Benzyniak do 15 tys.

04 Lis 2015, 09:34

Dzień dobry. Planuję zakup samochody ponieważ mój stary wysłużony Peugeot 106, którego miałem od połowy studiów całkiem się już posypał.

Generalnie mam na oku kilka potencjalnych kandydatów, ale chciałem prosić o opinię osoby bardziej obeznane w temacie.

Moje wymagania:
Budżet: do 15 tys zł
Rok produkcji: 2000+
Przebieg: w sumie do 150 tys, ale tutaj zależy od tego czy auto jest awaryjne
Rejon: podkarpackie, małopolskie, lubelskie lub mazowieckie (często bywam w Wawie)
Uzytkowanie: dojazdy do pracy, na basen, na siłownie, do kina etc. ok 40-50 km dziennie

Pozwole sobie wstawić linki do aukcji z samochodami, które mnie zainteresowały:

1. Chrysler PT Cruiser (mój faworyt - uwielbiam wygląd tego samochodu):
[link do oferty na Allegro wygasł]

2. Opel Vectra C GTS 2.2 147km GAZ:
[link do oferty na Olx wygasł]

3. Opel Vectra C wersja GTS 1.8

4. Mazda 6 1.8 120KM :

5. Mazda 6 2.0 143KM:

6. Citroen C4 1.6:
haczu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 05 2004
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Nie mam

04 Lis 2015, 11:03

haczu napisał(a):Przebieg: w sumie do 150 tys,

to chyba jakiś żart? masz 15tys., a wymóg nic nie wnosi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lis 2015, 11:23

Nie ukrywam, że jestem laikiem i prawde mowiąc nie bardzo wiem co jest nie tak z tym wymogiem.
haczu
Nowicjusz

04 Lis 2015, 11:27

Nie kupujemy przebiegiem tylko stanem - auto z przebiegiem 150tys. może być bardziej wyeksploatowane niż to z 300tys. Kolejna sprawa, że proceder kręcenia liczników w PL jest ogromny ale to zasługa ludzi, którzy właśnie boją się magicznej granicy 200tys. km.
Podobnie sprawa ma się z rokiem produkcji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Lis 2015, 12:03

Mhm... Czyli nie ma sensu tu pytać, bo i tak nie wiadomo w jakim stanie trafi mi się auto.
haczu
Nowicjusz

04 Lis 2015, 12:52

Nie to, że nie ma sensu pytać, tylko nie patrz na cyferki na wyświetlaczu przebiegu. Jak kupujesz mieszkanie to patrzysz na to, kto w nim ile mieszkał czy na fakt zblizajacego się lub też nie generalnego remontu? :o
Vectra 2.2 to słaby wybór. Lepiej szukać 2.0t
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...

04 Lis 2015, 14:39

Ja się niestety nie zgadzam, fakt że autor ma dość duże wymagania ale z drugiej strony co do przebiegu to go rozumiem.
Jeśli nie kupujemy przebiegiem tylko stanem, to dlaczego telefony komórkowe lub laptopy eksploatowane normalnie a nie w rękawiczkach i odstawiane w kartonie na półkę, mają pęknięcia, przetarcia i baterie trzymają 30 min?
Z autem jest to samo, zawieszenie, elementy tapicerki, plastiki, oraz ogólnie cała jednostka będzie w dużo gorszym stanie przy przebiegu 200 tys niż 80 np..
Poza tym czy ktoś normalny doprowadza auto do ideału salonowego? wątpię bo by nic nie dostał za to auto..Naprawia się to co jest zepsute i tyle..nikt nie remontuje kompletnego auta jak starej Warszawy bo to jest nieopłacalne.
Z drugiej strony czy za ideał którego wartość to 15 tys ktoś zgarnie 30? raczej nie..
Sam mam znajomego który szuka auta kilku-letniego np w salonie Hondy czy Toyoty co ludzie oddali i jak widzi przebieg 100 tys po 4 latach to się za głowę łapie i w życiu by takiego auta nie kupił, bo on jeździ 10-12 tys km rocznie

Inna sprawa że 80% aut, szczególnie niekrajowych przechodzi korektę przebiegu i tutaj się zgadzam że znalezienie auta z realnym przebiegiem jest raczej niemożliwe, chyba że krajowe i ktoś od początku je miał u siebie.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000