Witam wszystkich bardzo serdecznie !
Ostatnio zakładałem temat Typu jakiego diesla kupić ale okazje się że nie opłaca mi się kupić diesla ;p
Robię rocznie ok. 15-18 tyś. km Codziennie w dwie strony 50-60km.
Obecnie posiadam Opla Omege B Fl 2.2 16v plus gaz. Ale chcę kupić mniejsze auto, trochę tańsze w utrzymaniu a przede wszystkim myślę by przeżucić się na samą benzynę gdyż mam dość pierdzielenia się z instalacjami gazowymi które są dodatkowym wydatkiem, dodatkową wymianą części, szybciej zabijają silnik itd. Myślałem o vectrze b 1.6 16v albo astrze 1.6 16v. Zależy mi by auto paliło średnio 7-7.5l benzyny na 100km
![Uśmiechnięty :)]()
głównie miasto 20% i 80% trasa
Na czym jeszcze mi zależy ? super ja by auto było dość dobrze zabezpieczone antykorozyjnie. W tym roku urodzi mi się pierwsze dziecko, więc auto segmentu C musi mieć w miarę duży bagażnik. Najlepiej heatchback bo bagażnik unosi się z szybą i lepiej coś zapakować
Auto nie musi być demonem prędkości do 100 ale super jak by jednak do tej setki rozpędzał się w około 11 sekund
Auto będzie użytkowane na codzień. Mam nadzieję że silnik jeżdżący na samej benzynie będzie mniej awaryjny
A teraz moje obliczenia gaz 1.75PLN omega pali 12L LPG na 100km daje nam to wynik: 21zł za 100km
Benzyna 4.10 X 7,5 = 30,75zł ( np. astra g 1.6 16v )
Za omegę tak sobie liczę wychodzi mi 220zł na miesiąc gazu ale wlewam jeszcze za 100zł benzyny ! daje nam to 320zł
Sama benzyna przy spalaniu 7,5PB na 100 na miesiąc mi daje 306zł
Nie liczyłem weekendów
Także wolałbym auto trochę mniejsze z samym silnikiem benzynowym który jest dość ekonomiczny
Ja nie szaleje na drodze więc myślę że da się w miarę mało palić PB