Benzyna do miasta, rocznie 15 tyś - budżet 70-90 tyś

27 Sie 2021, 12:08

Witam poszukuje prostego ,bezawaryjnego samochodu do miasta-benzyna . Roczne przebiegi ok 15 tyś ,głownie korki bez szaleństw, raz ,dwa razy do roku wypad w góry z Trójmiasta. Raczej staram się unikać silników turbo-doładowanych (tsi,tce,ecobost) i filtra cząstek stałych (fap,gpf) i całego tego dziadostwa,choć nigdy nie mów nigdy .

Obecne auto to Renault Megane 1,6 sce 2016r, sprawuje się super ale jest paliwożerne 9-10l/100

Przyglądam się Hyundai i30 110 dpi z salonu -nowe auto ,ciężko coś na jego temat powiedzieć ,raczej prosta konstrukcja i niezły wygląd,ewentualnie hybryda Toyota Ch-r raczej używana, wszystko pięknie spalanie,wygląd,ale ceny od 90 tyś wzwyż za 2 letnie auto to bardzo dużo

Chętnie poczytam waszych opinii i propozycji.
pozdrawiam Tomek
maszekto1
Nowicjusz

27 Sie 2021, 13:03

Cudów nie ma, jeśli jeździsz po zakorkowanym mieście na krótkich odcinkach to spalanie 9-10 w wolnossacym 1.6 przy aucie tej wielkości nie jest jakimś szczególnie wysokim wynikiem, standard (kumpela jeżdżąc 3 km do pracy prawie tyle samo peugeotem 107 1.0 wciąga).
Chcesz ekonomii to hybryda, niekoniecznie chr a może używany auris, ew. na nowego yarisa cross poczekaj.
IMO zmiana na kolejnego, "podobnego" wolnossaka większego sensu nie ma, szczególnie jeśli miałaby być podyktowana oszczędnościami na paliwie, których albo nie będzie albo będą minimalne
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Sie 2021, 08:50

Jak wyżej, takie spalanie jest normalne. Jak jeździłem codziennie do biura w dużym mieście to 9,5 litra spokojnie łykał, teraz jeżdżę rzadziej i jak już to trasy i spalanie 7,5 litra. Do tego klima swoje też bierze.

Zadaj sobie jedno pytanie, bo mi też to oczy otworzyszło. Hybrydy mało palą, jasne. Tylko zobacz o ile są droższe i policz czy faktycznie paląc mniej wyjdziesz na plus :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Sie 2021, 09:51

galakty napisał(a):Jak wyżej, takie spalanie jest normalne. Jak jeździłem codziennie do biura w dużym mieście to 9,5 litra spokojnie łykał, teraz jeżdżę rzadziej i jak już to trasy i spalanie 7,5 litra. Do tego klima swoje też bierze.

Zadaj sobie jedno pytanie, bo mi też to oczy otworzyszło. Hybrydy mało palą, jasne. Tylko zobacz o ile są droższe i policz czy faktycznie paląc mniej wyjdziesz na plus

Tak nie licz. Patrz na hybrydę w kontekście awaryjności, braku potrzeby mielenia manualną skrzynką, płynności jazdy w mieście, ciszy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Sie 2021, 11:28

Autor miaucz na spalanie i tylko do tego nawiązywałem :P
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012