Benzynowe automaty do ~13,5k. Twardy orzech do zgryzienia.

20 Mar 2016, 16:10

Kupno sprawnego benzyniaka w automacie w tej cenie to prawdziwe wyzwanie.
Ważne, żeby auto było nadal sprawne, nie było taczką i nie pożerało hektolitrów paliwa.
Na rynku wyróżnia się kilka powtarzających się egzemplarzy:
Opel Vectra C- z czego 90% to oferty z silnikiem 2.2, który uchodzi rzekomo za wadliwy. Automaty w tych pojazdach podobno nie należą do najlepszych. Sam nie wiem o o tym myśleć.
BMW E46- bardzo się obawiam tego auta, na rynku jest cała flota szrotów, Ciężko będzie wybrać coś rozsądnego. Auto jednak słynie z jako takiej trwałości, nie słyszałem by automaty były krytykowane.
Ford Mondeo MkIII - W automatach nie ma ich zbyt dużo, ale niektóre egzemplarze są godne zainteresowania. Silnik 2.0 i 2.5 wydają się ciekawe. Spalanie nie jest jakieś dramatyczne.
Opel Omega B(99-2002)- zdecydowanie najbardziej przystępne auto w cenie do 13.5k. Za te pieniądza da się znaleźć coś rozsądnego. Nie przemawia do mnie jednak wygląd auta, spalanie też jest dość wysokie.
Audi A4- jeszcze o nich nie czytałem, ale na rynku jest tego bardzo dużo. Słyszałem natomiast, że skrzynie automattyczne sypią się w nich niemiłosiernie.
Mercedesy lat 97-2001 Wiem, są niezawodne. Skrzynie trzymają po 0,5 mln km. Ale to straszne taczki. Powolne, nie grzeszą wyglądem.

Jakieś inne propozycje/ rady?
About
Nowicjusz

Auto: -

20 Mar 2016, 16:19

Kombinujesz dobrze. Z VAG rozpatrz 1.8T z tiptronikiem.
Łatwo go rozpoznać po przejechaniu się autem i nie da się pomylić z multitronikiem, który to ma złą sławę.
Multi to skrzynia bezstopniowa jedzie jak skuter.
Tiptronik to klasyczny automat gdzie czuć zmiane biegu.

Z BMW warte uwagi są auta wyposażone w skrzynie ZF. Jednak bejce troche wypiją paliwka bo mają silniki na 6 garach.

Proponuje jeszcze rozpatrzyć auta japońskie, które to mają bardzo trwałe automaty np Honda, Toyota, Lexus.
Oczywiście automaty klasyczne hydro.

Po zakupie autka żeby umilic sobie życie warto zamontować lpg :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004