[25tyś] Opel Astra J 1.6 115km ? pod LPG

20 Maj 2021, 10:50

Witam !
w czerwcu planuję zakup samochodu ,po przejrzeniu różnych opcji wstępnie zdecydowałem się na opel astra J 1.6 115km benzyna 2010/2011.
Czy uważacie że to dobry wybór? Auto prawdopodobnie zagazuje LPG (czytałem ze nie ma tam hydraulicznej regulacji zaworów) - ale czy to jest jakiś duży problem? jak ogólnie wypadł ten egzemplarz? bardzo awaryjny?

rozważałem też astre J 1.4t 140km ale tam awaryjna skrzynia biegów ,dwumas ,turbo (awaryjny kolektor ssący) i chyba wybiorę opcje 1.6 115

rocznie robie okło 18 tysięcy km w cyklu mieszanym ,budżet to 25tysięcy
ipponek
Nowicjusz

20 Maj 2021, 11:26

Auto jest samo w sobie ok, silnik 1.6 też spoko. Problem w tym, że astra jest stosunkowo ciężka i te 115ps delikatnie mówiąc nie robi szału. To 1.4/140 robi z niej auto o "średnich" osiagach. Turbo wytrzymuje zwykle ponad 200kkm, dwumasa jeszcze więcej (bo 140ps w benzyniaku jej szybko nie wykańcza). Jeśli skrzynia jest taka "awaryjna" to już na bank przez 10 lat użytkowania się rozsypała i została naprawiona. Każdy z tych podzespołów naprawia się w życiu auta raz (przy normalnym użytkowaniu), nie rezygnowalbym z fajnego silnika przez coś takiego
Jeśli chcesz wolbossaka to zamiast astry wziąłbym pewnie megane 1.6 albo focusa
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2021, 11:40

Invi napisał(a):nie rezygnowalbym z fajnego silnika przez coś takiego
Jeśli chcesz wolbossaka to zamiast astry wziąłbym pewnie megane 1.6 albo focusa

w sobote przejadę się astrą z 1.6 115 i zobacze jak to śmiga
obecnie mam leona 1.6 100km i nie jest to demon prędkości ale też jakoś bardzo super mi to nie przeszkadza (chociaż jakby next samochód był chociaż troszkę żwawszy to bym nie pogardził :D )

w czym megane 1.6 będzie lepsza od astry 1.6? (mówisz o megane III ?)
i czy nadaję się pod LPG

myślisz ze astre z 1.6 /1.4t kupie do 25k? (i czy 1.6 powinna byc troche tańsza niż 1.4t?)
ipponek
Nowicjusz

20 Maj 2021, 11:56

ipponek napisał(a):w czym megane 1.6 będzie lepsza od astry 1.6? (mówisz o megane III ?)

Będzie lżejsze o jakies 150 kg więc automatycznie bardziej dynamiczne i mniej spali. Do tego silnik 1.6/110 ma trochę przyjemniejszy przebieg krzywej momentu

ipponek napisał(a):
myślisz ze astre z 1.6 /1.4t kupie do 25k? (i czy 1.6 powinna byc troche tańsza niż 1.4t?)

Kupisz obydwa a który będzie tańszy to nie ma reguły. W salonie 1.6 była tańsza ale na rynku wtórnym różnice się zacierają. Zwykle 1.4t będzie lepiej wyposażone. Btw jeśli szukasz astry to zerknij na car-mat
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2021, 17:05

1.6 115KM mam w poprzedniku J-tki i w budzie GTC. Powie tak - do normalnej jazdy miejskiej/podmiejskiej jest ok, ale na światłach królem nie będziesz. Przed ew ścigankami wskazane wyłączanie klimatyzacji :ok: do 110-120 km/h jakoś tam jedzie.

Biorąc pod uwagę wzrost masy J-tki osiągi będą gorsze, w porównaniu do Twojego obecnego auta nie odczujesz różnicy na +, aby tylko nie na minus :ok:

Ogólnie to musisz zasięgnąć języka, bo czysto teoretycznie w rozpatrywanym przez Ciebie 1.6 115KM tyle że w Astrze H też siedziały dwa rodzaje skrzyń, w tym ta "awaryjna". Wszystko wyjaśnia zdekodowanie VIN (drugi rodzaj skrzyni to bodaj F17). W J może być podobnie. Co do turbo w 1.4 to nie ma się co bać, wystarczy stosować podstawowe zasady użytkowania auta z turbo (czyli np nie wyłączać od razu po forsownej jeździe silnika) no i pilnować wymian dobrego oleju.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Maj 2021, 17:12

Co do 1.4t
Wiecie moze jakie sa przyblizone koszta naprawy /wymiany:
-Rozrząd
-dwumas ze sprzęgłem
-turbo
-skrzynia biegów

I o co chodzi z tym kolektorem ssącym bo słyszałem że tez sa problemy
ipponek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...

20 Maj 2021, 19:18

Na każde z tych pytań znajdziesz masę odpowiedzi w sieci i na stronach hurtowni z częściami, choćby iparts.
Nie ma sensu klepać tego setny raz. Rozrząd musisz zmienić w każdym aucie po zakupie.
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2021, 20:49

okej a czy któryś z tych "drogich " napraw wiążę się z wymianą innej drogiej rzeczy?
np padnie dwumas to czy przy okazji trzeba robić znowu rozrząd?
albo padnie skrzynia to czy cos przy okazji trzeba robic
nie wiem jak to ująć
ipponek
Nowicjusz

21 Maj 2021, 05:30

Niby nie. Jedynie można teoretyzowac nad wpływem dłuższej jazdy z rozwaloną dwumasą na skrzynię, noooo ale taka usterka nie pojawia się z dnia na dzień i jest czas żeby to ogarnąć
Invi
Forumowicz VIP

21 Maj 2021, 10:04

wczoraj miałem okazję się przejechać megane 3 1.6 110km (kolega z pracy akurat taką ma)

ogólnie fajnie sie prowadzi , na pewno jest trochę zrywniejsza niż mój leon
problem w tym że średnio mi się podoba wnętrze ,a w zasadzie zakochałem sie w w wyglądzie wnętrza astry J :D

w sobotę postaram sie przejechać astrą 1.6 i moze 1.4t

swoją drogą jak myślicie w komisach samochodowych bez problemu dadzą jazdę próbną?jak do tego podejść najlepiej? najpierw udawać ze oglądam itp i potem poprosic o jazde?
ipponek
Nowicjusz

21 Maj 2021, 11:35

większością aut w komisach (świeżo sprowadzonych, niezarejestrowanych i nieubezpieczonych) nie możesz wyjechać za bramę
chyba, że znajdziesz taki, który jest już zarejestrowany
Invi
Forumowicz VIP

23 Maj 2021, 19:52

Kubiakcars ktos ma jakies doświadczenie ze sprowadazniem aut od nich?
ipponek
Nowicjusz

25 Maj 2021, 11:15

Ogólnie to ta straszna naprawa super wadliwej skrzyni kosztuje 1500zł. Do tego to można zweryfikować przy jeździe próbnej czy skrzynia jest okej czy nie :roll:
Pinkyy
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra J
Silnik: 1.4 turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

25 Maj 2021, 13:07

Jak to zweryfikować
Jak drążek sie porusza przy ruszaniu?
ipponek
Nowicjusz

25 Maj 2021, 13:38

Tam się łożyska rozlatują więc raczej wyczul słuch
No ale skoro skrzynia taka bardzo zła to na pewno 10 lat by nie wytrzymała i już musiała być remontowana :ok:
Invi
Forumowicz VIP