Szukam schematu 3 światła stop z kamerą cofania.Citroen Jumper 2017r.

18 Lut 2025, 09:34

Witam
Szukam schematu światła 3 stop z kamerą cofania. Citroen Jumper 2017r. 2.0 BlueHDI
Po ściągnięciu oryginalnego światłą są 2 kostki i dwa przewody (zdjęcia), jeden od światła stop, 2 może od kamery cofania.
Czy ktoś miał podobny problem.

W górnym świetle stop są 2 wtyczki, jedna do stopu, druga 3 pinowa jest napięcie na stałe (bez włączonego kluczyka ?) 12V jeden kabel bez napięcia.
Znalazłem schemat kamery cofania do Boxera i tam kable przechodzą do gniazda radia na piny 31,32 i 33. ale niestety u mnie jest inaczej. Może ktoś wie dokąd idzie ten kabel. Przemierzyłem kostkę w lewym bocznym słupku i nic nie znalazłem.
Torgal
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-1986
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Yeti, Citroen Jumper
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

18 Lut 2025, 19:57

Torgal napisał(a):Czy ktoś miał podobny problem.
Coś nie działa ? Czytam trzeci raz i nie wiem po co Ci schemat
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Lut 2025, 05:15

Chcę podłączyć kamerę cofania (w oryginalne okablowanie) w 3 światło stop.

Mam kamerę cofania w rejestracji, jeżdżę w przyczepką z motocyklem i przyczepka zasłania mi obraz co utrudnia parkowanie, chciałem zamontować kamerę cofania w 3 świetle stop, ale jest to zabudowany kamper i za bardzo nie mam jak pociągnąć kabli wewnątrz, już sam montaż górnej kamery to problem.

Jak napisałem wcześniej chyba są oryginalne przewody (choć ten stały +12V, zadziwia). I albo musiałbym pociągnąć kable tunelem i słupkiem lewym i dostać się do kabli z obecnej kamery cofania w rejestracji, albo podłączyć się pod oryginalne kable-jeżeli są.

Rozwiązaniem byłoby podłączyć się gdzieś do kostki do którego idzie 3 kabel, w Boxerze gość znalazł kabel w słupku pasażera- u mnie niestety nie ma tam nic. (choć kabel był trochę inny z gniazdem na 3 piny i jakby koncentryczny)
Torgal
Nowicjusz

19 Lut 2025, 09:23

Czy wziąłeś pod uwagę że ta druga kostka trzy- pinowa może być do oświetlenia paki ? Obejrzyj fotki https://allegro.pl/oferta/lampka-przest ... 5017867453
bonifacy
Stały forumowicz

19 Lut 2025, 09:36

Nie wziąłem - i dzięki za spostrzeżenie, zastanawiałem się po co ten stały +. To gdybym wiedział jak idą kable to mógłbym je wykorzystać.
Może ktoś ma taką wiedzę i pomoże, gdzie to idzie i do jakiej kostki.
Torgal
Nowicjusz

19 Lut 2025, 14:09

Nie sądzę abyś je wykorzystał . https://aftersales.fiat.com/elearnsecti ... sExaminer= Możesz pogrzebać . Jest wszystko . Schematy , wiązki i ich przebieg , opisy . Z tym że nie jestem pewny czy rocznikowo się zgodzi jak czy Jumper to to samo co Ducato tak kropka w kropkę
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...

25 Lut 2025, 21:38

Widzę że zaglądasz tutaj a nic nie piszesz . Wiem wszystko co działasz . Posiłkujesz się wiedzą na innym forum . Pytanie z mojej strony tak z ciekawości .Usilnie chcesz wykorzystać te przewody z oświetlenia paki . Ok ale . Masz dwa przewody plus masa . Jaką konkretnie kamerkę tam będziesz montował ? Co Ci do niej potrzeba ? Cały świat podłącza sygnał wideo z kamerki do radia przez kabelek koncentryczny/ekranowany a Ty tutaj tego nie masz .Co z włączeniem wstecznego ? Po za tym bezpiecznik nr 32 czy aby on też nie jest też od światełka w kabinie kierowcy ?
bonifacy
Stały forumowicz

05 Mar 2025, 18:14

Dzisiaj ukończyłem montaż wszystko chodzi super.
Nie pisałem, ponieważ inni też nie pisali, postanowiłem napisać, jak rozwiąże problem. Posiłkowałem się innymi forami, ale to chyba na plus za zaangażowanie i determinację?!
Montuje typową budżetową kamerkę- kupiłem wcześniej na alliexpres taką ze śrubami na stałe (jest to kamper i nie chciałem niszczyć środka przykręcając kamerę od wewnątrz ) -zrezygnowałem z montażu. Kupiłem drugą na allegro (na zwykłe śruby) i tą postanowiłem zamontować. Liczyłem się z tym, że będę musiał przeciągać kable do słupka i świateł cofania (w tablicy rejestracyjnej jest zamontowana stara kamera) i podłączyć się do tamtej instalacji. Montowałem wiele razy kamerę cofania (raz wifi do auta i z przełącznikiem do przyczepy kempingowej) i zawsze był jeden kabel 3 żyłowy i raczej nie ekranowany- obraz wystarczającej jakości do ceny.

Ostatecznie wpiąłem się w kable w kostce 32V NR (czarna) styk 23 i w kostkę 60V VE (zielona) styk 58, które są w gnieździe bezpieczników w kabinie po stronie kierowcy.
Na elektrodzie w moim poście schematy do Jumpera
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=

Radio (Kenwood DNX317BTS) rozpoznaje włączenie biegu wstecznego po szynie can, więc nie musiałem korzystać ze starej instalacji kamery.
Miałem obawy, że mogą wystąpić zakłócenia gdy będę korzystał z kabli w wiązce (są po włączeniu świateł ale minimalne- jeszcze testuje) ale obraz jest zadziwiająco dobry.
Piszę poszczególne kroki bo może ktoś będzie miał podobny problem- męczyłem się długo ale było warto.
pozdrawiam

ps. po weekendzie zrobię zdjęcia aby pokazać jakość kamery.
Torgal
Nowicjusz

19 Mar 2025, 07:01

Kamera po testach, spisuje się dobrze, w załączeniu zdjęcia.
Torgal
Nowicjusz