Samochód elektryczny do 80 tys zł.

01 Wrz 2020, 21:54

Witam jaki samochód elektryczny polecacie do 80 tys zł. Czy w tym przedziale cenowym warto rozważać już bmw i3 które mi się spodobało czy może coś innego polecacie. Jadąc z mojej miejscowości mam kilka ładowarek wiec zawsze będę mógł tez się naładować wiec zasięg aż takim problemem nie będzie w codziennych dojazdach choćby do pracy. Do pracy mam 22-24,5 km maks wiec dystans powinien być ok dla elektryka . Co według was jest godne uwagi?
koruneru
Nowicjusz

01 Wrz 2020, 21:56

daj se z tym spokój
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

01 Wrz 2020, 22:06

i3 we wnętrzu sprawia wrażenie jakby było zrobione ze śmieci. W sumie niby jest z recyklingu więc to by się akurat zgadzało
BTW przynajmniej w moim odczuciu leaf wypada przyjemniej choć przy elektryku wolałbym chyba dozbierać do nowego
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Wrz 2020, 22:47

Za bmw bym się nie brał. Celuj w hybrydę a jak już się upierasz przy elektryku to pogrzebaj w info na temat Kii Soul
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2020, 12:44

Jeśli jesteś entuzjastą nowych technologii to z elektryków w zasadzie tylko Nissan Leaf.
Z punktu widzenia ekologii/ochrony środowiska to lepiej wybrać hybrydę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Wrz 2020, 14:12

Leaf niestety dla mnie na minus jego wygląd na zewnątrz i w środku bardziej przemawia do mnie bmw i3 czy nawet renault zoe ale znowu w przypadku renault z jakością średnio wykonania. Hybryd nie rozważam jako kupno tylko elektryk.Chyba ze w ostateczności jakiś lexus hatchback sedan lub coupe.
koruneru
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi ASX 2013, Mocny – Bezpieczny – Prosty
    Od dnia premiery w 2010 roku model Mitsubishi ASX sprzedał się w 250 tyś. egzemplarzy, z czego 140 tyś. znalazło nabywców w Europie i Rosji. Tym samym pojazd stał się globalnym rynkowym przebojem firmy Mitsubishi Motors ...

03 Wrz 2020, 19:59

koruneru napisał(a): Jadąc z mojej miejscowości mam kilka ładowarek wiec zawsze będę mógł tez się naładować wiec zasięg aż takim problemem nie będzie w codziennych dojazdach choćby do pracy.
mamy to rozumieć jako fakt, że nie masz możliwości podłączenia się w domu, a w grę wchodzą jedynie publiczne ładowarki?

Jeśli tak, to już kompletnie nie ma sensu kupować elektryka - stajesz się zakładnikiem swojego samochodu, bo "trzeba jechać do centrum handlowego, bo jutro do pracy", a i z samymi publicznymi ładowarkami są czasem jaja - a to zajęta, a to zastawiona pojazdem, który akurat nie powinien tam stać, a to ładowarka nie działa, albo jest na prywatnym terenie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2020, 10:48

Może hybryda typu plug-in? :-) Wilk syty i owca cała.
Jeździłem i3, nie zgodzę się, że w środku wygląda tandetnie, pomimo materiałów z recyklingu projekt deski i całego wnętrza sprawia bardzo dobre wrażenie. A za to jak to auto jeździ, poezja :-) Super zabawka, ale jako jedyne, główne auto w rodzinie odpada.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Wrz 2020, 15:03

Samochodem przeważnie jedna osoba będzie jeździła, ostatnim czasem mialem okazje zobaczyć nissana leaf i zmieniłem zdanie co do niego. Jeśli kupować nissana leaf to na co zwracać uwagę? Jakie roczniki leafa I gen. warto brać i wersje wyposażenia? Czy może mimo wszystko szukać Bmw i3? Jeśli chodzi o podłączenie do ładowarek z domu również będę miał możliwość ładowania nawet z gniazdka trójfazowego. Tym bardziej że solary bedą montowane na dom.
koruneru
Nowicjusz

07 Wrz 2020, 12:13

Jeśli interesuje Cię nissan obejrzyj sobie na YT " mocnyVlog ". Jego autor kupił nowego leafa i trochę o nim opowiada. Wcześniej jeździł hybryba (prius).
login87
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Civic IX Tourer
Silnik: 1.8 142 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

07 Wrz 2020, 13:02

W tym momencie rozważam dwa samochody nissan leaf i bmw i3. Ktoś ma doświadczenie jakie wersję tych samochodów najlepiej poszukiwać bo trochę na rynku ofert jest napewno wiem ze wersja bmw i3 z rex odpada chce aby był w pełni elektryczny i ładowany tylko prądem a nie awaryjnie benzyną aby zasilać go.Samochód mogę ładować z domu bez problemu.
koruneru
Nowicjusz