Benzyna zamiast ropy Citroen AX 1.5 D

10 Lut 2013, 00:00

Witam.

Dziś zamiast ropy do baku mojego citroena ax 1.5 d wlałem benzyne 98. Przed tankowaniek w baku było dość such, wlałem 5 litrów owej benzyny. Na benzynie po przejechaniu ok. 1 kilometra, samochodem zaczęło szarpać i w tym momencie uświadomiłem sobie, że pomyliłem się przy dystrybutorze, dojechałem jakoś do domu. Wiem, że jest to problem tylko nie wiem czy jest to jakiś poważny problem, no i moje pytanie brzmi co teraz mam z tym problemem zrobić, czy konieczne będzie wstąpienie do warsztatu czy może można ten problem jakoś inaczej rozwiącać?

Pozdrawiam :)
zxcvb
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 07 2012
Auto: Citroen AX 1.5 D
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
  • 10 Lut 2013, 01:54

skoro to było tylko 5 litrów dolej do pełna ON, jeśli odpali to po chwili powinno być dobrze.
    scorpion
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2000
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: ford scorpio
    Silnik: 2,9
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1992

10 Lut 2013, 01:55

dolać do pełna ropy, wymienić filtr paliwa, i cieszyć się jazdą
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

10 Lut 2013, 12:27

Dziękuj bardzo za odpowiedź. W najbliższym czasie zatankuje ON do pełna i dam odpowiedź jak działa :)
    zxcvb
    Nowicjusz

10 Lut 2013, 12:48

nie w najbliższym czasie tylko od razu idź na stacje z kanistrem weź 20 litrów ON, wylej przynajmniej to co jest w filtrze paliwa, nalej tam ropy i możesz próbować dopiero odpalać auto
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

10 Lut 2013, 17:58

Oczywiście tak zrobie ... jak uzbieram pieniążki ;) a na razie auto będzie stało w garażu dopóki nie dostanie zupki :D
    zxcvb
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Odcinkowe pomiary prędkości
      Odcinkowe pomiary prędkości to technika pomiaru prędkości pojazdów, która polega na zastosowaniu specjalnych urządzeń pomiarowych umieszczonych na drodze w określonych miejscach (tzw. odcinkach). Urządzenia ...