Dzisiaj ukończyłem montaż wszystko chodzi super.
Nie pisałem, ponieważ inni też nie pisali, postanowiłem napisać, jak rozwiąże problem. Posiłkowałem się innymi forami, ale to chyba na plus za zaangażowanie i determinację?!
Montuje typową budżetową kamerkę- kupiłem wcześniej na alliexpres taką ze śrubami na stałe (jest to kamper i nie chciałem niszczyć środka przykręcając kamerę od wewnątrz ) -zrezygnowałem z montażu. Kupiłem drugą na allegro (na zwykłe śruby) i tą postanowiłem zamontować. Liczyłem się z tym, że będę musiał przeciągać kable do słupka i świateł cofania (w tablicy rejestracyjnej jest zamontowana stara kamera) i podłączyć się do tamtej instalacji. Montowałem wiele razy kamerę cofania (raz wifi do auta i z przełącznikiem do przyczepy kempingowej) i zawsze był jeden kabel 3 żyłowy i raczej nie ekranowany- obraz wystarczającej jakości do ceny.
Ostatecznie wpiąłem się w kable w kostce 32V NR (czarna) styk 23 i w kostkę 60V VE (zielona) styk 58, które są w gnieździe bezpieczników w kabinie po stronie kierowcy.
Na elektrodzie w moim poście schematy do Jumpera
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight= Radio (Kenwood DNX317BTS) rozpoznaje włączenie biegu wstecznego po szynie can, więc nie musiałem korzystać ze starej instalacji kamery.
Miałem obawy, że mogą wystąpić zakłócenia gdy będę korzystał z kabli w wiązce (są po włączeniu świateł ale minimalne- jeszcze testuje) ale obraz jest zadziwiająco dobry.
Piszę poszczególne kroki bo może ktoś będzie miał podobny problem- męczyłem się długo ale było warto.
pozdrawiam
ps. po weekendzie zrobię zdjęcia aby pokazać jakość kamery.