Berlingo, Scenic, czy Zafira?

16 Sty 2011, 21:22

Cześć.
Czy Xara Picasso to jest takie połączenie funkcjonalności wnętrza Scenica z silnikiem HDi?
Tzn. Coś jak Scenic, który w środku jednak fajny jest, ale bez silnika DCI?
Ja takie Picasso zachowuje się na drodze. Tzn czy mimo wszystko daje się to jakoś prowadzić, jak z zawieszeniem( czy bardzo skomplikowane) , wygoda podróżowania, wyciszenie.
Z całej mnogości aut jakie oglądałem, nie bijcie i nie śmiejcie się , najbardziej pod względem potrzeb pakunkowych i funkcjonalności wnętrza wybór byłby między Berlingo, a Xarą Picasso. Przypominam możliwość przewożenia rodziny 2+3.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

16 Sty 2011, 21:32

A jaki Fundusz? To moze zaproponuje ci jakieśinne autko :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

17 Sty 2011, 09:27

Jeździłem Berlingo z paką i osobowym. Oczywiście inaczej wykończone są ale jednak nawet osobowy to jednak z przeznaczeniem do wożenia pracowników, załatwiania spraw firmowych, a Picasso nastawione jednak na komfort i przewóz rodziny. Polecam Citroena.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

17 Sty 2011, 09:43

Mati absolutne max 15tys. Założyłem temat bo chciałem się dowiedzieć czy berlingo, Zafira, Scenic.
Z tego pozostało Berlingo, ale chętnie spoglądałem na Xare Pcasso. Nawet małżonce wspominałem o tym aucie, ale jakoś zawsze tak cichutko- no bo żeby chłop myślał o takim brzydactwie jakim jest Picasso?
Ale kurna coś jest w tym samochodzie jak mu się bliżej przyjrzeć. Auto musi być w miarę przyjazne, łatwo dać się załadować trójką dzieci. Picasso ma z tego co widzę bardzo podobne wnętrze do Scenica.

Szukam danych katalogowych dla Picasso z silnikiem 2,0HDI 90KM. Interesują mnie dwie rzeczy głównie.
1. Mam nadzieję, że nie ma na nim dwu masy. Przeglądając allegro sprzęgło kompletne to koszt do 400 zł, gdzie ostatnio do Astry płaciłem 340. Więc praktycznie to samo. Rozrząd jak widzę ok 250 zł- Astra 300, pompy podobnie w granicach 80 zł. No dobra filtry paliwa i powietrza do Citroena trochę droższe, a z tego co się naczytałem o HDI- paliwowe to podstawa.
2. Jakie najczęściej są spotkane hamulce z tyłu ? Mam nadzieję, że w większości są tarczowe. Bo bębnowych mam po dziurki w nosie! Dopiero w astrze po tylu latach założenie superkit trw dało radę i nareszcie zaczęło hamować. Do astry koszt ok 220 zł+ linka hamulca ATE 100 zł. Berlingo , które mi się spodobało i przymierzam sie do niego na tyle ma bębny system Lukas. Identyczne mechanicznie jak w Astrze. Superkit do niego kosztuje ponad 300 zł. Akurat konkretny egzemplarz po testach miał ręczny bdb.

PS. Jeszcze mi się przypomniało. Niestety nie widzę na allegro, żeby dostępne były sworznie wahaczy do Picasso, do berlingo zdaje się widziałem. Czyżby przynajmniej raz w roku konieczne było wymienianie wahaczy?? Tu ch...a spory minus. Reszta jeżeli chodzi o zawieszenie- w normie u Cirtoena. Mam styczność z MB W124, Passatem B5, wspomnianą osobistą Astrą i niech mi nikt nie mówi, że niemieckie to się w ogóle nie psują. Przez pięć lat w astrze w sumie chyba ze 3 całe zawieszenia z przodu robiłem i zawsze sporo to kosztowało, także nerwów.

[ Dodano: 23 Styczeń 2011, 09:44 ]
Cześć.

Drogą zakupu nabyliśmy wraz z małżonką Citroena Xara Picasso 2,0HDI 2002r. Jest w kolorze beżowym- metalik.
Autko dowiozło nas do domu bezpiecznie i jak na pierwsze wrażenie bardzo wygodnie.
Mam nadzieję, że Citroen był dobrym wyborem na autko rodzinne.

[ Dodano: 6 Luty 2011, 18:03 ]
Witam.
No i strzeliło dwa tygodnie odkąd nabyliśmy Citroena.
Jak na razie autko super. Wygoda jazdy i bądź co dwulitrowy turbo diesel daje radę.
I najważniejsze na tylnych siedzeniach spokojnie ładujemy trzy foteliki z dzieciakami.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarny lód na drodze! - niewidzialne zagrożenie
    Choć trwa jeszcze jesień i w ciągu dnia często można cieszyć się słoneczną pogodą, noce bywają już chłodne. Wraz z pojawieniem się pierwszych przymrozków na drogach robi się niebezpiecznie – jezdnia może pokryć ...