Benzynowy Sedan/Hatchback do 40-45k z Automatyczną Skrzynią Biegów

03 Sie 2020, 16:47

Cześć Wszystkim,

Od dłuższego czasu poluję na wymarzony samochód, który ma mi służyć jako główne auto na dojazdy do pracy itp.

Mam konkretne wymagania co do poszukiwanego samochodu, natomiast wpadło mi kilka modeli co do których nie mam pewności.
Na pewno poszukuję samochodu w benzynie, z automatyczną skrzynią biegów z nie większym silnikiem niż 2.5 poniewaz będzie użytkowany tylko w mieście.
Nie szukam samochodów zasilanych LPG, tylko benzyną.

Od dłuższego czasu poluję na Honde Accord VIII generacji z 2.0 i AT w wersji Executive ale takich samochodów na polskim rynku jest bardzo mało. A jak są, to okazują się totalnym złomem.

Budżet, około 45.000 zł.

Zależy mi głównie na bezawaryjności i tanich kosztach serwisu, także z góry odrzucam Mercedesa i BMW.

Moje typy:
1. Honda Accord VIII - 2.0 benzyna
2. Mazda 6 II - 2.0 lub 2.5
3. Lexus IS 250
4. Volvo S80
5. Opel Insignia 1.8 / 2.0
6. Renault Talisman
7. Toyota Avensis III - 1.8/2.0
8. Audi A4 III - B8

Które według was auto nada się do miasta, do robienia krótkich odcinków i serwis nie pochłonie majątku? Szukam auta na około 5 lat.
morek900
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

05 Sie 2020, 11:00

morek900 napisał(a):Od dłuższego czasu poluję na Honde Accord VIII generacji z 2.0 i AT w wersji Executive ale takich samochodów na polskim rynku jest bardzo mało.
Bardzo fajne auto i dobry wybór. Ciężko jest trafić taki egzemplarz bo ludzie nimi jeżdżą długo :) jak są bezawaryjne.
morek900 napisał(a):Mazda 6 II - 2.0 lub 2.5
To też dobry wybór z klasycznym automatem.
morek900 napisał(a):Toyota Avensis III - 1.8/2.0
Tutaj masz skrzynię CVT do której trzeba się przyzwyczaić ale jest ona np. oszczędna w trasie bo przy wyższych prędkościach potrafi palić mniej niż przy manualu :) no i dosyć wysoko się kręci silnik nie wszystkim to pasuje i trzeba się nauczyć jazdy takim automatem.
morek900 napisał(a):Zależy mi głównie na bezawaryjności i tanich kosztach serwisu, także z góry odrzucam Mercedesa i BMW.
Tu Audi też potrafi być drogie w serwisie i odwiedzać go często szczególnie z silnikami benzynowymi TFSi.
morek900 napisał(a):Lexus IS 250
Fajne auto ale pamiętam, że te modele miały jakieś problemy ze skrzynią tylko nie wiem czy to był automat czy też manual.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 11:02

Dziękuje bardzo!
W takim razie Avensis odpada bo nie jestem zwolennikiem trzymania auta na obrotach (skrzynia CVT) - totalnie mi się to nie podoba!
morek900
Nowicjusz

Auto: Honda Civic
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible
    Czas na prawdziwą nowość na rynku kabrioletów. To model LC Convertible, czyli pierwszy samochód Lexusa z miękkim dachem. Japońskie auto dopiero trafia do pierwszych właścicieli, ale zdążyło już skraść serca ...