Benzyna pojemność od 1.6 do 2.0

12 Wrz 2016, 12:58

Witam,

Panowie potrzebuje waszej rozsądnej porady i świeżego podejścia do tematu . Auto jakiego potrzebuje to przede wszystkim benzyna (przebiegi w granicach 14-17 tyś/ rocznie) miasto i co dwutygodniowe trasy do 200 km. Mam mały problem, bo tak naprawdę nie wiem co wybrać czy ma być to kompakt a może sedan. Samochód planuje zakupić na przynajmniej 3- 4 lata. Początkowo wybór padł na kompakt z silnikiem przynajmniej 1.6. (Focus II, Citroen C4, Astra III itp. ) (Moje wątpliwości czy np. takie auto o pojemności 1.6 jest dobrym minimum jeśli chodzi o moc i czy jest sens pakowania instalacji gazowej w takie auta? ) Pomyślałem, że łatwiej będzie mi znaleźć nowsze, pewniejsze auto z mniejszym przebiegiem w tym właśnie standardzie w kwocie do 17k. Jednak zastanawiam się nad drugą opcją dołożenia i szukania czegoś w kwocie 22-23 k o pojemności do 2.0 z instalacją gazową w stylu sedana.
No i teraz moja wielka prośba co byście młodemu chłopakowi poradzili. Czy faktycznie skupić się na tym kompakcie i kupić pewniejsze i nowsze auto, do 17k . Czy faktycznie do kwoty 23 k (z późniejszym gazem) jestem w stanie kupić coś większego i z założenia nie będzie to skarbonka i warto się tutaj za pewnymi autami porozglądać.
Z góry dzięki za wszelkie opinie i porady!
creative12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1990
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: fiat
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Wrz 2016, 18:27

Nie początku nie ukrywam, że nie bytuje nadzwyczaj dużo wśród aut które są warte więcej niż 15 tys. zł aczkolwiek uważam, że jeśli szukasz kompaktowe auto to nie polecałbym pakowania gazu, bo silnik 1,6 nie jest paliwożerny, a dynamikę posiada przyzwoitą na długie trasy, (akurat wiem na przykładzie swojego auta gdzie konstrukcja silnika była właśnie jeszcze stosowana w Astrze III, dodam, że wagowo niemal to samo, a spalanie na trasie może zejść do 6l/100km) inaczej wygląda sytuacja co do sedanów, bo nowsze na pewno warto byłoby, aby posiadały trochę więcej mocy (praw fizyki nie oszukamy :P), a jak więcej mocy to i koszty wyższe przez co gaz stałby się bardzo przydatny. :) Osobiście poleciłbym doinwestować parę tysięcy i kupić komfortowego sedana klasy średniej. Może Toyota Avensis II, Audi A4 B6, Volvo S40, Saab 9-3 na wstępie.
pafcio1206
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 2014
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.8 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

12 Wrz 2016, 19:18

Pafcio1206 Dzięki wielkie za opinię!:)

Powiem Ci, że dzisiaj cały dzień o tym myślałem jak to zrobić i chyba jednak zdecyduje się na jakieś mniejsze auto. Bardzo chętnie poszedłbym w jakiegoś Sedana, ale na przykładzie Toyoty Avensis II rok przynajmniej 2005 poniżej 150 tyś to koszt od 20-22k plus instalacja gazowa(o ile do tego auta pasuje) plus pakiet startowy to koszt zrobi się powyżej 25k. Muszę ochłonąć i rozsądnie wybrać jakiś kompakt na spokojnie z silnikiem 1.6 przy tej masie faktycznie nie powinno być źle z mocą no i nie potrzeba montować gazu. Tylko teraz moje pytanie co tutaj będzie najodpowiedniejsze?

Citroen C4
Mazda 3
Astra III
Focus II
Toyota Corolla

Co byś doradził?
creative12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1990
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: fiat
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

12 Wrz 2016, 20:21

Jeśli chodzi o Focusa to szukaj większych silników (1.8 jest mało, lepiej 2.0), bo zazwyczaj są z wypasem. 1.6 to najczęściej prawie podstawowa wersja wyposażenia, która w środku wygląda jak śmietnik. No i z silników dostępnych w tym modelu najlepiej się gazuje (nie dotycz 2.5t, ale z oczywistych względów pomijam). Jeśli ustrzelisz takiego Focusa, to Twoim największym zmartwieniem będą dolne ranty drzwi, które w przedliftach czasami lubiły się z rudą, ale nie ma tragedii i można to ogarnąć samemu. Powtarzam to każdemu szukającemu Forda, a mianowicie to, że warto szukać auta z zestawem audio Sony, bo jest wybitnie fajne. Grzana przednia szyba też jest fajnym wynalazkiem (oczywiście, jeśli nikt ówcześnie jej nie wymienił)

Corolla w cywilnych wersjach to max 1.6 (nie tyczy się klekotów), które jest trwałe i podobno fajnie jedzie, przy czym nie pali dużo. 1.4 nie warto, bo często , podobnie jak Foka, ma kiepskie wyposażenie i była lubiana we flotach. No i gorsze osiągi. Wadą jest ciasne wnętrze (zwłaszcza bagażnik w hatchbacku, który ma skandaliczne 289l)
Mazda ma spore problemy z korozją.
o Oplu i c4 za dużo nie wiem
Oprócz tego, że ten drugi jest wybuchowy :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Wrz 2016, 17:59

Hmm, ja sugeruje przyjrzeniu się corolli i mazdie 3, bo one awaryjne nie są o ile zadbane, a w przypadku mazdy trzeba bardziej szczegółowo poszukać, bo mogą znaleść się takie które zaczynają rdzewieć za bardzo XD. Opel Astra i Ford Focus o ile zależy tobie na bogatym wyposażeniu to godne uwagi ale tak jak kolega mike Focus był lubiany przez floty podobnie jak Astra aczkolwiek napewno da się znaleść zadbany egzemplarz. Co do silników Opla 1.6 akurat nie powinien być drogi w utrzymaniu, Ford podobnie, a co do pozostałych niektóre części mogą być dosyć uszczuplające portfel (więc tutaj trzeba liczyć na zadbany egzemplarz). Co do citroenów, że wybuchowe :shock: zdawało mi się, że Peugeot ze zbyt mocnym alternatorem :P. A tak oprócz tych modeli może interesuje cię VW Golf V, Seat Leon lub Skoda Octavia (w sumie wszystkie z jednego koncernu) poza tym Honda Civic VII albo Nissan Note. ;)
pafcio1206
Nowicjusz

13 Wrz 2016, 19:52

pafcio1206 napisał(a):Co do citroenów, że wybuchowe
to był żarcik dla kumatych, tzn ładunek c4 i takie tam :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...

14 Wrz 2016, 08:41

Hahaha :D , a winny się tłumaczy :)
pafcio1206
Nowicjusz