Berlingo problem z wycieraczkami ?

07 Mar 2025, 06:55

Witam
Kupiłem niedawno Berlingo III 2011 rok nie działa tylna wycieraczka.
Pytanie mam następujące na odpalonym samochodzie wycieraczka tylna w pozycji wyłączonej na manetce mierząc na mierniku podaje 12 v na silniczek tylnej szyby, czy tak powinno być czy po prostu jest zepsuta manetka do tylnej wycieraczki ????????
Bo wydaje mi się że 12 v powinno przychodzić w momencie załączenia manetki tylnej wycieraczki ?????
kubik40000
Obserwowany

07 Mar 2025, 20:15

Manetka nie włącza bezpośrednio wycieraczki . Pośredniczy moduł BSI. Tzn . że z manetki komenda włączenia idzie do BSI a BSI wykonuje włączenie wycieraczki . Podłączyć komputer , odczytać ewentualne błędy , wykonać test włączenia tylnej wycieraczki .Dalej postępować według otrzymanych rezultatów diagnostyki . na początek sprawdzić stan przewodów elektrycznych w tzw przelotce tylnej klapy .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

Wczoraj, 02:19

oki jutro rano to obejrzę i podepnę pod delphi ds 150E zobaczymy co pokaże
kubik40000
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Daltonista na drodze - czerwony, żółty i zielony
    Prawidłowa interpretacja kolorów w pewnych okolicznościach drogowych bywa kluczowa dla zachowania bezpieczeństwa. Zdarza się to głównie, gdy zasady na drodze wyznacza sygnalizacja świetlna. Jak radzi sobie w ...