Benzyna lub benzyna+gaz do 20tys. do miasta

16 Paź 2016, 12:15

Witam,
poszukując i zastanawiając się nad samochodem, który w 90% będzie służył do jazdy po mieście utworzyłem dwie grupy samochodów, które będą spełniały moje oczekiwania.
1. Auta, które będą spalały około 8 litrów benzyny w mieście w cenie do 20 tys.
2. Auta, które będą spalały około 10-11 litrów benzyny w mieście do 18 tys. i zostanie założona do nich instalacja gazowa.
Samochody, które mnie interesują to segment C i D.

Czytając forum i śledząc ogłoszenia posiadam 2 typy z drugiej kategorii aut, mianowicie:
Honda Accord VII 2.0 155km
Volvo S40 II 2.0 145km
I pytanie do tych dwóch samochód jak reguluje się w nich luzy zaworowe ? Jest tam hydrauliczna regulacja, szklanki, bo nie mam bladego pojęcia ? Który z nich bardziej nadaje się do gazu ?

Z kategorii pierwszej nie mam za bardzo swoich typów stąd prośba do Was o polecenie jakiegoś samochodu, który będzie palił około 8l. Może Honda Civic VII 1.6 110km ?

Chcę też, aby ten samochód nie był po prostu samochodem, do którego wsiadasz, jedziesz i tyle. Chciałbym, żeby wychodząc zawsze była reakcja, żeby jeszcze na niego popatrzeć :P stąd też wizualnie najbardziej podoba mi się Volvo, no ale pytanie jak to z gazem ? Idąc dalej odpadają od razu Citroeny i Peugeoty (ogólnie chyba wszystkie francuskie) bo po prostu w tej cenie jaką mogę wydać nie podobają mi się i tyle.

Stąd też prośba do Was. Nie naciskajcie na marki z Francji. Nie podobają mi się i tyle. Jedynie Ford Focus mk2 jest fajnym autem, ale niestety jego silniki nie kwalifikują się do żadnej mojej kategorii (chyba, że się mylę). Oraz prośba, żeby temat nie zszedł nagle na ubezpieczenia itd. czy jakąś [...]. Dzięki :)
flini
Początkujący

Auto: brak

17 Paź 2016, 15:34

Czy mógłby ktoś doradzić i odpowiedzieć na pytania :) ?
flini
Początkujący

17 Paź 2016, 19:56

Już drugi dzień się zbieram do odpowiedzi :mrgreen: :mrgreen:
Tak w punktach:
- volvo s40/v50 i focus mk2 to technicznie to samo
- 2.0 145km w s40 to silnik konstrukcji forda. Wpisz w szukajkę "ceramiczne gniazda ford". O instalację trzeba będzie dbać i nie szukać najtańszej do założenia. Są w s40 silniki 2.4 konstrukcji volvo, bezproblemowe.
- szklanki są elementem hydraulicznej regulacji
- W chądzie z LPG nie będzie problemów.
- 18k na chądę to trochę przymało. Kupisz jakiegoś sprowadzonego szrota
- do pierwszej grupy oprócz syfika, corolla e12, grande punto, może corsa/fiesta
- do drugiej grupy volvo s60 (2.4 może spalić trochę więcej), vectra c/signum (pancerny silnik 1.8/122km), laguna mk2 po FL (po 2005), saab 9-3 (technicznie prawie vectra, 1.8 ten sam co w vectrze, fajne silniki z turbo - ale na krótkie odcinki średnio się nadają)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Paź 2016, 21:32

Przyznam, że obawiam się spalania w volvo 2.4. Będę jeździł głównie po mieście i według autocentrum jest na poziomie 13 litrów. Stad brałem pod uwagę 2.0. Z saabem po pewnym czasie nie będzie problemu z częściami z racji tego że firma została zlikwidowana ? Patrząc jak prezentuje się konkurencja średnio podoba mi sie laguna. Accord wydaję sie najbardziej odpowiednim wyborem. Poczekalbym troche az stanieje i dozbieram jeszcze :D a cos z vagow ? A4 B6 ?
flini
Początkujący

17 Paź 2016, 21:52

flini napisał(a):Z saabem po pewnym czasie nie będzie problemu z częściami z racji tego że firma została zlikwidowana ?
DU też nie istnieje parę lat, a problemów nie ma :wink: poza tym w sporym % Saab to Vectra
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Paź 2016, 22:12

Z tego co wymieniliście polecam tylko Hondę , w szczególności Accord. Civic którym sam jeżdżę nie jest tak wygodny (zawieszenie) i szybki ale za to mniej pali i w mieście poręczniejszy. Coś za coś. Z opli nie polecam signum - znajoma miała - ich niska cena jest uzasadniona. Focus szybko rdzewieje. A Saab to raczej ryzykowna skarbonka. Ewentualnie rozważ jeszcze jakąś Toyotę. Na koniec jeśli w tej cenie to raczej polecałbym starszą ale zadbaną H Accord VI. Trochę kasy Ci zostanie więc będziesz miał na jakieś wymiany. To auto się w ogóle nie psuje a jedynie zużywa tak jak powinno czyli np sprzęgło po ok 150 000 km lub więcej zależnie jak było używane. Jedyna niespodzianka u mojego ojca w tym aucie to były przewody wysokiego napięcia - poluzowały się śrubki :) przez co gasł podczas jazdy. Nic więcej przez 12 lat użytkowania jako drugi właściciel go nie zaskoczyło. Ja bym mu tylko nitro założył i odblokował odcinkę max obrotów :D i nie trzeba żadnego turbo. Ten silnik VTEC pięknie brzmi i jadąc samemu na wyższych obrotach czuje się kopa.
lybra
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczeństwo pieszego na drodze
    Według statystyk, w 2012 roku doszło do 10 309 wypadków z udziałem pieszych, w wypadkach tych zginęło 1 167 osób, a rannych zostało 9 945 osób. Wypadki z udziałem pieszych stanowią prawie 33% wszystkich ...

21 Paź 2016, 22:15

lybra napisał(a):Z opli nie polecam signum - znajoma miała - ich niska cena jest uzasadniona. Focus szybko rdzewieje. A Saab to raczej ryzykowna skarbonka.
dawno nie czytałem takich bzdur :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2016, 23:27

lybra a Vectra C?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Paź 2016, 23:53

mike napisał(a):dawno nie czytałem takich bzdur :mrgreen:

Dawno nie czytałem tak merytorycznego posta :mrgreen:
lybra
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

22 Paź 2016, 00:18

Napisz coś więcej o rdzewiejących Fordach (ograniczmy się do przestrzeni ostatnich 10 lat), bo mam i jakoś nic takiego nie zaobserwowałem.
Po drugie, z moich obserwacji wynika, że Signum jest raczej droższy niż np Vectra, no ale może muszę iść do okulisty...
No i Twoja skarbonkowość Vectry, pardon, Saaba jakoś mnie nie przekonuje.

Generalnie rzecz ujmując, przyszedłeś na forum tworzyć jakieś niestworzone i niczym nie potwierdzone teorie połączone z mitomanią dużego kalibru :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Paź 2016, 12:18

Tak szczerze mówiąc właśnie chciałbym pójść w kierunku Hond (Accord, ewentualnie Civic...) ze względu, że miałoby posłużyć na trochę dłużej ( min 7 lat a jakby było wszystko w porządku to nie widziałbym powodu żeby zmieniać ) :) a z racji tego, przydałbym się raczej sedan, więc póki co zostaje przy Accordzie ;)
flini
Początkujący