Pierwsze auto - 3,5/4 tys

29 Lip 2020, 08:35

Hej.

Niedawno zdałem prawo jazdy i chcę kupić pierwszy samochód żeby doskonalić swoje umiejętność., Budżet dosyć skromy - 3,5 - 4 tysiąca (aczkolwiek raczej bliżej 3,5 i mniej, niż 4) dlatego nie mam specjalnych wymagań. Chciałbym pojeździć nim z 3 lata by potem zmienić na coś lepszego dlatego kluczowe spawy dla mnie to dobry stan techniczny i fakt, żebym przez ten okres nie musiał drugie tyle wydać na naprawy. Preferowana benzyna, mogą być auto małe (typu seicento czy lupo), ale jeśli trafi się coś większego w dobrym stanie (peugeot 207, corsa) to chętnie. Region Kraków + okolice (bywam też coś jakiś czas w Warszawie, więc jeżeli byłoby coś ciekawego to też może być).
Z góry dzięki za waszą pomoc.
makmakmak
Nowicjusz

29 Lip 2020, 19:00

makmakmak napisał(a):peugeot 207

206 jak już.

Jakby Cię to zainteresowało to u mnie w mieście jest do wzięcia zadbana Toyota Starlet.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Lip 2020, 12:26

Niestety za daleko.
makmakmak
Nowicjusz

31 Lip 2020, 19:10

Wrzucam kilka ofert z okolicy, które rzuciły mi się w oczy z prośbą o rzucenie okiem i komentarze i sugestie czy wyglądają dobrze, albo czy wydaję się, że jest w nich coś podejrzanego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
makmakmak
Nowicjusz

31 Lip 2020, 20:21

Protip - nie patrz na auta bez klimatyzacji, szczególnie jeśli większość przebiegów miałaby być robiona po mieście

[link do oferty na Olx wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Sie 2020, 11:07

Linki 1.4 ok można obejrzeć.
5.Nieaktualne.
6.Corsa 1.0 to męczarnia i widać że swoje już przeszła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

01 Sie 2020, 17:34

Invi napisał(a):Wczoraj, 20:21 Protip - nie patrz na auta bez klimatyzacji, szczególnie jeśli większość przebiegów miałaby być robiona po mieście

Czy aby na pewno powinienem sprawę klimatyzacji traktować priorytetowo? Oczywiście w takim okresie jak teraz byłaby bardzo wskazana, ale przecież nie mamy upałów cały rok. Czy mimo wszystko kwestia np. mniejszego przebiegu nie jest istotniejsza?

I jedno pytanie ogółem, poboczne - czy gdy samochód ma długi przegląd np. do następnego lata czy przyszłej wiosny to powinna być dla mnie istotna sugestia, że jest on w dobrym stanie?
makmakmak
Nowicjusz

01 Sie 2020, 20:59

Co do przebiegu to nie jest jakiś wyznacznik,oczywiście wiadomo trzeba zwrócić na niego uwagę ale przede wszystkim liczy się stan.
Długi przegląd to też nie do końca znaczy że auto jest ok.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2020, 08:39

Prośba jeszcze o opinię o tych modelach:
makmakmak
Nowicjusz

04 Sie 2020, 08:49

Oczywiście jeżeli komuś rzuci się w oczy ciekawy samochód spełniający kryteria z 1 postu to też będę wdzięczny za sugestię i podesłanie linka.
makmakmak
Nowicjusz

05 Sie 2020, 13:47

makmakmak napisał(a):Wczoraj, 08:39 Prośba jeszcze o opinię o tych modelach:
[link do oferty na Olx wygasł] ... 20a3cb6f39
[link do oferty na Olx wygasł] ... 0;promoted
[link do oferty na Olx wygasł] ... 0;promoted

i jeszcze takie:

dwa przekraczają budżet o 200 zł, ale w ofertach jest mowa o możliwości negocjacji, więc myślę, że jest szansa zbić do 4 tys.
makmakmak
Nowicjusz