę to dlaczego nie spełniać jakiś swoich marzeń? A właśnie tym jest czerwona AR z V6 pod maską
SzpiceR
Nowicjusz

10 Lip 2014, 18:18

Może dorzucić jakiegoś Roverka do stawki. Fajne, nietuzinkowe samochody.
Na początku była mowa o e36, więc może warto poszukać. Ale mnóstwo szrotu w ogłoszeniach tych samochodów.
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005