Benzyna pod lpg 20-25 tyś

19 Lip 2021, 20:14

Witam, chcialbym zmienić mojeho obecnego golfa 1.6 mpi 100km na coa nowszego
Budżet na sam samochód to 20-25tys pln

Chciałbym benzynę

Do pracy mam 45 km w jedną strone (polowa autostrada, połowa wioski) (jezdze 10x w miesiacu) co na rok razem z tripaminitp daje ok 18kkm także w planach będzie założenie lpg

Sedan lub hatchback

Wstępnie myślałem o
audi a4 b6 1.8t do 20k PLN chyba udałoby się dorwac fajną sztuke

Astra 1.4t 140km przed liftem (ale z tego co czytam na forum astry jest to fajme auto ale bardzo awaryjne) w typ przypadku 25k pln może być za malo na fajny egzemplarz
Ktos coś doradzi?
Majszi916
Nowicjusz

20 Lip 2021, 09:28

Majszi916 napisał(a):Wstępnie myślałem o
audi a4 b6 1.8t do 20k PLN chyba udałoby się dorwac fajną sztuke
Wątpię, trafić samochód z tym silnikiem w dobrym stanie to prawie jak wygrana na loterii :) ale oczywiście jak by Ci się udało to warto.

Majszi916 napisał(a):chcialbym zmienić mojeho obecnego golfa 1.6 mpi 100km na coa nowszego
Która to generacja Golfa? Może nowszą generację z takim silnikiem bo pod LPG dobrze się spisuje?

Majszi916 napisał(a):Astra 1.4t 140km przed liftem (ale z tego co czytam na forum astry jest to fajme auto ale bardzo awaryjne) w typ przypadku 25k pln może być za malo na fajny egzemplarz
Miała trochę usterek i do bezawaryjnych nie należy ale przy twoim budżecie będzie mały wybór i będą one raczej miały grubo ponad 200tkm przebiegu.

Ja bym pomyślał nad np. Toyota Auris 1.33 (tu LPG całkiem dobrze ten silnik znosi), Hyundai i30 1.4 lub 1.6.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lip 2021, 10:21

Nowszy golf z takim samym silnikiem odpada bo obecny jest mułowaty anowszy rqzem z klimatyzacją to juz calkiem

Nie musze mieć w nowym turbo ale fajnie jakby byl trochę żwawszy niż obecny

z innych które wpadły mi w oko:

- Renault megane III 1.6 110km ? 1.4 TCe 130km?
-ford focus II - na jaki silnik i moc patrzeć jeśli chciałbym lpg?
-laguna III pod lpg tylko 2.0t?
-mazda 3/mazda 6 2.0 MzR
-Czyli opla 1.4t z tym budżetem sobie odpuścić?
Majszi916
Nowicjusz

21 Lip 2021, 16:46

up........
Majszi916
Nowicjusz

21 Lip 2021, 16:58

Megane spoko. 1.6 ma lepszą charakterystykę niż w vag więc jedzie przyjemniej. 1.4tce bardzo spoko, gaz przyjmie

W focusie każdy benzyniak "tak samo" nadaje się pod lpg, stawiałbym na 2.0. Trzeba pilnować serwisu i nie oszczędzać na instalacji, co 30-40 tysięcy regulacja zaworów

Tak, w lagunę pod lpg 2.0t

Mazda technicznie spoko, blacharsko różnie

Bez problemu znajdziesz opla za 25

Ode mnie dwie propozycje - volvo s40/v50 2.4 i fiat bravo 1.4t 120/150
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lip 2021, 17:05

-megane 1.6 postaram sie przejechac w weekend bo znajomy ma w coupe -tutaj plusem by było brak turbo i dwumasy ale pewnie osiągi bez rewelacji ,zwłaszcza z klimą

-focus w sumie jak poprzeglądałem to strasznie nie podoba mi sie wnętrze więc to chyba skreślę ,bo jednak auto tez powinno się chociaż trochę podobać :)

-laguna 2.0t raczej cięzko dostać z tym silnikiem ,mało ich na oto moto a i mocy mi aż tyle nie potrzeba ,jeszcze by kusiło za bardzi

- mazda = to tak jak zawsze się mówi o japońcach? słabo blacharsko? ;/
- fiat również wizualnie mi się niezbyt podoba

volvo jeszcze zerkne
a nad oplem muszę jeszcze pomysleć ,bo mimo że podoba mi się bardzo wizualnie to z tego co ludzie piszą na grupach jest to auto dość często awaryjne ( nawet pomijając skrzynie m32 ,to piszą ze co chwile cos sie tam psuje)
Majszi916
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...
    Dacia Duster 2018 - komfort i terenowe właściwości
    Nowa Dacia Duster zaprezentowana po raz pierwszy na wrześniowym Salonie Samochodowym we Frankfurcie zaprezentowała całkowicie zmieniony design nadwozia i zaprojektowane od nowa wnętrze. Jest połączeniem komfortu i terenowych ...

21 Lip 2021, 17:53

Trudno żeby na grupach ktoś zdawał relację po każdym przejechanym bezawaryjnie tysiącu kilometrów. Grupy są od pomocy technicznej a astra to jeden z najpopularniejszych modeli na rynku, nic dziwnego, że problemów technicznych jest "dużo".
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lip 2021, 14:22

-renault megane III 1.4tce

ktoś miał z tym autem styczność i moze powiedziec coś więcej?
z tego co już sie dowiedziałem to nadaje się pod gaz ,ma hydrauliczne usuwanie luzów zaworowych ,jak ogólnie z awaryjnością? mniejsza niż w astrze J?

czytałem że w megance na 6 biegu przy 120km/h jest 3200 obrotów :d troche sporo
Majszi916
Nowicjusz