Benzyniak do 40 tyś. zł

07 Wrz 2020, 13:10

Witam wszystkich.

Poszukuję auta do 40 tysięcy złotych, z silnikiem benzynowym. Dobrze by było, gdyba silnik był przystosowany do założenia instalacji LPG, lecz nie jest to jakiś bardzo istotny warunek.

Z większych wymagań:
- rok produkcji od 2010 w górę,
- wersja nadwozia najlepiej sedan, ewentualnie kombi. Hatchback'i odpadają
- moc silnika minimum 160KM.

Pod uwagę brałem Opla Insignię 2.0T, Mazdę 6 2.5 oraz Volvo S60 2.5T. Obejrzałem kilka Insigni, jednak wyczytałem że może to być auto awaryjne i dosyć kosztowne w naprawie. Podejrzewam, że z Volvo S60 może być podobnie jeżeli chodzi o koszta (i ponoć te nowsze silniki 2.5T nie są już takie pancerne jak stare). Przeglądałem też Mazdy 6 i auto jest bardzo fajne, jednak większość egzemplarzy pochodzi z USA, czyli są po mniejszych lub większych przygodach. Tu też miałbym od razu pytanie jeśli chodzi właśnie o Mazdę 6. Ile należy zapłacić za używaną Mazdę krajową w dobrym stanie? Te z USA, które do tej pory znalazłem cenią się na około 43-45k zł, roczniki 2012-2013.

Czy polecilibyście ewentualnie jakieś inne auto warte uwagi i pasujące do wymagań? Brałem też pod uwagę Forda Mondeo/Fusion, jednak też większa ich część na rynku pochodzi z USA
xaarv7
Obserwowany

07 Wrz 2020, 13:23

Mondeo mk4 2.5T, laguna 2.0t

Większość benzyniakow s60 w tej kasie to stany, na dobrą mazde 3gen i to z 2,5 przydałoby się z 55k. Opel potrafi niemiło zaskoczyć w serwisie aczkolwiek nie licz że jakiekolwiek duże auto z w miarę mocnym silnikiem będziesz utrzymywał za kwoty zbliżone do dwudziestoletniej astry 1.4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Wrz 2020, 13:34

Samochody na pewno nie będą tanie w utrzymaniu jak wspomniał @Invi bo podajesz same mocniejsze auta, a tam już wszystko zazwyczaj jest droższe w serwisie. Patrząc na samochody które wymieniłeś przyszedł mi do głowy Accord VII w wersji 2.0 (tu masz 155KM ale myślę że można go zakwalifikować do twojej puli), a w wersji 2.4 masz 201KM np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko ciężko będzie takiego kupić bo mało ich jest. Gaz zakładają do niego ale tu lepiej jeździć na benzynie bo przy LPG trzeba sprawdzać i regulować zawory w tych silnikach. Jednak jeździ się całkiem przyjemnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q5 hybrid quattro
    Q5 hybrid quattro, pierwszy model hybrydowy Audi, został skonstruowany jako wysokowydajna hybryda równoległa. Tak jak i w dwóch innych hybrydowych modelach Audi, pojazd napędzają: silnik 2.0 TFSI o mocy 155 ...
    Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...